Foto: Damir Krajac / CROPIX

Stručnjakinja uočila detalj u Milanovićevom nastupu: ‘Ovo je bio kandidacijski istup’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike Zoran Milanović nastavlja svoju akciju koju je započeo prije manje od dva tjedna. Od dana kad je raspisao izbore, a još više od najave kandidature, u tijeku je jedna od najnapetijih izbornih utakmica koju Hrvatska pamti u svojoj političkoj povijesti. Milanović je u velikom intervjuu ovog utorka, prvom takvom otkad je najavio da ima namjeru biti premijer Hrvatske, komentirao situaciju u kojoj se nalazi država i politički i pravni prostor otkad je izjavio kako ima namjeru biti šef nove parlamentarne većine.

Podsjetimo, planove predsjednika Milanovića da nosi SDP-ovu listu u 1. izbornoj jedinici poremetila je odluka Ustavnog suda prema kojoj on kao kandidat ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima. No, unatoč tome nakon iznenadnog uključenja u kampanju za parlamentarne izbore, Milanović je ustrajan u tome da će baš on biti budući premijer. U intervjuu je govorio je brojnim temama, a između ostalog, pokazao je natruhe programa i sadržaja koji namjerava ponuditi građanima ukoliko stvarno postane premijer. Može li se iz Milanovićevog nastupa iščitati promjena retorike i smjera, ili nastavlja politiku ‘predsjednika s karakterom’, upitali smo komunikacijsku stručnjakinju Ankicu Mamić i političkog analitičara Karla Juraka.

“Predsjednik je bio očito smireniji, konkretniji, nastojao je ne koristiti preteške riječi za javnu sferu. Očito je da je eto baš o tome vodio računa. Najvažnija promjena u odnosu na nastupe u proteklih 10 dana je ta. Apsolutno je ovo bio kandidacijski govor, o tome nema nikakve dileme. Stilski gledano – puno manje teških tiječi, kad je i posegnuo za njima, objašnjavao je zašto ih je koristio, citirao je Matoša i tako dalje”, prepričala je Mamić. Što se tiče sadržaja, Mamić napominje kako je u prvih petnaest minuta novinarka ispitivala predsjednika o ustavnopravnoj problematici na koju je on više manje odmahivao rukom i smatrao je nebitnom kako bi došao do drugog dijela, odnosno onoga gdje govori kao kandidat za premijera RH.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Neki novi Milanović

je o čemu je govorio prije, a u što se upustio u intervjuu od preko sat vremena trajanja. “On je govorio o premijerskim temama, a u 4 godine predsjednik je govorio unutar područja koja on pokriva sukladno ustavnih ovlasti – vojska, tajne službe i vanjska politika. Sad je govorio o gospodarskom programu koalicije kojoj je očito predvodnik, mislim i sam je rekao da želi biti premijer i da predvodi listu neformalno jer ne može zbog odluke Ustavnog suda, ali nije se ustručavao govoriti kao premijerski kanddiat. On je to čak i rekao, nije se šuljao, vrlo otvoreno je sve rekao i stavio u taj kontekst”, dodala je.

A kako na njegov nastup gledaju njegovi partneri, odnosno svi oni koji su od pretprošlog petka postali njegovi podređeni, SDP i partneri?

“Oni su po meni shvatili da onog trenutka kad su ga prihvatili za kandidata, da bez njega ne mogu pobijediti, nagli porast rejtinga je zapravo pokazao da imaju veće šanse i spremni su sve žrtvovati. Ako pogledate gospođe Puljak i Orešković, vidite da je to sad potpuno drugačiji narativZ, sjetite se kakav su odnos imale gospođe i predsjednik Milanović. A sada – za mjesto u Saboru – sve. On je i rekao da će okupiti vladu nacionalnog spasa, ne traži samo slaganje s lijevog spektra, ide duboko u desni spektar i pokazuje suverenističke stavove ili kako ih već želimo nazvati”, rekla je Akica Mamić.

