Foto: Guliver Images

Veliki Orbanov preokret, Švedska ulazi u NATO: ‘Spremni smo umrijeti za vas’

Autor: Dnevno.hr

Nakon gotovo dvije godine Mađarska je konačno ratificirala odluku o ulasku Švedske u NATO savez. Današnjom odlukom mađarskog parlamenta nestala je i posljednja prepreka za članstvo Švedske u Sjevernoatlantskom savezu.

Švedski premijer Ulf Kristersson komentirajući odluku mađarskog parlamenta, poručio je da se radi o “povijesnom danu”. Podsjetimo, povijesno neutralna Švedska je prije gotovo dvije godine podnijela zahtjev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu.

Glasanje koje je održano danas u Budimpešti uslijedilo je nakon sastanka u petak između švedskog premijera Ulfa Kristerssona i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana, na kojem su se složili ostaviti po strani svoje razlike – rekavši da su “spremni umrijeti jedni za druge”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nema više prepreka

Osim toga, dvije su zemlje potpisale novi vojni sporazum tijekom zajedničke konferencije za novinare u glavnom gradu Mađarske. Po sporazumu je Švedska obećala Mađarima prodati četiri nova aviona Gripen, a Mađarska je prije toga kupila 14 Gripena.

Ovime više nema prepreke za ulazak Švedske u NATO, budući je Turska prošli mjesec ratificirala ulazak Švedske u NATO, pa je tako Mađarska bila posljednja članica NATO-a koja je to odbijala učiniti usprkos Orbanovom višemjesečnom uvjeravanju da Mađarska neće ostati posljednja zemlja koja to nije učinila.

Do velikog je obrata došlo nakon što je šef parlamentarne skupine vladajućeg Fidesza prošlog tjedna predložio da se to pitanje pokrene u mađarskom parlamentu danas, kada krene novo zasjedanje parlamenta nakon zimske stanke.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022., u isto vrijeme kad i Finska. Bila je to povijesna promjena švedske sigurnosne politike, potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu u veljači. Odgode su dovele do napetosti između članica NATO-a i Orbana, desničarskog nacionalista koji je uspostavio bliske veze s Rusijom.




‘MOLDAVIJA SE TREBA PRIPREMITI NA NAJGORE!’ Loše vijesti za Europu i Ukrajinu: ‘Nuklearna opasnost se smanjuje ako Putin postiže svoje ciljeve’

 




‘Spremni smo umrijeti jedni za druge

Sada, nakon što je parlament odobrio, odluka će biti poslana privremenom predsjedniku Mađarske, Lászlu Kövéru, koji će imati pet dana da je potpiše i pošalje američkom State Departmentu u Washingtonu.

Prema protokolu NATO-a, američka vlada mora biti obaviještena o ratifikaciji ulaska nove zemlje u NATO. Glavni tajnik Saveza zatim poziva novu zemlju da pristupi ugovoru, koji se zatim šalje američkom State Departmentu, koji je službeno poziva da postane članica NATO-a. Nakon Kristerssonova posjeta Budimpešti, Orbán je pozdravio “novu fazu suradnje između Mađarske i Švedske”.

Na pitanje novinara što je natjeralo njegovu zemlju da odustane od protivljenja ulasku Švedske u NATO, Orbán je rekao: “Biti članica NATO-a znači da smo spremni umrijeti jedni za druge. To je temeljeno na međusobnom poštovanju. Bilo je mudro poduzeti taj proces odgovarajućom brzinom.”

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.