Cropix/Flickr

Srbi zbog Ruđera Boškovića sipaju gorčinu, Klasić zaustavio raspravu: Nije ni Srbin ni Hrvat

Autor: Z.S.

S drugim danom ovog mjesta na snagu je stupila službena primjena novog imena za Zračnu luku Dubrovnik, koja je postala Zračna luka Ruđer Bošković. Riječ je o hrvatskom znanstveniku i filozofu rođenom u Dubrovniku 18.5.1711. O važnosti i aktualnosti Boškovićevih misli u suvremenoj znanosti svjedoči i izjava W. Heisenberga (1958).

“U Boškovićevu djelu nalazi se mnoštvo ideja koje tek u modernoj fizici posljednjih pedeset godina dolaze do potpuna izraza i koje pokazuju kako su bila ispravna filozofska gledišta kojima se Bošković rukovodio u svojoj prirodnoj znanosti”.


A vijest o novom imenu aerodroma izazvala je reakcije na srpskim portalima. Pritom prednjači Informer koji je ovo popratio naslovom: “Kleptomani! Hrvati nam oteli još jedno slavno ime! Evo kako se od danas zove aerodrom u Dubrovniku.”

‘Patološki nagon za krađom’

“Hrvati imaju patološki nagon za krađom srpskog naslijeđa, pa su tako poslije Nikole Tesle na kovanicama eura ovog puta odlučili da aerodrom u Dubrovniku ponese ime poznatog astronoma Ruđera Boškovića, jednog od 100 najznamenitijih Srba svih vremena”, pišu i nastavljaju.

“Domaći stručnjaci oštro su osudili taj novi skandalozni potez ustaša, uz napomenu da sve to rade zbog ogromne mržnje prema Srbima! Podsjetimo, prije Ruđera Boškovića hrvatski kleptomani prisvojili su i Ivu Andrića i Nikolu Teslu. Iako su se ovi velikani cijelog života deklarirali kao Srbi, hrvatski mediji su ih bez srama prisvojili i predstavili kao svoje najveće naučnike i pisce. Samo zato što su rođeni na tlu današnje Hrvatske ili, kako kažu, u “hrvatskoj dijaspori”, misleći na Mostar, rodno mjesto pjesnika Alekse Šantića.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Oglasio se Klasić

Koliko nemaju stida i srama i koliko žele da posjeduju sve što je srpsko, potvrđuje i činjenica da je Zagreb planirao i da Novaka Đokovića proglasi za Hrvata, i to usvajanjem posebnog zakona!?!”, piše srpski tabloid i nije jedini. Odgovor na to tko je i što je Ruđer Bošković, ponudio je hrvatski povjesničar Hrvoje Klasić.

Zračna luka Dubrovnik od sutra mijenja ime: Srbi se odmah digli na noge
“Mislim da bi on prvo rekao da je Dubrovčanin i Dalmatinac, to mu je bilo najbitnije. Mi u prošlosti imamo toliko primjera da nacionalni i vjerski identiteti u najvećem broju slučajeva nisu ni postojali, govorim prije svega o nacionalnim identitetima jer su nacije umjetne tvorevine iz 19. stoljeća”, rekao Klasić za RTL Direkt. Osvrnuo se i na tvrdnje srpskog povjesničara Jovana Deretića prema kojem Ilijadu i Odiseju nije napisao grčki pjesnik Homer, nego srpski pjesnik Omir ili Momir.

‘Pazi sad problema’

“Jer pazi sad problema, ako je Homer bio Srbin, a dokažemo da Homer nije postojao što je ustvari jedna od mogućih pretpostavki, onda je ustvari pitanje, ako je Homer izmišljen, jesu li i Srbi kao narod izmišljeni. Ja bih ustvari volio da se Srbi danas ponosne da je Sulejman Veličanstveni kao jedan Turčin i osmanski sultan ustvari Srbin. To mi ovako zvuči iz današnje perspektive odnosa Srba i Bošnjaka, mi izgleda najzanimljivije. I to bi upotrijebio kao odličan primjer, vidite, možete biti zajedno i da može postojati suradnja između Srba i Bošnjaka”, poručio je.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.