Hitlerov ‘Vučji brlog’ postaje turistička atrakcija

Autor: P.R.

Nadležni traže investitore kako bi uništenu nacističku utvrdu učinili pristupačnijom izletnicima. Namjeravaju izgraditi muzej, a odredište staviti na turističke karte.

Hitlerovo vojno sjedište iz Dugog svjetskog rata poznato kao Vučiji brlog, smješteno u srcu guste šume na sjeveroistoku Poljske, moglo bi postati jedno od hit turističkih atrakcija. Naime, nadležni traže investitore kako bi uništenu nacističku utvrdu učinili pristupačnijom izletnicima. Namjeravaju izgraditi muzej, a odredište staviti na turističke karte.

‘Vučji brlog’ Nijemci su raznijeli u povlačenju 1945., a upravo je ovdje u srpnju 1944. skupina visoko rangiranih njemačkih časnika predvođena barunom Klausom von Stauffenbergom pokušala ubiti Hitlera. Kada je došao na sastanak von Stauffenberg je blizu stolca nacističkog vođe odložio aktovku u kojoj je bila bomba i potom napustio prostoriju. Eksplozija je ubila dvojicu članova osoblja i teško ranila druge, ali je Hitler zakasnio na sastanak i lakše je ozlijeđen.

Događaj iz drugog svjetskog rata masama je ponovo približen u filmu Operacija Valkira iz 2008., u kojemu ulogu buntovnog njemačkog baruna tumači Tom Cruise.

Nadležni u Poljskoj očekuju ponude investitora, a nadaju se da će prvu izložbu u muzeju moći prikazati za godinu dana.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.