Foto: Europa Press via AP/Guliver /Ilustracija

UKRAJINA NAPALA RUSIJU? Objavljeno da ima poginulih: ‘Granatirali su selo!’ Moskva prijeti Zapadu, Zelenski: ‘Gubimo želju za pregovorima’

Autor: Dnevno.hr

Na istoku i jugu Ukrajine odvijaju se žestoke borbe. Rusi napreduju, ali vrlo sporo, a Ukrajinci pružaju snažan otpor i na nekim dijelovima potiskuju rusku vojsku. Trenutne analize pokazuju kako su Rusi u velikoj prilici da okruže ukrajinsku vojsku, ali ukoliko to ne učine vrlo brzo, Ukrajinci bi se mogli dodatno ukopati i učvrstiti položaje. Četiri ruska regionalna guvernera podnijela su ostavke jer se zemlja priprema za utjecaj ekonomskih sankcija, piše Reuters. Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Macronu kako bi sukob između blokova do kojeg je došlo zbog krize u Ukrajini mogao postati veća i dugotrajnija prijetnja globalnom miru nego sama kriza. Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini kako bi se održavao nesmanjeni protok vojne pomoći i osnažila vlada u Kijevu dok se bori s ruskom invazijom.

Ključne događaje pratite na portalu Dnevno.

21:45 Ukrajina želi razmjenu ozlijeđenih branitelja Azovstala i ruskih zarobljenika

Ukrajina je predložila Rusiji da se teško ozlijeđeni branitelji iz čeličane Azovstal u luci Mariupolj razmijene za ruske ratne zarobljenike, izjavila je u srijedu potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

“Nema još dogovora. Pregovori se nastavljaju”, navela je u online objavi.

Rusi su preuzeli kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljem te granatiraju Azovstal u kojem se još nalaze brojni ukrajinski vojnici. Nekoliko desetaka civila su iz industrijske zone tijekom vikenda evakuirali Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa.

20:55 Ukrajina napala Belgorod?




Guverner ruske pokrajine Belgorod objavio je da su Ukrajinci napali područje ove regije. Tri osobe su ranjene, a jedna je poginula, javlja AFP.

“Ukrajinska vojska granatirala je selo Solokhi u ruskoj oblasti Belgorod”, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, prenosi APA.

19:15 Božinović: Europa mora djelovati umreženo u sigurnosnim pitanjima




Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas na sastanku šefova policija zemalja jugoistočne Europe da je u borbi sa svim sigurnosnim izazovima današnjice ključno djelovati umreženo i zajednički.

18:50 Papa se susreo sa ženama branitelja iz Azovstala

Papa Franjo susreo se s dvije Ukrajinke čiji supruzi služe u ukrajinskom bataljunu Azov te su trenutno zatočeni u čeličani Azovstal u blizini opkoljenog grada Mariupolja. Papa je kratko pričao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika Azova Denisa Prokopenka i Julijom Fedojuk.

18:30 Veleposlanik SAD-a s Rjabkovim u Moskvi

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov susreo se američkim veleposlanikom Johnom Sullivanom u Moskvi.

Rusko ministarstvo objavilo je kratku izjavu o susretu, ali bez detalja razgovora.

18:05 Zelenski: Gubimo želju za pregovorima sa svakom novom Bučom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako Ukrajina gubi strpljenje u pregovorima s Rusijom zbog sve većeg broja dokaza o ratnim zločinima ruskih snaga.

“Spremni smo na pregovore sve dok ne bude prekasno. Sa svakom novom Bučom, sa svakim novim Mariupoljem, sa svakim novim gradom u kojemu su deseci ubijenih ljudi, slučajeva silovanja, sa svakim novim zvjerstvom, želja i šansa za pregovore nestaje, baš kao i vjerojatnost rješavanja sukoba diplomatskim putem”, rekao je Zelenski.

Dodao je da je njegova zemlja odlučna pobijediti u ratu i vratiti svoj teritorij. On kaže i kako Ukrajina mora ući u EU i ponovno je pozvao čelnike EU-a da ubrzaju postupak.

“Ukrajina će samo ojačati druge članice EU-a, naša vojska je pokazala svoju sposobnost. Naši ljudi su se dokazali”, rekao je Zelenski.

17:18  Rusija zatražila ispriku Poljske zbog napada na veleposlanika

Moskva je od Poljske zatražila službenu ispriku zbog incidenta u kojemu je ruski veleposlanik Sergej Andreev zaliven crvenom bojom.

Andreev je htio položiti cvijeće na spomenik sovjetskim vojnicima, a prosvjednik protiv rata u Ukrajini zalio ga je bojom. Rusko ministarstvo zbog incidenta je pozvalo poljskog veleposlanika Kristofa Krajevskog.

