Oko 800 osoba podnijelo zajednički odštetni zahtjev zbog posljedica nakon tragedije u Fukushimi

Autor: hina

- Želimo ukazati na odgovornost TEPCO-a koji je prouzročio nesreću i na odgovornost vlade koja nije poduzela dostatne sigurnosne mjere radi izbjegavanja katastrofe - objavili su odvjetnici oštećenih.

Stotine žrtava podnijele su okružnom sudu u Fukushimi u ponedjeljak, na dvogodišnjicu nuklearne nesreće, odštetni zahtjev tvrtki TEPCO koju drže odgovornom za istjecanje radioaktivnog materijala iz tamošnje nuklearke nakon razornog potresa i tsunamija 11. ožujka 2011.

Tisuće prosvjednika u nedjelju su u Tokiju pozvale vladu da odustane od nuklearne energije koja je nakon tsunamija i potresa s 15.000 mrtvih uzrokovala i nuklearnu katastrofu, najveću nakon černobiljske iz 1986.

Na samu godišnjicu premijer Shinzo Abe obećao je ubrzati obnovu zemlje pogođene najvećom katastrofom nakon Drugog svjetskog rata i poručio naciji da će iz nje izaći snažnija, piše Reuters.

– Naši su preci prevladali brojne poteškoće i svaki put izašli snažniji – rekao je Abe i na komemoraciji uz cara Akihita i caricu Michiko rekao da će današnji Japan učiti od predaka i 'ići naprijed držeći se za ruke'.

Oko 800 osoba u kolektivnoj akciji za odštetom traži da sud tvrtki Tokyo Electric Power (Tepco) naloži isplatu obeštećenja. Svaka bi osoba prema tom zahtjevu trebala primati 400 eura na mjesec sve dok pokrajina pogođena radioaktivnim otpatcima ne bude potpuno dekontaminirana i vraćena u prvobitno stanje.

Većina oštećenih je iz regije Fukushime, a neki su i stanovnici susjednih okruga, piše agencija AFP.

Manje od sat vremena nakon potresa magnitude 9 po Richteru s epicentrom u Tihom oceanu, više desetaka kilometara od sjeveroistočne obale velikog otoka Honshu, divovski tsunami pogodio je obalu. Zbog tog udara otkazali su rashladni sustavi u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi te su se reaktori pregrijali i izazvali veliku nesreću, najveću nakon havarije u ukrajinskom gradu Černobilju prije 25 godina.




Zbog havarije reaktora u Fukushimi 160 000 stanovnika moralo se iseliti. Radovi na razgradnji nuklearke trajat će 30 do 40 godina i ne zna se kada će se ti stanovnici moći vratiti kući.

– Želimo ukazati na odgovornost TEPCO-a koji je prouzročio nesreću i na odgovornost vlade koja nije poduzela dostatne sigurnosne mjere radi izbjegavanja katastrofe – objavili su odvjetnici oštećenih.

– Želimo također potaknuti vladu da temeljito promijeni svoju pronuklearnu politiku i tako spriječi neke druge buduće žrtve – stoji u odštetnom zahtjevu.




Svih 50 japanskih rekatora postupno je bilo zatvoreno nakon katastrofe, a sada su samo još dva u funkciji, piše Reuters i dodaje kako je japanska javnost napose zabrinuta što su nedavni izbori doveli na vlast premijera Shinza Abea i njegovu Liberalno-demokratsku stranku koja zagovara nuklearnu energiju.

Nedavno provedena anketa pokazala je da oko 70 posto Japanaca želi konačno odustajanje od nuklearne energije no približno tolik broj birača podržava premijera Abea koji pak želi vratiti u funkciju reaktore, ali uz nove sigurnosne standarde, podsjeća Reuters.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.