Foto: Guliver Image/ HMS Diamond

Opasan trenutak za svijet, SAD i Britanci raketirali Jemen: Stižu izvješća o žrtavama

Autor: Dnevno.hr

U petak iza ponoći započeli su žestoki udari SAD-a i Velike Britanije na Jemen. Napadnuti su ciljevi povezani s Hutima, izjavila su četiri američka dužnosnika za Reuters.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini. Pritom, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.




Događaje pratite uživo na našem portalu:

​14:45  Erdogan se obrušio na SAD i Britaniju

Turski predsjednik optužio je SAD i UK da pokušavaju pretvoriti Crveno more u “more krvi”. Recep Tayyip Erdogan kritizirao je noćne napade zapadnih sila na Jemen i rekao da su oni nesrazmjerna uporaba sile. Obraćajući se novinarima u Istanbulu, Erdogan je rekao da su turski dužnosnici s raznih kanala čuli da Huti snage provode “uspješnu obranu” od SAD-a i Britanije.

12:30 Huti obećavaju osvetu za ’73 napada’ na Jemen




Glasnogovornik Hutija, Yahya Saree, rekao je da je pet militanata poginulo u ukupno 73 napada.

Napadi neće proći bez “kažnjavanja ili odmazde”, rekao je.

Američko ratno zrakoplovstvo priopćilo je da je pogodilo više od 60 ciljeva na 16 lokacija u Jemenu, uključujući “čvorove zapovijedanja i kontrole, skladišta streljiva, sustave za lansiranje, proizvodna postrojenja i radarske sustave protuzračne obrane”. U međuvremenu, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da su pogodili dva mjesta.

10:00 Zasad nema novih planiranih napada

Nema više misija Ujedinjenog Kraljevstva “odmah planiranih” nakon što su britanske i američke snage u četvrtak izvele zajedničke napade na ciljeve Hutija koje podržava Iran u Jemenu, rekao je u petak mlađi britanski ministar oružanih snaga James Heappey.

“Sinoć je bio ograničen, razmjeran, nužan odgovor u samoobrani naših ratnih brodova u regiji”, rekao je za BBC News. Svih 14 ciljeva je uspješno pogođeno, rekao je.

Iznoseći pojedinosti o misiji Ujedinjenog Kraljevstva, Heappey je rekao da su četiri mlažnjaka Royal Aircraft Typhoon poletjela iz Akrotirija RAF-a, glavne zračne baze Ujedinjenog Kraljevstva na Cipru, u 19.30 sati u četvrtak.

“Pridružila su im se dva Voyager tankera kako bi podržali misiju. Odletjeli su na jug, pridružili se svojim američkim kolegama i izveli napad na dvije mete u Jemenu pod kontrolom Huta, a obje su korištene za napade dronovima i projektilima.”

09:50 Huti: U napadu ubijeno pet boraca

Glasnogovornik Hutija kaže da je u napadima SAD-a i Velike Britanije ubijeno pet boraca i ranjeno šest drugih. Obećao je da ovo neće proći bez kazne i odmazde.

Pobunjenička skupina nastavit će blokirati prolaz brodovima u Crvenom i Arapskom moru, rekao je.

09:00 Hamas reagirao na napade u Jemenu

Hamas je oštro osudio napade na Hutije u Jemenu. “SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo snosit će odgovornost za utjecaje svojih napada na sigurnost regije”, rečeno je.

08:40 Sky News: Ovo je opasan trenutak

Dopisnik Sky Newsa iz SAD-a Mark Stone rekao je da je jasno da su pobunjenici Houthi “gurali i gurali” i da je zapadna koalicija morala reagirati. No rekao je “nemojte pretpostavljati da su predsjednik Biden ili Rishi Sunak htjeli ovo učiniti”.

“Postoji stvarni rizik od kolateralne štete s obzirom na način na koji Huti djeluju”, rekao je. Rekao je da će Hutiji “odgovoriti istom mjerom” u sljedećih nekoliko sati.

“Ovo je opasan trenutak”, dodao je.

08:00 General Hutija tvrdi da je ‘izbila velika bitka’ u Crvenom moru

Hutijski general tvrdio je bez pružanja dokaza da su američki i britanski bojni brodovi pogođeni u Crvenom moru. General bojnik Abdul Salam Jahaf rekao je da je “velika bitka izbila” u vodama u ranim jutarnjim satima.