Politički analitičar i komentator Karlo Jurak dodao je još jedan aspekt ovoj priči te ponudio odgovor vidi li Milanovića i SDP u važnoj ulozi i za izbore za Europski parlament. “Gostovanje je bilo malo više kao sudionik na parlamentarnim izborima, uz dodatak programskog i nadstranačkog sadržaja. Cijelo vrijeme nekakav okvir koliko mi se čini da Milanović SDP koristi kao platformu koja je najveća, a da je nadstranački kanddiat. Više puta je rekao da nema stranku i nije uz stranku i onda išao s konkretnim idejama kojima je htio zahvatiti mnogo širi spektar. Pa je dao do znanja da mnogima otvara vrata za razgovor nakon izbora”, rekao je i osvrnuo se na dio iz intervjua u kojem Milanović nije striktno odbio i mogućnosti suradnje niti Most, ni Domovinski pokret i Možemo.




Kalinić o Milanoviću i Plenkoviću: ‘Svi su bili članovi partije, kada je zagustilo su progledali’

EU izbori bi mogli biti ključ

Smatra da je sve otvoreno. “Mislim da nije bilo ni sporno da ima namjeru Most dovesti u koaliciju, rekao je da će još uvijek biti predsjednik i moći ili ne moći dati nekome mandat ovismo o jačini i raspodjeli karata nakon izbora. Nikad nismo imali situaciju pa je teško nagađati, ali valjda očekuje da bi u jednom trenutku mogao doći do 76 ruku i onda dati ostavku na mjesto Predsjednika. A glavni signal će mu biti biranje predsjednika Sabora i tu gleda mislim što će biti. Onda imamo da po izabranom predsjedniku Sabora dolazi li on u obzir nakon čega bi dao ostavku”, smatra.




Milanovićev program i sadržaj? “Ne nešto konkretno. Svodi se na sređivanje poslovanja u javnom sektoru i sređivanju poslovanja između privatnih tvrtki i države. O obrazovanju, mirovinama što nikad nije bila njegova jača tema. Spominjao je područja, ništa konkretno”, smatra. Također je stava da SDP-ova koalicija smatra Milanovića kao jedinu priliku. “Mislim da misle da im je on jedina šansa, pogotovo ovi koji su jako slabi igrači. Oni nemaju što drugo nego slušati što Milanovič govori, a ono što oni govore neovisno o njemu, to je tako i tako u sjeni njegovih istupa. Rekao sam više puta da je ovo prilika SDP-u da on promijeni i definira svoju politiku koju ima prema Europskoj uniji. Više je tema Milanović otvorio poput EU fondova, federalizam i antifederalizam, migranti, odnos prema ratu u Ukrajini gdje zauzima prema svemu umjereno skeptički što nije mainstrem EU, a opet nije potpuni populizam. Na tragu manjeg dijela EU socijaldemokrata i socijalista poput slovačkih socijaldemorkata, nekad čeških, danskih socijaldemokrata. Jako dobra prilika za redefiniranje politke prema EU gdje se zasad uopće ne razlikuju od HDZ-a”, rekao je.

Također se osvrnuo na prekaljenog SDP-ovogo europarlamentarca i kritiku prema Milanoviću: “Jučer se oglasio Tonino Picula, on je čovjek koji nije nimalo prepoznatljiv, ponovio je iste priče koje ponavlja veći dio EPP-a i socijaldemokrata i kritizirao Milanovića. Picula bez obzira što nije nagrađen visokim mjestom zbog čega se naljutio, ipak je na listi za EU parlament. Milanović za EU parlament – moguće da će biti nositelj. Ali treba reći da europske teme koje je pokretao, Milanović je dao već tijekom mandata, ali neovisno o tome hoće li se kandidairti da bi stranka koja ga podržava trebala prepoznati”, zaključuje analitičar Jurak.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.