Foto: Vlado Kos / CROPIX

Požar u Osijeku lokaliziran: Vatrogasci će ostati na terenu cijelu noć

Autor: Dražen Krajcar

U pogonu osječke tvrtke “Drava International” kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru, koji pokušavaju lokalizirati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, koji je i načelnik stožera, objavio je na Facebooku kako požar još uvijek nije pod kontrolom te da su angažirali sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja.

Razvoj događaja pratimo UŽIVO

18.10 Požar lokaliziran

Prema informacijama iz JVP Osijek požar je lokaliziran i pod nadzorom. Još uvijek je u tijeku aktivno gašenje, kao i natapanje površina s plastikom. Dežurni vatrogasci iz JVP Osijek na terenu ostaju čitavu noć.

17.40 Oglasili su se iz Drava International

“Tijekom noći koja je iza nas došlo je do požara u našem skladištu sirovine, konkretno PET boca i polietilenske folije. Istraga je u tijeku, a naš primarni interes je da se požar što prije ugasi te da se utvrde okolnosti ovog nesretnog događaja. Unatoč svim mjerama opreza koje primjenjujemo, ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost vanjskog utjecaja, što će istraga dodatno razjasniti. Naše misli su uz ozlijeđene vatrogasce i njihove obitelji, želimo im uspješan i brzi oporavak.

Želimo naglasiti da naša tvrtka posluje sukladno svim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a trenutne količine sirovina na skladištu u skladu su s dozvolama. Redovite inspekcije koje obilaze naše prostore potvrđuju našu zakonitost poslovanja. U svakodnevnom radu primjenjujemo sve mjere opreza kako bismo osigurali sigurnost naših radnika, ali i sigurnost svih sugrađana.




Ističemo da se naša tvrtka Drava International gotovo 20 godina bavi reciklažom i preradom plastike te proizvodnjom gotovih proizvoda i zapošljava 500 ljudi.

Drago nam je što nitko od naših radnika nije ozlijeđen u ovom nesretnom događaju, a koristimo ovu prigodu i da javno zahvalimo svim našim zaposlenicima koji satima pružaju pomoć vatrogascima tijekom gašenja požara. Također, izražavamo duboku zahvalnost svim vatrogascima i ostalim službama koje daju sve od sebe kako bi suzbile požar i koje će raditi na istrazi kako bi se otkrilo što se točno dogodilo”, poručili su iz Drvava International

17.25 Ozlijeđeni vatrogasac je u stabilnom stanju




Pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Osijek Vedrana Makarović je za HTV komentirala stanje najteže ozlijeđenog vatrogasca. “S obzirom na to da je kod pacijenta pronađena površina tijela opečena u značajnijem postotku i da su to opekotine drugi na treći stupanj, bilo je neophodno hitno ga operirati. Kako sada saznajemo, operacija je prošla u redu, pacijent je stabilno i izvan životne opasnosti”, navela je.

16.58 Vlasnik tvrtke: Mi smo radili onako kako imamo dozvolu

Vlasnik tvrtke Drava International Zvonko Bede kaže da misli da je požar podmetnut.

“Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je netko zapalio, kako ja to mogu spriječiti? To je netko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stupnjeva, a jest noćas kada je temperatura 10 stupnjeva?”, rekao je Bede za Jutarnji list.

16.55 Ozlijeđeni vatrogasac je na operaciji

“Situacija je, moram biti zadovoljan sada, smiruje se, radimo u dvije grupe. Radimo s novim sredstvom za gašenje i pokušavamo ugasiti taj dio koji se još dimi. Što se tiče industrijskog pogona, obranili smo ga noćas s velikim trudom svih vatrogasaca gdje nas je bilo 184 sa 78 vozila i moram svim vatrogascima izraziti zahvalnost za intervenciju”, rekao je vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec za RTL i dodao:

“Što se tiče nove upotrebe robota, prvi puta smo ga upotrijebili jer nismo s ljudskim snagama mogli ući u srž požara i u suradnji s Civilnom zaštitom noćas smo to i uspjeli.”

Trojica vatrogasaca su ozlijeđena. “U ovom trenutku je u opservaciji tako da je u tijeku i operacija i nadamo se da će biti sve u redu. Vjetar nam stvara najveći problem, 15-ti sat nas prati sa sjevera i on nam otežava taj tijek požara. Očekujem kroz nekih tri sata da ćemo smiriti dio otvorenog plamena tako da ćemo u noć ući s dežurstvom.”