“Rusija očekuje službenu ispriku od poljskog vodstva zbog incidenta i traži da se osigura sigurnost ruskog veleposlanika i svih zaposlenika ruskih institucija u Poljskoj”, kaže se u izjavi ruskog ministarstva i dodaje da će daljnji koraci biti poduzeti u ovisnosti od reakcije iz Varšave.

17:00 Rat ugasio gotovo 4,8 milijuna radnih mjesta u Ukrajini

U Ukrajini je od početka ruske agresije u veljači ugašeno oko 4,8 milijuna radnih mjesta budući da su mnoga poduzeća zatvorena, izvoz je smanjen, a milijuni građana izbjegli su pred sukobima, objavila je Međunarodna organizacija za rad (ILO).

Izgubljena radna mjesta čine oko 30 posto ukrajinske radne snage prije invazije, utvrdio je ILO u izvješću objavljenom u srijedu.

Njihov broj mogao bi se popeti na sedam milijuna ako se neprijateljstva nastave, upozorila je organizacija, dodavši i da bi primirje moglo u kratkom roku obnoviti 3,4 milijuna radnih mjesta.

16:27 Šef UN-a zabrinut zbog moguće nestašice hrane

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio je kako je duboko zabrinut zbog mogućnosti da se, kao posljedica rata u Ukrajini, svijetom proširi glad.

Ukrajina je u 2021. bila šesti najveći izvoznik pšenice u svijetu.

16:15 Prvi ruski vojnik pred ukrajinskim sudom zbog ratnih zločina

21-godišnji ruski vojnik čeka početak suđenja zbog sudjelovanja u ratnim zločinima, prenosi agencija Interfax izjavu glavnog državnog tužitelja.

Irina Venediktova rekla je da će se Rusu, koji je trenutno u pritvoru, suditi zbog ubojstva nenaoružanih civila u regiji Sumi.

14:50 Kremlj se oglasio o pregovrima

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je da se vode pregovori između Rusije i Ukrajine, ali da je proces spor i neučinkovit.

13:45 Lavrov ponovno prijeti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija ima dovoljno kupaca energenata izvan kruga zapadnih zemalja, a da će Zapad morati objasniti svojim građanima zašto postaju sve siromašniji.

“Imamo dovoljno kupaca naših energenata, radit ćemo s njima. Neka Zapad sada plaća mnogo više nego što je plaćao Ruskoj Federaciji i neka objasni svom stanovništvu zašto će ono biti sve siromašnije”, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o zapadnim sankcijama, nakon pregovora s predstavnicima omanskih vlasti, prenosi ruska agencija TASS.

13:20 Herson se želi pripojiti Rusiji

Proruske vlasti u Hersonu, koji su od početka ožujka okupirale ruske snage, zatražit će od Vladimira Putina da postane dio Rusije, javlja agencija Tass.

Flasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da stanovnici Hersona sami odlučuju o svojoj sudbini. Dodao je da za takav potez treba postojati jasna pravna osnova, tvrdeći da je postojala i za aneksiju Krima od strane ruskih snaga 2014. godine.

Otkako su zauzele Herson, ruske vojne vlasti smijenile su izabranog gradonačelnika s njegove dužnosti, uvodile su rusku rublju kao svoju valutu i blokirale ukrajinske televizijske kanale.

12:45 Njemačka nastavlja dobivati plin

Njemačka je izvijestila da je opskrba plinom trenutno još uvijek sigurna, ali da pomno prate situaciju.

Njemačka je najveći europski potrošač prirodnog plina i plinom se opskrbljuje iz nekoliko europskih zemalja.

Ukrajinski plinski operater GTSOU izjavio je u utorak da će obustaviti protok kroz tranzitnu točku Sokhranivka, za koju je rekao da je dopremala gotovo trećinu goriva iz Rusije u Europu preko Ukrajine.

Tvrtka kaže da će preusmjeriti isporuke za Europu na drugu rutu – ulaznu točku Sudzha, najveći od dva ukrajinska prijelaza.

No, ruski državni dobavljač plina Gazprom kaže da je “tehnološki nemoguće” prebaciti sve količine na novu rutu.

Podaci koje je dostavio Gazprom pokazuju da je plin preko rute Sokhranivka pao na nulu u srijedu. To sugerira da se sada koristi samo Sudzha, a Gazprom kaže da su dotok ruskog plina u Europu pao za četvrtinu.

12:00 Johnson u Švedskoj i Finskoj

Britanski premijer Boris Johnson nalazi se u Švedskoj, a putovanje će nastaviti u Finskoj.

