Screenshot, izvor: Pogled.ba

Bivši kancelar u problemima: Bio je mlada nada europske politike, a završio je poput Sanadera

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz osuđen je na osam mjeseci uvjetnog zatvora zbog davanja lažnog iskaza tijekom ispitivanja o korupcijskoj aferi zbog koje je morao odstupiti. Bečki regionalni sud donio je presudu nakon četiri mjeseca suđenja, piše Deutsche Welle.

Smatraju da je Kurz imao znatno veći utjecaj na imenovanje nadzornog odbora državnog holdinga Öbag, nego što je to priznao prilikom davanja iskaza istražnom povjerenstvu austrijskog parlamenta. Kurz se na sudu izjasnio nevinim, a nakon presude nije davao izjave.

On je sa samo 31 godinom postao austrijski kancelar. Mlada nada konzervativaca u Austriji vodila je prvu vladu od 2017. do 2019. No, podnio je ostavku nakon što se u javnosti pojavio video u kojem vicekancelar i lider koalicijske stranke FPÖ, Heinz-Christian Strache pogoduje navodnim ruskim investitorima.

Screenshot/Twitter

Dvaput odstupio

Nakon afere Ibiza, Kurz se vratio na čelo Austrije, vodeći koaliciju sa Zelenima. Ni ta vlada nije dugo trajala, jer je Kurz odstupio zbog financijskih malverzacija, odnosno trošenja novca Ministarstva financija na namještanje istraživanja javnog mnijenja od 2016. do 2018. godine. Nakon toga se povukao iz političkog života te prešao u poduzetničke i lobističke vode.

Ova situacija pomalo podsjeća na ono što je prošao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je od pravosuđa pokušao pobjeći u Austriju, gdje je i uhićen. On je dosad u zatvoru proveo oko osam i pol godina zbog presuda u tri afere: Fimi Media, Planinska i Ina-MOL. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda početkom prošle godine je nepravomoćno odlučilo da će Sanader iza rešetaka morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.

Prema hrvatskim zakonima, prijevremeni je otpust moguće tražiti nakon pola izdržane kazne. No, sudovi ga odobravaju nakon dvije trećine odslužene kazne, što bi u ovom slučaju bilo za otprilike tri i pol godine.

Ivo Sanader se iz zatvora sprema protresti Hrvatsku: Otkrit će svoju najveću tajnu







Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.