16.50 ‘Situacija na terenu je puno bolja’

16.30 Oglasili su se iz županije

“U noćnim satima, u krugu tvrtke Drava International u osječkom naselju Brijest, izbio je veliki požar, a unatoč žurnim intervencijama svih raspoloživih vatrogasnih snaga požar je satima jačao te zahvatio više tisuća četvornih metara s deponiranom plastikom, pa čak i dio tvorničkog objekta. Na požarištu se tijekom dana i noći nalazilo oko 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a koristio se i vatrogasni robot.

Putem mrežnih stranica Ravnateljstva civilne zaštite te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, stanovnici pogođenih područja mogu pratiti daljnje upute i savjete”, objavila je Osječko-baranjska županija.

16.25 Vučković: Požar nije zahvatio poljoprivredne površine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla je u srijedu da požar plastike u tvrtki “Drava International” u Osijeku nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može isključiti štetan utjecaj tih tvari na poljoprivredna zemljišta i životinje te će nadležne službe čim bude moguće obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti. Novinari su nakon sjednice vlade ministricu pitali o mogućim posljedicama požara i upozorenjima toksikologa da se vrlo opasne čestice mogu zadržavati u tlu i tri godine te kako će to utjecati na poljoprivredne kulture i životinje koje se tamo uzgajaju.

Vučković je također rekla da su je iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu jutros izvijestili o potencijalnim posljedicama požara koji nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može nikako isključiti štetan utjecaj tvari na poljoprivredno zemljište, a poslije moguće i na i životinje. “Stoga će čim prije i čim to bude moguće Centar za sigurnost hrane u okviru Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu zajedno s drugim službama obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti”, istaknula je.

Na pitanje kako možemo biti sigurni da ta hrana neće u sljedećim danima završiti na tržnicama ili u nekim trgovinama Vučković je odgovorila “pričekat ćemo cjelovito prvo izvješće Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i preporuke”. “Naš se sustav kontrolira na više razina, postoji ozbiljna suradnja između Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, o svemu se javnost izvještava pa neće ni ovog puta biti nedostataka”, istaknula je Vučković.

15.55 Vatrogasac životno ugrožen

Stradali vatrogasac trenutno je u stabilnom stanju i liječi se u jedinici intenzivne skrbi KBC-a Osijek. Vatrogasac je pao u rastopljenu plastiku i tako zadobio opekline na više od 30 posto tijela opasne po život.

“Za sutra je dogovoren premještaj pacijenta u zagrebačku Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice koja ima Zavod za opekline”, doznaje Jutarnji od ravnatelja KBC-a Osijek, doc. dr. Željka Zubčića.

15.50 Otvorena cesta D518

Za promet je otvorena cesta D518, državna cesta koja vodi od Osijeka prema Vinkovcima, a policija i dalje regulira promet kod Drave International.

15. 30 Domovinski pokret: Tko će odgovarati za ovo?

Iz Domovinskog pokreta pitaju tko će odgovarati za ekološku katastrofu i ugrozu zdravlja te snositi troškove gašenja požara u Dravi International jer vlasnik nije poduzeo sve zaštitne mjere, i podsjećaju da nije riječ o prvom požaru u toj osječkoj tvrtki u kojoj je 2011. poginula radnica.

Pitaju i kako je u situaciji velike ugroze grada Osijeka, Osječko-baranjske i susjednih županija i zemalja moguće da se osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić čude nastaloj katastrofi, a ”vidljivo je da vlasnik tvrtke nije poduzeo sve zaštitne mjere u prevenciji požara”.

Pritom podsjećaju kako je radnica Drave Internationala poginula u požaru koji je 2011. izbio u tvorničkom krugu te da je nekoliko drugih radnica bilo ozlijeđeno.

Pitaju što su gradonačelnik i župan poduzimali kako bi se preispitao rad tvrtke za koju navode da predstavlja ”pravu ekološku bombu” te zašto država dopušta vlasniku daljnje poslovanje bez da je vlasnik u svome poslovanju primijenio sve zaštitne mjere i sigurnosne protokole.

Uz to, u DP-u postavljaju pitanje tko će snositi trošak vatrogasne intervencije i sanacije štete te koja su potencijalna zagađenja s obzirom na to da je požar gašen hektolitrima vode koja je izgorjela i otopljene čestice prenijela u tlo.

