Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Stigli glavni rezultati kobne boce: Pronađeno je nešto opasno, Beroš spominje grešku ili sabotažu

Autor: N.K

Stigli su glavni rezultati analize uzoraka, konkretno, analize bočice iz koje je pio muškarac u Rijeci, a koji je izravno nakon konzumacije pića hospitaliziran s teškim korozivnim ozljedama unutarnjih organa.

Uzorak je poslan na analizu Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, a njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.


Kako se čini, u kobnoj boci pronađeni su opasni sastojci koji su doveli do teških i nepovratnih ozljeda kod jedne muške osobe.

“Sredstvo za pranje, odmašćivanje”

“Nastavno na događaj na području Policijske uprave primorsko-goranske Jednoj osobi pozlilo prilikom konzumacije pića – policijski izvidi u tijeku obavještavamo javnost kako je Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ proveo vještačenja spornih i nespornih uzoraka koja su mu dostavljena temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6).

Temeljem utvrđenog kemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka.

Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. studenog, također je dovršeno vještačenje tekućine iz plastične boce bezalkoholnog pića te je utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni za ovu vrstu pića”, stoji u priopćenju.

Odmah se oglasio Beroš

Beroš kaže da bi se moglo raditi o grešci ili sabotaži.
“Neupitno je da je došlo do greške. Kako je do toga došlo, teško je reći”, rekao je. “Možemo pretpostaviti da se radilo o grešci kakve su se već ranije događale”, rekao je.

Dodao je da je reakcija građana dovela do panike.

Novinarka Beroša zatekla pitanjem

Nakon izjave Beroš je pokušao otići, međutim, novinarka je odlučila postaviti teško pitanje koje je zateklo Beroša.

“Što su institucije radile od subote do utorka? Netko tko nije na društvenim mrežama nije mogao znati da možda postoje opasna pića na tržištu”, rekla je novinarka.

Beroš je rekao kako su institucije činile sve što je trebalo. Također, rekao je da se trovanja događaja na tjednoj bazi i da je to između ostalog jedan od razloga zašto se nije odmah išlo u javnost. Međutim, novinarka ga je zaskočila novim pitanjem.
“Svaki tjedan se dogodi da netko popije otrov iz boce”, pitala je novinarka.

Uskoro više…

Coca Cola ima nove vijesti za Hrvatsku: ‘Službeno je potvrđeno, proizvodi su sigurni’

Uzorci iz Zagreba i Rijeke uredni

Podsjetimo, rezultati analize serije pića u Rijeci i Zagrebu pokazala je da je s proizvodima sve u redu i da u njima ne postoji ništa što bi moglo izazvati korozivne ozljede kako su opisane u prijavljenim slučajevima. Slučaj u Rijeci je prema svemu sudeći iznimka, a kako je do njega došlo, tek treba istražiti.

 

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.