Foto: Ilustracija/IHrvoje Jelavic/PIXSELL

UMRO VOLONTER ZA TESTIRANJE CJEPIVA PROTIV COVID-19: Umrli nije bio cijepljen! Cjepivo je razvila tvrtka AstraZeneca

Autor: Nikola Kasić

Nacionalna agencija za zdravlje u Brazilu (Anvisa) potvrdila je danas da je preminuo volonter koji je sudjelovao na testiranju cjepiva za Covid-19 koje je razvila tvrtka AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu, javio je Reuters. 

Kako je kasnije izvijestio Bloomberg, navodno njegova smrt nije posljedica cjepiva jer je volonter bio u kontrolnoj skupini.

Prema pisanju brazilskih medija riječ je o 28-godišnjem muškarcu iz Rio de Janeira.

Osoba je preminula nakon što je sudjelovala u testiranjima novog cjepiva.

Federalno Sveučilište San Paulo koje pomaže koordinirati treću fazu kliničkih ispitivanja u Brazilu također je potvrdilo ovu informaciju.

Iz laboratorija iz prve nije bilo potvrđeno je li 28-godišnja žrtva primila dozu cjepiva ili je pak sudjelovala u grupi na kojoj se primijenio placebo, javljali su brazilski mediji.

Međutim, kako je javio Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore, preminuli sudionik pokusa nije primio cjepivo već se nalazio u kontrolnoj skupini.




Oxford je objavio da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava cjepiva i da se ispitivanje nastavlja.

Zbog svega su pale i dionice tvrtke AstraZenece za 1.7%.

Brazil je inače jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom koronavirusa. Umrlo je 154.000 ljudi, a sveukupno je zabilježeno 5.2 milijuna slučajeva zaraze.




Uskoro više.

 

Autor:Nikola Kasić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.