Također, zanima ih tko će odgovarati za ekološku katastrofu i ugrozu zdravlja stanovnika te traže da se nakon sanacije požara o trošku vlasnika izmjesti postrojenje Drave Internationala kao i da se svako buduće otvaranje sličnih postrojenja vodi po najvišim europskim standardima zaštite okoliša i zdravlja stanovnika.

15.20 Izdane preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i svim interventnim službama. Neprekidno smo u kontaktu s HZJZ, te još dva županijska zavoda za javno zdravstvo koji raspolažu adekvatnim mjernim instrumentima za utvrđivanje kvalitete zraka prema važećoj zakonskoj legislativi. Prve rezultate mjerenja očekujemo večeras. Praćenje kvalitete zraka odvijat će se na većem broju lokacija tijekom narednih dana. Prema do sada raspoloživim informacijama u suradnji s HZJZ donosimo sljedeće preporuke:

• boravite čim više unutar zatvorenih prostora
• ako imate neodloživog posla i morate izaći van, koristite N-95/FFP2 maske
• maske trebaju biti jednokratne, potrebno ih je redovito mijenjati i posebno obratiti pozornost da dobro prijanjaju licu kako bi se spriječio prodor nefiltriranog zraka
• vanjska vrata i prozori trebaju ostati zatvoreni kako bi se smanjio prodor onečišćenja
• izbjegavajte dugotrajan ili težak tjelesni napor u vanjskom prostoru
• ukoliko koristite proizvode iz vlastitog vrta (povrće, voće) prethodno ga dobro operite i/ili ogulite
• spriječite dodatne izvore onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru: izbjegavanjem korištenja sve što gori, poput drva za paljene peći, svijeća i tamjana, nemojte pušiti duhanske proizvode
• obratite posebnu pozornost na čistoću domova: poželjno je mokro brisanje i brisanje prašine, a treba izbjegavati metenje jer to može dodatno uzburkati prašinu i čestice
• održavajte čistoću prostorija za spavanje, posebno za malu djecu ili starije osobe; ako prostorija ima prozore držite ih zatvorene
• izbjegavajte ili ograničite nepotrebna putovanja automobilima, skuterima i drugim motornim vozilima; ovo neće spriječiti dodatno osobno izlaganje ali će spriječiti dodavanje onečišćenja zraka
• oboljeli od kroničnih respiratornih i/ili kardiovaskularnih bolesti trebaju nastaviti redovito uzimati preporučenu terapiju

Općenito, gorenje različitih tvari na otvorenom prostoru dovodi do trenutnog onečišćenja zraka i okoliša, a ovisno o tvari koje izgaraju nastaje niz otrovnih para i plinova kao i lebdećih štetnih i opasnih čestica koje u dimu strujanjem zraka mogu biti raznesene, a zatim padanjem na tlo, taložiti se i dugo se zadržavati na tlu čime ono postaje neupotrebljivo za uzgoj hrane kako za ljude tako i životinje.

Međutim, o kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Molimo pratite naše stranice kao i priopćenja stožera civilne zaštite.

14:10 Vatrogasac teže ozlijeđen, upao u šaht s vrelom plastikom

Prilikom gašenja požara u Osijeku, jedan je vatrogasac upao u šaht s vrelom plastikom te je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u KBC Osijek, gdje mu se trenutno ukazuje pomoć, javlja Jutarnji.

Nesretan slučaj se dogodio nakon što su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković već dali izjave za medije, kazavši pri tome da su ozlijeđena dva vatrogasca, obojica lakše.

13:40 Plenković o požaru

“Pričao sam sa županom i gradonačelnikom, riječ je o nezapamćenom požaru koji se zbiva u krugu tvornice gdje gori plastični otpad, hvala svim vatrogascima koji su angažirani, svim službama, civilnoj zaštiti, policiji, važno je da građani prate obavijesti upozorenja HZJZ-a, DHMZ-a, vjerujemo da će se požar ugasiti u najskorije vrijeme”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

13:00 ‘Kvaliteta zraka i vode zadovoljavajuća’

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je u srijedu da su unatoč velikom požaru plastike u tvrtki “Drava International” kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu, a nastava u osječkim školama se odvija normalno.

12:50 Građanima se savjetuje da ne izlaze van

“U 10:45 sati je poslana poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK za područje Općine Tordinci…”, javilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP- Hrvatske.

