Foto: Instagram

Otkriven opasan plan kojim Trump planira zaustaviti rat u Ukrajini: ‘Bit će gotovo u jednom danu’

Autor: Bruno De Zan

Bliski suradnici kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa pod uvjetom anonimnosti govorili su o njegovu planu za završetak rata u Ukrajini, prenosi Washington Post. Godine kad je Trump pobijedio na izborima i postao američki predsjednik, Ruse se optuživalo za miješanje u izbore. Istovremeno Trump je za isto optuživao Ukrajince. Javnosti nije jasno ima li Trump doista poveznice s ruskim političkim vrhom, ali je poznato da je redovno hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina i da je kao biznismen surađivao s ruskim poduzetnicima.

Trumpovi suradnici predstavili su plan u kojem bi Trump navodno u samo jednom danu mogao zaustaviti rat koji traje već preko dvije godine. Naime, Trump navodno planira sjesti za pregovarački stol i Ukrajinu uvjeriti da Rusiji preda teritorije na kojima ona inzistira. Radi se o području Krima koji je Rusija agresivno anektirala još 2014. godine i o području pograničnog područja regije Donbas.

Trump tvrdi da bi plan mogao provesti i prije nego bude službeno inauguriran, da samo čeka trenutak kad ponovno bude izabran za američkog predsjednika. Ako je vjerovati izvorima, plan koji Trump želi provesti drastično se razlikuje od dosadašnje politike prema Ukrajini koju je vodio Joe Biden. Biden je naglašavao važnost slanja vojne pomoći u Ukrajinu, ali pošiljke oružja i streljiva blokirali su Trumpovi pristaše u Senatu.

Foto: Unsplash, X

‘Neću dati ni penija‘

Nije jasno kako bi Trump mogao uvjeriti Ukrajince da predaju teritorije, pogotovo jer je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u više navrata rekao da nema šanse za predaju teritorija. Ukrajina nema teoretske šanse da pobjedi u ratu protiv Rusije bez pomoći Zapada, a ako Trump u potpunosti obustavi pošiljke američke pomoći, Ukrajina bi za naoružanje potpuno ovisila o Europi.

Biden je najavio dugoročni plan za pomoć Ukrajini, ali čak i ako osvoji drugi mandat, neće ga moći provesti bez suglasnosti senatora, koji već najavljuju da će mu u tome predstavljati probleme.

NATO razmatra paket od 100 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini




U ožujku Trump je kriptično komentirao kako će voditi pregovore sa Zelenskim i Putinom: “Reći ću im određene stvari koje ne bih rekao ostatku svijeta, i zato vam ne mogu reći više od toga”. Trump se nakon toga sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je također protiv slanja pomoći Ukrajini. Orban je izvijestio da mu Trump objasnio svoju metodu pregovora: “Jednostavno neću dati niti penija.”

 




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.