Višegradska skupina očekuje pomoć EU-a pri povećanju nuklearnih kapaciteta

Autor: Hina/A.R.

Orban je najavio da će Višegradska skupina osnovati forum za uspostavu regionalnog plinskog tržišta. Prva sjednica foruma održat će se ovaj mjesec u Budimpešti.

Višegradska skupina, koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, podržava korištenje nuklearne energije i očekuje da će Europska unija pomoći i da neće otežavati povećanje nuklearnih energetskih kapaciteta u središnjoj Europi, rekao je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je nakon sastanka premijera Višegradske skupine u Budimpešti istaknuo da svaka zemlja ima pravo dobivati energiju iz izvora koje odabere. To, kazao je, znači da EU ne bi trebao previše regulirati to područje te da bi također trebao preispitati državne subvencije za energetske investicije jer je nuklearna energija diskriminirana.

Premijeri Višegradske skupine složili su se također da je proizvodnja plina iz škriljca poželjna i da će podržati zemlje koje je planiraju.

Orban je najavio da će Višegradska skupina osnovati forum za uspostavu regionalnog plinskog tržišta. Prva sjednica foruma održat će se ovaj mjesec u Budimpešti.

Poduzeti su također koraci za uspostavu zajedničkog predstavničkog ureda zemalja V4, a prvi će biti u Ho Ši Minu u Vijetnamu, kazao je. Trgovinske i industrijske komore V4 sastajat će se redovito, a predsjednici parlamenata počet će razgovore o suradnji u prvoj polovici iduće godine.

Premijeri V4 dogovorili su i da će pripremiti zajedničku strategiju za suradnju na području obrane i organizirati zajedničke vojne vježbe za godišnjoj osnovi.

Prva postrojba V4-EU bit će spremna za djelovanje u prvoj polovici 2016., kazao je Orban.




U skladu sa zajedničkom deklaracijom, godišnji proračun Višegradskog fonda bit će povećan na osam milijuna eura od 2014.

Slovački premijer Robert Fico istaknuo je da suradnja unutar Višegradske skupine postaje sve pragmatičnija i realnija a odluke važnije.

Dodao je da će povezivanje mađarskih i slovačkih plinovoda od siječnja 2015. pridonijeti energetskoj sigurnosti u regiji. Interkonektor će imati kapacitet 5 milijardi prostornih metara. Sličan projekt planira se i između Slovačke i Poljske, kazao je.




Autor:Hina/A.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.