U poruci se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

Pojednostavljeno, ugroza je prešla granice Osječko-baranjske županije, Brijesta i Osijeka odavno. Sada već govorimo o ugrozi na području dijela Slavonije. Tordinci su jugoistočno od Osijeka, vrlo blizu Vinkovaca, Jarmine, Nuštra, Cerića, Vukovara…

Na požarištu u Brijestu u prostoru tvrtke Drava International je 180 vatrogasaca s 82 vozila. Prva smjena vatrogasaca je na trijaži u osječkom KBC-u, na pregledu, ali za sada dolaze dobre vijesti o njima. Prethodno su dva vatrogasca ozlijeđena. Na požarištu su nove snage, podignut je i robot Civilne zaštite. Avijacija neće, zbog eventualnog podizanja štetnih čestica raspršivanjem u zrak. Dolaze mobilne mjerne stanice koje će mjeriti zrak po cijeloj županiji. Očekuje se uskoro i izjava iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

12:15 Toksikolog: ‘Vrlo je velika opasnost za ljude i za okoliš’

“Izgaranje plastike uvijek je vrlo opasno jer uz trenutačno onečišćenje zraka i okoliša ima i dugotrajne posljedice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolišu”, upozorava toksikolog prof. dr. Franjo Plavšić na moguće probleme zbog velikog požara u Osijeku.

Dodaje da je uvijek kad gori plastika vrlo velika opasnost i za ljude i za okoliš.

“Osim ugljičnog monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Tijekom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi poglavito da ne ostaju na otvorenom”, objašnjava prof. dr. Plavšić.

On dodaje da je važna dobra zaštita vatrogasaca koji takve požare trebaju gasiti samo punom opremom jer ne smiju udisati zrak s otvorenog već imati opremu s kisikom. Isto se odnosi i na policajce koji osiguravaju požarište. Dobar primjer je davni požar u zagrebačkoj spalionici Puto kad su policajci koji su osiguravali teren na kraju završili u bolnici na Jordanovcu”, objašnjava potrebu za zaštitom prof.dr. Plavšić.

Naglašava da nakon što se osječki požar ugasi problemi neće završiti. Naime, zrak će se vjerojatno raščistiti brzo uz pomoć vjetrova, ali problem bi mogla biti onečišćena polja i vrtovi.

“Problem nisu samo plinovi već i čestice koje se na tlu mogu taložiti jako dugo. Dioksini i dibenzodioksini mogu se zadržati godinama na poljima, vrtovima koji onda postaju neadekvatni za uporabu odnosno uzgoj hrane za ljude i stoku”, upozorava prof.dr. Plavšić.

11:40 Anušić: Hitno šaljite forenzičare 

“Svi koji ne moraju izlaziti iz kuće neka ne izlaze, ovaj dim je opsežno preuzeo veliki dio županije, trebat će par dana da dima ne bude. Ključno je reći da ovim putem tražim da se s forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi stručnjaci da utvrde razloge izbijanja požara i odgovornosti vlasnika, da se obrati pozornost na koji se način ovdje deponiraju tone plastike, zatrpane zemljom. Odgovornost trebaju snositi vlasnici i sve službe, sanacija će trajati godinama. Svi koji tu živimo smo bili svjesni da će kad tad doći do katastrofe, prije sedam ili osam godina je bilo požara koji su tada ugašeni na vrijeme. Sada se moraju uključiti forenzičari”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

“Vlasnik je ovdje, nemam ja što s njim razgovarati, s njim moraju pričati službe”, dodao je.

11:30 “Požar nije niti blizu toga da bude ugašen”

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić u N1 Studiju uživo otkrio je kakva je trenutna situacija u tom gradu nakon što je noćas izbio požar u pogonu osječke tvrtke “Drava International” kod prigradskog naselja Brijest.

“Požar je pod kontrolom, ali još uvijek jako gori i jako se dimi”, kazao je na početku Lukić. Vjetar dodatno raspiruje vatru. “Pod kontrolom je, ali požar nije ugašen i nije niti blizu toga.” Na terenu je velik broj vatrogasaca koji se bore s vatrenom buktinjom. “Nadljudskim naporima ljudi gase požar i brane objekt tvornice.”

“Radi se o tvornici koja je puna opasnih kemikalija, plinskih boca itd. tako da su noćas vatrogasci iznosili neke stvari da u slučaju da vatra zahvati objekt, da ne dođe do velike eksplozije”, kazao je Lukić.

U jednom trenutku vatra je doista zahvatila objekt, ali je u gašenju i obrani objekta pomogao robot za gašenje. “Ovo da je otišlo prema Osijeku, ništa se ne bi vidjelo”, dodao je Lukić.