Johnson će se sastati s čelnicima obiju naroda, dok razmatraju hoće li se pridružiti NATO-u, i razgovarati o odgovoru Europe na rusku invaziju na Ukrajinu.

Od invazije na Ukrajinu, podrška pridruživanju NATO savezu porasla je i u Švedskoj i u Finskoj, unatoč njihovoj dugoj povijesti vojne neutralnosti.

Prethodno je šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao da će savez dočekati Finsku i Švedsku “raširenih ruku” i da će biti minimalno kašnjenje u procesuiranju njihovog članstva.

11:20 Uništilo bi im gospodarstvo

Mađarska kaže da bi naftne sankcije protiv Rusije “uništile” mađarsko gospodarstvo.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da Europska komisija nema rješenje za “ogromne probleme koje bi stvorila Mađarskoj”, unatoč razgovorima koji su se vodili, prenosi Reuters.

Dodao je da bi sporazum o embargu na naftu funkcionirao samo ako bi se primjenjivao na pomorske isporuke nafte, a sve isporuke ruske nafte naftovodima bile bi u potpunosti izuzete.

11:00 U Hrvatsku došlo oko 17.300 ukrajinskih izbjeglica

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da je do sada u Hrvatsku ušlo nešto više od 17.300 ukrajinskih izbjeglica, od čega je 85 posto žena i djece.

10:55 Ostavljaju smrtonosne zamke

Harkov je pod žestokom vatrom, a u regiji su u tijeku “žestoke bitke”, rekao je guverner Oleg Synegubov. Harkov je drugi po veličini ukrajinski grad i bio je žarište intenzivnog granatiranja od početka invazije. Synegubov je rekao da su ruske trupe iza sebe ostavile “smrtonosne zamke” u regiji te je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima, umjesto da “jure u oslobođena naselja”.

“Neprijatelj je podmukao i čini sve da povrijedi što više civilnih Ukrajinaca”, rekao je na Telegramu.

Zbog uspješnih ofenzivnih operacija ukrajinskih postrojbi, oslobodili su nekoliko obližnjih gradova od ruskih snaga, dodao je Synegubov.

“Tako je neprijatelj odbačen još dalje od Harkova, a okupatori su imali još manje mogućnosti pucati na regionalno središte”, rekao je.

10.40 Tijela bacaju u masovnu grobnicu

Ruskim postrojbama naređeno je da tisuće tijela svojih suboraca bace u masovnu grobnicu u Donjecku, objavile su sigurnosne službe.

Dodaju kako je obiteljima poginulih rečeno da su nestali u akciji kako bi se izbjeglo uzbunjivanje ruske javnosti.

U pozivu kojeg je su presrele sigurnosne službe, vojnik govori prijateljici kako je tijelo njegovog suborca ​​pronašla sestra Inna. Kazao je da je Inna bila sumnjičava nakon što su joj rekli da je njezin brat nestao i naveo da je platila mito za pristup masovnoj grobnici.

‘Tamo je zapravo bilo neka vrsta deponija’, kaže vojnik. ‘Samo su ležali jedan na drugom. Dobro je platila, pa su ih micali dok ga nije našla. Bila je to rupa visoka kao čovjek. Rekla je da postoje tisuće tijela. Tamo ih bace i onda im je lakše reći da su nestali u akciji. Nije mrtvačnica; to je smetlište. Ograđeno je i ne puštaju nikoga unutra.’

10:14 Nastavljeni pregovori između Moskve i Kijeva

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da se kontakti Rusije i Ukrajine u sferi pregovora nastavljaju.

“Kontakti između Rusije i Ukrajine su u tijeku”, rekla je Zaharova, a prenosi TASS.

10:00 Gubici ruske vojske

Rusija je izgubila 26.350 vojnika otkako je napala Ukrajinu 24. veljače, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane u svom najnovijem ažuriranju. Ukrajina tvrdi da su ruski ukupni gubici:

1187 tenkova

2856 borbenih oklopnih vozila

528 topničkih sustava

185 višestrukih raketnih sustava

osam sustava protuzračne obrane

199 zrakoplova

160 helikoptera

290 bespilotnih letjelica

94 krstareće rakete

12 brodova ili čamaca

1997 motornih vozila i cisterni

41 jedinica posebne opreme

9:45 Rusi napreduju prema Lugansku

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini napredovali su do administrativnih granica oblasti Luganska, jednog od glavnih područja nad kojima Rusija nastoji preuzeti kontrolu od početka invazije krajem veljače, javlja u srijedu dpa pozivajući se na ruske izvore.

