Foto: Guliver/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Stoltenberg zagrmio: ‘To je velika pobjeda za Ukrajinu’

Autor: Dnevno.hr

Uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg izjavio je kako je Ukrajina oslabila Rusiju politički, ekonomski i vojno te da joj nanosi velike gubitke.

“Prošle je godine Ukrajina dobila bitke za Kijev, Harkiv i Herson, a ove godine nastavlja nanositi teške gubitke Rusiji”, izjavio je Stoltenberg. A jedna od glavnih tema ovog susreta bit će upravo nastavak potpore Ukrajini u ratu protiv Rusije. Osim toga, govora će biti o sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu.

Foto: Guliver Image

Osim toga, Stoltenberg je rekao da su ovoga mjeseca Njemačka i Nizozemska najavile potporu od 10 milijardi eura Ukrajini, a da je Rumunjska otvorila trenažni centar za ukrajinske pilote za borbene zrakoplova F-16.

“Saveznici, uključujući Sjedinjene Države i Finsku, šalju dodatno oružje za zračnu obranu i streljivo kako bi se zaštitili ukrajinski gradovi od ruskih napada, a 20 zemalja saveznica sada je formiralo koaliciju zračne obrane za Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

U fokusu razdor u BiH

Ponovio je da se saveznici slažu da Ukrajina postane članica NATO-a te da će na sastanku dogovoriti preporuke za prioritetne reforme u Ukrajini.

A poruku ima i za Tursku i Mađarsku kojima je poručio da što prije ratificiraju ulazak Švedske u NATO, jer “došlo je vrijeme za to”. Osudio je glavni tajnik ponovno i Rusiju koja pokušava “destabilizirati naše demokracije kibernetičkim napadima, dezinformacijama, energetskim ucjenama, čak i migracijama”, a onda se dotaknuo sukoba na Bliskom istoku i pozvao na produljenje primirja između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći u pojas Gaze.

Ministrica reagirala na lešine svinja na cesti: ‘Neki političari ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave životinje bez razloga’




Na sastanku će biti riječi i o Kini, koja predstavlja izazov za sigurnost, ali nije protivnik, a što se tiče zapadnog Balkana navodi da na tom prostoru postoje “maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”.

“Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”, zaključio je Stoltenberg.




 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.