Piloti putničkog zrakoplova spavali tijekom leta na 10 000 metara

Autor: I. J.

Zbog dužeg perioda bez odmora, rotirali su se u smjenama po 20 minuta tijekom kojih su se odmarali, ali dogodilo se da su jednostavno oba pilota zaspala. Inače, premorenost se navodi kao jedan od najvećih problema s kojim se piloti susreću u svojem poslu.

Britanski piloti, koji su prošlog mjeseca upravljali putničkim zrakoplovom namijenjenim za prijevoz više od 300 osoba, su usred interkontinentalnog leta, na visini od oko 10.000 metara malo – odspavali. Incident se dogodio prošlog mjeseca, točnije 13. kolovoza, a na njega je upozorila britnska organizacija Civil Aviation Authority (CAA).
Avio-prijevoznik Virgin Atlantic, na čijem se letu dogodio incident, tvrdi da "nikakve nisu primili nikakve pritužbe na narušavanje sigurnosnih standarda koji se tiču spavanja pilota za vrijeme leta". No, britanskim pilotima je omogućeno pod određenim uvjetima da tijekom leta spavaju u kabini, piše CNN.

Organizacija CAA objašnjava taj događaj kao posljedicu lošeg organiziranja radnog rasporeda. Naime, dogodilo se da su oba pilota zbog radnih obaveza spavali tek pet sati tijekom dva dana. Zbog dužeg perioda bez odmora, rotirali su se u smjenama po 20 minuta tijekom kojih su se odmarali, ali dogodilo se da su jednostavno oba pilota zaspala. Inače, premorenost se navodi kao jedan od najvećih problema s kojim se piloti susreću u svojem poslu.

Pa ipak, stručnjaci kažu da "spavanac" pilota tijekom leta ne mora uvijek predstavljati opasnost. Regulativa u pojedinim zemljama dozvoljava pilotima da malo zadrijemaju, primjerice, tijekom prekooceanskih letova, ali iako se razlikuju od zemlje do zemlje, u osnovi njihov kopilot mora biti budan. Za svaki slučaj kabine su opremljene i raznim sustavima uzbunjivanja ukoliko nešto pođe nepredviđenim tijekom.

Autor:I. J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.