Foto: Damir Krajac / CROPIX/Screenshot

Ministrica reagirala na lešine svinja na cesti: ‘Neki političari ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave životinje bez razloga’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković objavom na društvenim mrežama reagirala je na objavljene prizore eutaniziranih svinja u Andijaševcima poručivši da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja, ali i da će Vlada nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“S obzirom na jučer prenesene, doista, potresne scene eutanziranih trupala domaćih svinja u naselju Andrijaševci u Vukovarsko-srijemskoj županiji i ogorčenje vlasnika te prozivanje ministarstva kojem sam na čelu, kao i s obzirom na važnost ove teme za gospodarstvo i ruralni prostor ne samo istočne, već i cijele Hrvatske, u obvezi sam iznijeti očitovanje na konkretan slučaj, ali i pojasniti osnovna načela koja vrijede za ovu tešku, ekonomski vjerojatno najtežu bolest stočarstva Europe.


Foto: Screenshot

Scene iz Andrijaševaca su potresne, kao što su brojne scene s gospodarstava koja su doživjela sličnu sudbinu protekla tri mjeseca. Ministarstvo poljoprivrede svaku iznesenu tvrdnju o navedenoj situaciji u vezi s postupkom eutanazije, dezinfekcijom i odvozom provjerava i u skladu sa službenim informacijama daje očitovanje. I unatoč tome što stvari uvijek mogu biti bolje, teret kojeg u ova tri mjeseca, pored posjednika, podnose ovlašteni veterinari, veterinarski inspektori i pripadnici civilne zaštite je ogroman.

‘Nitko ne želi uništiti Slavoniju’

Drugo, po tko zna koji put čujemo priču o “nekoliko ili jednoj pozitivnoj svinji”, a o “eutanaziranim svim svinjama na gospodarstvu”. Ne postoji veterinar u Hrvatskoj niti u svijetu koji smatra da, ukoliko je jedna svinja na gospodarstvu bolesna, ostale mogu ostati zdrave. Ne samo to, prema mojem iskustvu, teško je pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu. Ne zove se bezveze kuga.

Iako smo posljednjih nekoliko godina u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede uložili ogromne ljudske i financijske napore, svjesna sam da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja koji ima veze s tradicijom kao i povijest u kojoj nije bilo ovakvih bolesti, teško prihvatiti neke činjenice. No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti.

Nitko ne želi uništiti Slavoniju. Ovo je Vlada koja je iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije. I to nije bez rezultata. Najveći broj mladih poljoprivrednika je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, isto tako, najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom imamo danas u odnosu na 2016. godinu.

Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i manje – više, uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava. Nikad neću promijeniti mišljenje da to ne bi mogle druge političke opcije, jer nisu imale niti će ikad imati tako jasan okvir, sadržaj i mjere za Slavoniju.
Preventivne eutanazije

Eutanazija u dvorištima je težak teret i za posjednika i za prisutnog veterinarskog inspektora, ovlaštenog veterinara, veterinarskog tehničara i civilnu zaštitu, ako je prisutna. Zato smo omogućili i druge mjere poput prisilnog klanja.

Mrtve svinje leže pored ceste: ‘Od 40 pozitivno je bilo njih devet. A sve su mi pobili’
U kratkom vremenu smo stvorili sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Omogućili smo još jednom popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno. To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100%-tne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije (poput odvoza na prisilno klanje). To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodavajući maglu i hraneći se tuđom mukom.

Štete ćemo nadoknaditi, uz jasnu poruku da smo, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama te smo među onima koje će raditi dodatne mjere – oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd. Sve to treba odobriti na više razina, ne samo u Hrvatskoj i zato treba neko vrijeme. Međutim, bez sumnje ćemo izvršiti”, piše ministrica Vučković.

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.