Foto: Marko Markovic / CROPIX

Svjetski mediji se raspisali o Milanoviću: Evo što je upalo u oči našim susjedima

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak na konferenciji za medije Peđe Grbina najavio kandidaturu za premijera, svjetski mediji komentirali su ovaj njegov potez. Reuters je sve opisao kao “neočekivanu” odluku, dok slovenski STA piše da bi to moglo značajno izmijeniti situaciju zbog njegove popularnosti u anketama javnog mnijenja.

Milanović će se kandidirati na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestili na konferenciji za medije, a Milanović je najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Reuters piše da je Milanović socijaldemokrat i populist kojemu predsjednički mandat istječe u veljači 2025. i koji se s Plenkovićem često sukobljavao oko javnih i ekonomskih politika, popunjavanja upražnjenih mjesta i načina borbe protiv pandemije covida-19. Često su se vrijeđali i odbijali susrete, dodaje Reuters.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

HDZ i dalje ima najveću podršku

Slovenska novinska agencija STA pozvala se na najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je prije nekoliko dana objavila hrvatska televizija RTL, a koje je pokazalo da HDZ i dalje ima najveću podršku glasača. Ankete s početka ožujka pokazuju da bi za HDZ glasalo 26,5 posto birača. SDP bi dobio 17,9 posto glasova, Most 7,9 posto, Možemo! 7,8 posto, a Domovinski pokret 7,7 posto.

No, prema pisanju STA, čini se da bi ulazak Milanovića u izbornu utrku značajno mogao naškoditi Plenkoviću jer je upravo aktualni predsjednik prema istraživanjima javnog mnijenja najpopularniji hrvatski političar.

Meter za portal dnevno o tome što će biti s Hrvatskom ako dođe do globalnog rata: ‘Ostaje nam samo jedno’




Srbijanska novinska agencija Beta objavila je da je dio stranaka, uglavnom ljevice i centra, pozdravio Milanovićevu odluku o izlasku na izbore na kojima će se suprotstaviti aktualnom premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i da je upravo Milanović Plenkoviću bio glavni kritičar u cijelom mandatu.

 




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.