Foto: Ministarstvo zdravstva

Nakon 30 godina agonije: Kreće revitalizacija Imunološkog zavoda, gradit će se tri tvornice

Autor: M.D.

Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Imunološkom zavodu za potpisivanje ugovora s odabranim najpovoljnijim ponuđačem za izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici i kreće izgradnja prve od tri nove tvornice revitaliziranog Imunološkog zavoda“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, a ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić, najavio skorašnje potpisivanje ugovora.

“Nakon više provedenih postupaka javne nabave u kojima niti jedan gospodarski subjekt nije dostavio prihvatljivu ili pravovaljanu ponudu, u zadnjem provedenom postupku javne nabave, od dvoje pravovaljanih ponuđača za izradu dokumentacije i izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici, budućem sjedištu novog Imunološkog zavoda, odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja. Procijenjena vrijednost Ugovora za projektiranje i izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog protuotrova je 4,8 milijuna eura, dok je iznos odabrane ponude niži od procijenjene vrijednosti. Uz dobivenu suglasnost Vlade, potpisat ćemo ugovor s odabranim izvođačem i krenuti u proces realizacije”, potvrdio je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Poslije gotovo tridesetogodišnje agonije oživjet će proizvodnja u Imunološkom zavodu. U poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se tri nove tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova, preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz iste, kao i proizvodnja virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji.

Foto: Ministarstvo zdravstva

Sve gotovo do 2028.

Gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica trebala bi početi nakon ishođenja građevinske dozvole, krajem ove godine, a cjelokupan proces trebao bi završiti za dvije godine. Istodobno će biti u tijeku i izgradnja upravne zgrade Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture – tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi te tvornice za proizvodnju virusnih cjepiva, koje bi trebale biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. godine.

Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. Od toga za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4,8 milijuna eura, za upravnu zgradu tri milijuna eura, a za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij.

“Za izgradnju modula za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica osigurana su sredstva Imunološkog zavoda, a za drugu fazu, izgradnju i opremanje modula za proizvodnju krvnih derivata, predviđeno je većinsko financiranje korištenjem dodijeljenih sredstava Operativnog programa Koherentnost i kohezija”, rekao je Čardžić.

Ivošević objavio sliku zmije u Dalmaciji i veliko upozorenje
Biotehnološka neovisnost

“Revitalizacija Imunološkog zavoda i pokretanje proizvodnje zmijskog protuotrova, lijekova iz krvne plazme i virusnih cjepiva, strateški je važna za sve naše građane i hrvatski zdravstveni sustav, jer time stvaramo utemeljenje za biotehnološku neovisnost Republike Hrvatske. Tim više smo ponosni što je ova Vlada i zdravstvena administracija uspjela pokrenuti taj proces“, dodao je ministar Beroš i naglasio da se time postiže još veći stupanj nacionalne samodostatnosti proizvodnje lijekova i pripravaka za potrebe zdravstva i pacijenata i smanjuje ovisnost o stranim dobavljačima.

S druge strane, proizvodnjom cjepiva protiv zaraznih bolesti otvara se mogućnost njegovog plasmana na svjetsko tržište, posebno u zemljama s izrazito visokom stopom rasta populacije, koje imaju potrebe za velikim količinama osnovnih cjepiva po kojima je Imunološki zavod bio poznat, te za koje ima vrijedne matične sojeve virusa kao osnovu za njihovu proizvodnju.
“I ne manje važno u cijelom ovom procesu, uz očuvanje vlastite proizvodnje, dugoročno je davanje poticaja daljnjem razvoju biotehnologije u Hrvatskoj, te stvaranje prilika visoko stručnim mladim ljudima da se zaposle u svojoj državi”, zaključio je Beroš.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.