Foto: Darko Tomas / CROPIX

Tko je Damir Škaro? HDZ-ov moćnik iz sjene

Autor: A.J.

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik, osvajač olimpijske medalje u boksu i čelnik “Autokluba Siget” Damir Škaro uhićen je prilikom ulaska u Hrvatsku iz BiH, u srijedu ujutro, nakon što ga je zaposlenica tog autokluba prijavila za silovanje. Od podnošenja prijave 12. kolovoza Škaro se skrivao u Bosni i Hercegovini.

Damir Škaro rođen je u Zagrebu 1959. godine. U mladosti se bavio boksom te je bio sudionik pet Olimpijskih igara i osvajač je brojnih prvenstava, medalja i nagrada među kojima je i brončana olimpijska medalja. O uspjehu njegove boksačke karijere govori i podatak od 450 mečeva i samo 12 poraza.

Godine 1990. postaje članom HDZ-a te je, prema njegovoj biografiji, bio i sudionik Domovinskog rata te je nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991.-1992. Škaro je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1994., a nakon rata uključio se u politički život kao zastupnik u Hrvatskom saboru 1995.-1999. Ključna osoba u njegovoj političkoj karijeri bio je upravo predsjednik Franjo Tuđman.

Nakon političkih prevrtanja 2000-ih Škaro postaje direktor nekoliko nekoliko društava, kao i predsjednik nekoliko boksačkih i nogometnih klubova, a od 2002. preuzima dužnost glavnog tajnika Hrvatskog kluba olimpijaca. Godine 2004. Škaro dolazi do svoje “zlatne koke” AMK Sigeta, a njegovo upravljanje ovim autoklubom obilježile su mnoge afere. Nakon samo dvije godine upravljanja zapaljen mu je automobil, a našao se i pod optužbama zaposlenika koji su tvrdili da im je prijetio i ucjenjivao ih. Sve su te prijave na kraju odbačene.

Škarino upravljanje Autoklubom Siget obilježile su istrage, ali i suđenja zbog sumnje da je oštetio tu udrugu građana za više od pola milijuna kuna. Uz njega, osumnjičen je i direktor Marijo Cvitanović koji je osnovao AK Siget. teretili su ih da su koristili poslovne kreditne kartice u privatne svrhe i sa žiro računa udruge izvukli više od 400 tisuća kuna. Također, teretilo ih se da su zaposlenicima druge tvrtke AMK Sigeta nalagali da ispunjavaju lažne izjave o obavljenoj kontroli automobila. Podignuta je i optužnica i održano je ročište na kojem se Škaro izjasnio da nije kriv.

Podsjetimo, AMK Siget registriran je kao neprofitna udruga koja pruža usluge tehničkog pregleda, registracije, homologacije vozila i autoservisa. Prošle godine imali su prihode od gotovo 34 milijuna kuna te 66 zaposlenih. Na istoj adresi posluje i tvrtka Autoškola Siget koja je prošlu godinu završila s prihodom od 144 tisuće kuna i minimalnom dobiti od 1800 kuna, ali i bez zaposlenih.

Obljetnici 40 godina AMK Siget svečano je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pritom zahvalila Damiru Škari na njegovom humanitarnom radu te ga opisala kao čovjeka koji je spreman dati doprinos za opće dobro”.




 

Autor:A.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.