Foto: Reddit Screenshot

Trebaju li državna računala nadogradnje: ‘Sad će provesti jedan projektić i uzeti milijune’

Autor: B. D.

U javnost je izašla slika sa sastanka uprave Zadarske županije na kojoj se vidi da na laptopu i dalje koriste operativni sustav Windows XP koji je izašao davne 2001. godine. Zadnja sigurnosna nadogradnja tog sustava izašla je prije 10 godina, dakle taj operativni sustav nije prilagođen za današnje uvjete što se tiče računalne sigurnosti. U objavi stoji da se radi o Hrvatskoj vladi, što je dijelom dovelo do konfuzije u raspravi.

Korisnik je podijelio ovu vijest na Redditu te je njegova objava privukla mnoge komentare. “Sad će King ICT provesti jedan projektić sigurnosnog ažuriranja i digitalizacije za nekih par sto milijuna eura”, cinično je napisao jedan korisnik. “Već je tu lova za modernizaciju uzeta sigurno, samo što su novi laptopi i oprema završili kod kuća djeci za školu i te fore”, komentira drugi.

“Sumnjam da u vladi puno ljudi zna koristiti Windows, a kamoli Linux”, smatra jedan korisnik. “Francuska se prebacila na Linux još 2013. godine. Ove godine Njemačka. Windows je spyware, što nije zanemariva činjenica inače, a još manje ako si državna institucija”, komentira jedan korisnik koji misli da država ne bi trebala koristiti Windows iz sigurnosnih razloga.

Hrvatska vlada još uvijek koristi Windows XP, 10 godina nakon posljednjeg sigurnosnog ažuriranja
byu/JimmyRecard incroatia

‘Onda bi plakali u što se bacaju pare’

“Taj se laptop svakako ne koristi ni za što što nisu zakonski javno dostupni podaci. Služi im kao timer, te u najboljem slučaju ako su ekstra napredni im služi da elektronski prebroji glasove. A vrlo vjerojatno ne služi ni za to, nego se i dalje ruke dižu, s obzirom na to kako im izgleda mjesto gdje održavaju skupštinu”, pojasnila je svoje mišljenje jedna korisnica.

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan




“Nema šanse da oni imaju police i disciplinu za koristiti zračno izolirani laptop kako treba. Netko će ga spojiti na internet na gablecu da provjeri Facebook, i onda ga odnijeti nazad u ured, i bit će problema. Osim toga, očito je da je laptop spojen na mrežu, pogledaj bijeli kabel”, istaknuo je jedan korisnik mogućnost opasnosti za sigurnost podataka.

“Ovaj post je malo pre*erans. Niti je Hrvatska vlada u pitanju niti je u pitanju neki laptop na kojem se čuvaju državne tajne ni osobni podaci nečiji. Vidiš da ga očito koriste samo kao timer za govore jer očito ništa drugo taj laptop ne bi ni podnio. Da su kupili neki Lenovo ThinkPad od 3 tisuće eura za ovo onda bi plakali u što se bacaju pare”, zaključuje jedan korisnik.




 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.