9:15 Bugari tvrde da će dobivati plin od Amerikanaca, i to jeftiniji od ruskog

Bugarska će od lipnja dobivati američki ukapljeni prirodni plin (LNG) što će joj pomoći nakon što je ruski Gazprom prekinuo isporuke plina, priopćila je vlada u srijedu.

Aranžman je dogovoren na sastanku premijera Kirila Petkova i američke potpredsjednice Kamale Harris u Washingtonu, priopćila je vlada. “Stvarne isporuke ukapljenog prirodnog plina u Bugarsku po cijenama nižim od Gazpromovih dogovorene su od lipnja”, stoji u priopćenju vlade, bez pojašnjenja.

Gazprom je 27. travnja prekinuo isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja plaćanja u rubljama. Bugarska troši oko 3 milijarde prostornih metara plina godišnje, od čega je preko 90 posto dolazilo iz Rusije.

Bugarska je u pregovorima s Azerbajdžanom o povećanju isporuke plina i nastoji dogovoriti LNG preko terminala u Grčkoj i Turskoj. Također je pozvala EU na zajedničku kupnju plina kako bi cijene bile konkurentnije.

8:30 Novi britanski izvještaj, spominju rusku dominaciju na Crnom moru

Stigao je novi izvještaj Ministarstva obrane Velike Britanije odnosi se samo na borbu za Zmijski otok na samom zapadu Ukrajine. Britanci navode da se za na Crnom moru vodi velika bitka, da Ukrajinci pomoću Bayraktara uspješno prekidaju opskrbu okupiranog otoka, te da ruski brodovi imaju minimalnu protekciju budući da je mornarica naredila da se svi vojni brodovi povuku na Krim nakon potapanja ‘Moskve’.

“Ako Rusija konsolidira svoju poziciju, ako uspostave obranu na Zmijskom otoku, mogli bi dominirati cijelim sjeverozapadnim Crnim morem”, zaključuju Britanci.

8:00 Azovci su objavili fotografije ranjenika iz čeličane

Sudeći prema fotografijama koje je na Twitteru objavila bojna Azov, u podzemnom dijelu čeličane nalaze se teško ranjeni vojnici među kojima su i oni koji su ostali bez udova. Više o tome pročitajte ovdje.

7:30 Finska i Švedska odlučuju o kandidaturi za NATO

Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj najvjerojatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana.

Manje od tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu, dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebice SAD-a, piše francuska novinska agencija Afp.

“Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerojatno da će do kraja godine biti članica”, rekao je Charly Salonius-Pasternak, znanstvenik s finskog instituta za međunarodne odnose.

7:00 Potisnuli ruske snage

Ukrajina je objavila u utorak da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.

Tetjana Apačenko, zadužena za odnose s medijima u 92. mehaniziranoj brigadi, koja je glavna ukrajinska vojna formacija u tom području, potvrdila je da su ukrajinski vojnici zadnjih dana uspjeli vratiti pod svoj nadzor naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Broščovu i Slobožanske sjeverno od Harkiva.

Savjetnik u ministarstvu obrane Jurij Saks rekao je da su ti uspjesi potisnuli ruske snage izvan dometa Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini smještenog na sjeveroistoku koji je pod stalnim bombardiranjima otkako je ruska agresija počela 24. veljače.

“Vojne operacije ukrajinskih oružanih snaga oko Harkiva, posebno sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, uspješna su priča”, rekao je.

“Ukrajinska vojska uspjela je potisnuti te ratne zločince dalje od crte do koje doseže njihova artiljerija”, rekao je.

Protunapad kod Harkiva mogao bi biti signal nove faze rata u kojoj Ukrajinci kreću u ofenzivu nakon tjedana u kojima su ruski vojnici napadali artiljerijom, ali nisu uspjeli ostvariti veći napredak.

6:30 Kineski predsjednik upozorava na sukob

Sukob između blokova do kojeg je došlo zbog krize u Ukrajini mogao bi postati veća i dugotrajnija prijetnja globalnom miru nego sama kriza, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping svome francuskom kolegi u utorak, prenose kineski državni mediji.

6:00 Ukrajina primorana zatvoriti plinovod prema Europi?

Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objavio je u utorak da će zbog više sile od 11. svibnja obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne točke Sohranivke, jedne od dviju ključnih točki za opskrbu Europe ruskim plinom.

Unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. veljače, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prijenos ruskog plina prema Europi.

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog “miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese”.

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije.

To je prva kompresorska stanica u Luhansku, tranzitnoj ruti za oko 32,6 milijuna prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Europu preko Ukrajine.

“Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obveze prema europskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske točke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku točku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina”, priopćio je GTSOU.

Događaje od prethodnog dana pratili smo ovdje.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.