Foto: Youtube/Screenshot

ŠPILJA UŽASA: U Izraelu otkriveni novi svitci s Mrtvog mora, skriveni prije 1900 godina!

Autor: Maja Štefanac

Još desetak svitaka s Mrtvog mora pronašli su izraelski arheolozi u pustinjskoj špilji. Na njima se nalaze grčki tekstovi iz knjiga Zaharije i Nahuma, a datiraju iz 2. stoljeća nove ere.

To su prvi novi svici pronađeni tijekom arheoloških istraživanja u pustinji južno od Jeruzalema u posljednjih 60 godina, piše AP. Stručnjaci smatraju da su skriveni prije 1900 godina za vrijeme židovske pobune protiv Rima. Naime, vjeruje se da su pronađeni dijelovi pripadaju skupini ulomaka iz takozvane Špilje užasa koja je dobila ime po 40 ljudskih kostura koji su tamo pronađeni tijekom iskapanja 1960-ih. Špilja se nalazi u zabačenom kanjonu u Judejskoj pustinji južno od Jeruzalema. Svici s Mrtvog mora su zbirka židovskih tekstova pronađenih u pustinjskim špiljama na Zapadnoj obali blizu Kumrana 1940-ih i 1950-ih, a potječu iz 3. stoljeća prije nove ere do 1. stoljeća poslije nove ere.

 

 

 

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.