Foto: Screenshot/YouTube

(VIDEO) MISTERIOZNA MUMIJA PRONAĐENA UNUTAR PODZEMNE STRUKTURE: Tijelo joj je vezano s užadi, a ruke joj prekrivaju lice!

Autor: L.B.

Skupina arheologa pronašla je u središnjem Peruu mumiju za koju procjenjuju da je stara oko 800 godina, rekao je arheolog koji je sudjelovao u iskapanju. To znači da je mumija zakopana prije razdoblja Inka.

“Mumificirani ostaci pripadaju osobi iz kulture koja se razvila između obale i planina ove južnoameričke zemlje. Mumija, čiji spol još nije identificiran, otkrivena je u regiji Lima”, rekao je u petak arheolog Pieter Van Dalen Luna sa sveučilišta San Marcos.

Dodao je kako je glavna karakteristika mumije da joj je cijelo tijelo vezano užadima i da joj ruke prekrivaju lice, što je vjerojatno bio dio lokalnog pogrebnog običaja”, rekao je u petak Van Dalen Luna, a prenosi The Guardian.

Pronađena unutar podzemne strukture

Ovo su posmrtni ostaci osobe koja je živjela u andskim planinama, a kada se provede radiokarbonsko datiranje, imat ćemo precizniji odgovor, rekao je.

Foto: Screenshot/YouTube

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su također pronađeni keramika, ostaci povrća i kameno oruđe.

Inače, u Peruu se nalaze stotine arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i poslije carstva Inka, koje je dominiralo dijelom Južne Amerike prije 500 godina, od današnjeg južnog Ekvadora i Kolumbije, pa sve do središnjeg Čilea.




 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.