Ali sat vremena nakon njegove izjave, objavljene na X, Reuters je izvijestio da nije došlo do nikakve odmazde. Američki dužnosnici rekli su novinskoj agenciji da “ne bi bili iznenađeni da vide nekakav odgovor”.

Nakon napada, general bojnik Salam Jahaf je rekao: “Na američko, britansko i izraelsko barbarstvo je odgovoreno i sada je izbila velika bitka u Crvenom moru.

“Sigurno je da je više američkih i britanskih bojnih brodova pogođeno.” Sky News ne može neovisno provjeriti ova izvješća.

06:50 Huti: Platit ćete visoku cijenu, nastavljamo napade

Zamjenik ministra vanjskih poslova iz redova Hutija upozorava SAD i Veliku Britaniju da će platiti visoku cijenu za ovu očitu agresiju. Nadalje, kažu da će se napadi na brodove na Crvenom moru nastaviti.

06:45 Reagirali Iran i Rusija

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o napadima, koje je Iran oštro osudio, nazivajući ih kršenjem suvereniteta Jemena.

06:40 Izjava američkog generala

Središnje zapovjedništvo SAD-a na X-u je objavilo snimke zrakoplova uključenih u napade na Jemen, kao i izjavu generala Michaela Erika Kurille.

“Militante Hutija i njihove destabilizirajuće iranske sponzore držimo odgovornima za nezakonite, neselektivne i bezobzirne napade na međunarodne brodove, koji su dosad utjecali na 55 zemalja, kao i za ugrožavanje života stotina pomoraca. Njihove nezakonite i opasne radnje nećemo tolerirati i oni će za to odgovarati”, rekao je.

Najavljena osveta

Zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi dao je izjavu za jemenski TV kanal Al-Masirah i rekao: ”SAD i Velika Britanija platit će visoku cijenu za ovu očitu agresiju”.

06:37 Priopćenje britanskog premijera

U priopćenju objavljenom u isto vrijeme kad i Bidenovo, britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je da su Kraljevske zračne snage sudjelovale u napadima na objekte koje koriste Huti pobunjenici u Jemenu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo će se uvijek zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine. Stoga smo poduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoobrani, zajedno sa Sjedinjenim Državama uz neoperativnu potporu Nizozemske, Kanade i Bahreina protiv ciljeva povezanih s ovim napadima, kako bismo degradirali vojne kapacitete Hutija i zaštitili globalnu plovidbu”, navodi se u Sunakovu priopćenju.

06: 35 Oglasio se Biden

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se pisanom izjavom. ”Danas su, prema mojim zapovijedima, američke vojne snage – s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske – uspješno izvele napade na niz ciljeva u Jemenu koje koriste pobunjenički Huti kako bi ugrozili slobodu plovidbe u jednom najvitalnijih plovnih putova svijeta. Ovi udari su izravan odgovor na napade Hutija na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, koji su bez presedana, a uključuju korištenje protubrodskih balističkih projektila po prvi put u povijesti.  Današnja obrambena akcija dolazi nakon opsežne diplomatske kampanje i sve brojnijih napade pobunjenih Hutija na komercijalna plovila”, istaknuo je Biden.

”Ovi ciljani udari jasna su poruka da Sjedinjene Države i naši partneri neće tolerirati napade na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe jednom od najkritičnijih svjetskih komercijalnih ruta. Neću oklijevati s daljnjim akcijama za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine”. zaključuje se u Bidenovoj izjavi.

06:30 Koalicija bez gubitaka

SAD i Britanci su objavili da nisu imali gubitaka. Napadi su se smirili oko 1 sat u noći po našem vremenu. Objavljeno je i da su akciju podržali Australija, Nizozemska, Bahrein i Kanada. Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanau i Hudaydah, lučko uporište na Crvenom moru, javlja BBC.

06:20 Napadi sa zrakoplova, podmornica i brodova

Američki dužnosnik rekao je da su napade na Hutije izvodili zrakoplovi, brodovi i podmornice. Dužnosnik Huti pokreta potvrdio je da su u ranim jutarnjim satima u petak provedeni napadi na nekoliko jemenskih gradova.

“Američko-cionističko-britanski agresori na Jemen pokrenuli su nekoliko napada na glavni grad, Sanau, pokrajinu Hodeidah, Saadu i Dhamar”, rekao je dužnosnik Hutija Abdul Qader al-Mortada na X.

Oni nas mogu baciti u krizu stoljeća: Imaju preko pedeset tisuća vojnika, izazivaju kaos u regiji

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.