Screnshot: EMSC

Nakon koronavirusa Švedsku zadesila nova katastrofa! Sjever zemlje pogodio vrlo jaki potres

Autor: Dnevno

Potres magnitude 4,1 stupnja pogodio je najveći svjetski rudnik željezne rude koji je smješten sjeverno od Arktičkog kruga.

Potres je zabilježen u ponedjeljak u tri sata ujutro. Epicentar potresa bio je tri kilometra izvan Kiruna na sjeveru Švedske. Švedska seizmička državna mreža (SNSN) izvijestila je da se radilo o potresu magnitude 4,1, piše High North News.

Ovo je jedan od jačih potresa, a najjači ikada zabilježen u Švedskoj dogodio se 2008. godine i bio je jačine 4,3 stupnja, piše Daily mail.

Potres je na nekoliko mjesta oštetio rudnik u kojem se u tom trenu nalazilo 13 radnika, ali nitko nije ozlijeđen. Rudnik je brzo evakuiran i svi radovi su zaustavljeni.

nbsp;




U 06:00 u ponedjeljak ujutro, LKAB , tvrtka koja upravlja rudnikom, izvjestila je da je potres prouzročio pad stijena u rudnik i da na tom mjestu još uvijek postoji seizmička aktivnost. Fredrik Bjorkenwall, glasnogovornik LKAB-a, priopćio je da vodostaj u rudniku raste, ali da crpke rade.

Švedska državna rudarska kompanija LKAB najveći je proizvođač željezne rude u Europi. Tvrtka upravlja rudnicima u Kiruni, na sjeveru Švedske.

Na stranicama Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) stoji da je potres bio magnitude 4,9.




Svjedok događaja je na stranicama EMSC-a komentirao kako je prvo pomislio da je pao meteor.

“Mislio sam da je meteorit pao u vrt ispred mog prozora! Potresi ovdje nisu nešto neobično, ali ovo je bilo nešto sasvim drugačije. Začuo se glasan prasak i tlo se treslo. Nakon prvog potresa, nekoliko minuta kasnije, uslijedilo je nekoliko manjih koji su slični onima na koje smo navikli“, napisao je svjedok.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.