10:40 Zatvorena cesta 

DHMZ je objavio da je u Osijeku puše vjetar je brzine 5m/s, smjer S – SI, te da će zadržati smjer do večeri. Mjerne stanice za kvalitetu zraka u Osijeku ne pokazuju odstupanje od redovnih vrijednosti. Zbog dima je iz sigurnosnih razloga zatvorena cesta Ernestinovo – Osijek.

10:00 Oglasila se policija

‘Policijska uprava osječko-baranjska danas u 00,43 sati zaprimila je dojavu da je u Brijestu u tvornici za preradu plastike došlo do požara. Požar gasi veliki broj vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka i Dobrovoljnih vatrogasnih društava Retfala, Donji Grad, Ernestinovo, Antunovac, Sarvaš, Čepin i Hrastin. Zbog požara je od 9,15 sati zatvorena cesta D518, od kružnog toka u Brijestu do skretanja za Ivanovac. Po gašenju požara policijski službenici će u suradnji s protupožarnim inspektorima zaštite od požara obaviti očevid’. priopćili su iz policije.

9:50  ‘Ovo je pakao’

‘Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio’ rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

08:35 ‘Sve se topi, temperature su iznimno visoke i situacija je opasna’

“Katastrofa je velika. Gasiteljima odmaže i jak vjetar koji raspiruje i nosi dim. Nismo zadovoljni. Sto vatrogasaca čini sve kako bi ugasio požar, ali radi se o tisućama kvadrata prešane plastike i gašenje će vjerojatno trajati jako, jako dugo”, kazao je za HRT Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice. Naglasio je kako su vatrogasci nadljudskim naporima spriječili veću katastrofu jer se u pogonu nalazilo puno visokozapaljivih tekućina, plinskih boca. U jednom trenutku, dodao je – spriječili su da vatra zahvati sam objekt.

“Plastika je, sve se topi. Temperature su iznimno visoke i situacija je prilično opasna”, zaključio je.

08:15  U nekim mjestima nema nastave

Škola u Gradu Osijeku nije odgođena, a nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki, jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

08:00 Gašenje bi moglo trajati danima

Točan uzrok požara još nije poznat i utvrdit će se očevidom, a vatra je izbila dalje od proizvodnog pogona, na vanjskom odlagalištu plastike, rekao je šef civilne zaštite.

“Svjesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požarišta, moglo potrajati i nekoliko dana”, dodao je Dragan Vulin.

07:20 Hitna intervenirala zbog vatrogasaca

Ozlijeđenih nema, ali nekoliko je puta intervenirala Hitna pomoć zbog vatrogasaca koji su bili izloženi visokoj temperaturi.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

U pogonu je bilo dosta zapaljivih tekućina i plinova koji se koriste u procesu prerade i proizvodnje plastike pa je to bila dodatna opasnost, no uspješno su ih izmjestili. Požar je nastao na vanjskom deponiju plastike, uzrok se još ne zna, piše Večernji list.

Stižu nove snimke buktinje u Osijeku: ‘Ovo je požar nezapamćenih razmjera’

07:15 Stanje je ozbiljno, gori plastika

“Požar je do sada, kad govorimo u području grada Osijeka nezapamćenih razmjera, po mojoj procjeni, više od nekoliko tisuća kvadratnih metara. Gori plastika, dakle balirano skladištena plastika, bale su više od pet metara. Ono što je važno reći je da, nažalost, još uvijek požar nije pod kontrolom. U ovim trenucima zahvatio je i proizvodni objekt. Ono što je također važno napomenuti, ovim putem molim sve građane Osijeka, ali i okolnih susjednih naselja, susjednih općina, da što manje borave na otvorenom. Nije u toj mjeri alarmantno da baš ne smiju izlaziti van pod svaku cijenu, ne želimo širiti paniku i strah nepotrebno, ali posebno oni koji imaju problema s dišnim sustavom neka se čuvaju, a svi neka zatvore prozore i vrata svojih objekata jer moguće je štetno djelovanje ovih plinova koji su nastali uslijed izgaranja plastike”, rekao je šef gradskog Stožera civilne zaštite Dragan Vulin za HRT.

07:00 Građani dobili upozorenje

Za sada nema mjerenja, ali s obzirom na ogromne količine dima i plinova građani su putem SMS poruka pozvani da zatvore prozore i da ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike.

“Molim sve građane Osijeka i okolice da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike koji je u tijeku na području Brijesta”, poručio je Dragan Vulin.

Uskoro opširnije…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.