Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Slovenci uvode policijske punktove: ‘Ne bih se iznenadio da Njemačka ode u tom smjeru’

Autor: Dnevno.hr

Migrantski val sve žešće pritišće granice Hrvatske i susjednih nam zemalja. Mađarski premijer Vikor Orban danas je otkrio kako došlo do napada migranata na zajedničku graničnu patrolu Srbije i Mađarske, kao i da je nasilje u porastu, a Slovenija je pak odlučila uvesti policijske punktove na svom teritoriju u neposrednoj blizini graničnih prijelaza, pa tako i kod granice s Hrvatskom.

Unatoč Schengenskom režimu, od danas će na teritoriju Slovenije bit će policijskih punktova na kojima će policija zaustavljati i provjeravati pojedina vozila.

Domobranski mentalitet najveća je prepreka razvoju hrvatske vojske: Rat nam je na pragu, a mi stagniramo

Kako neslužbeno doznaje portal 24ur, Slovenija će policijske punktove uvesti zbog ilegalnih migracija, po uzoru na Italiju.

Policija bi trebala postaviti kontrolne punktove odmah nakon graničnih prijelaza, na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo Mesto kod željezničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnoveca kod Metlike, Obrežja kod Kaline te na području PU Koper u Rakitovecu, Podgorju i Sočergu. Iza graničnog prijelaza Obrežje policija provodi akcije motrenja, navodi 24ur.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Treba napomenuti da je nedavno slovenska vlada poručila da ne razmišlja o uvođenju graničnih kontrola s Hrvatskom unatoč velikom porastu ilegalnih ulazaka migranata. Prije samo osam danas izjavio je to slovenski državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Marko Štucin. No izgleda da su se susjedi ipak predomislili, što uopće ne čudi sigurnosnog analitičara Danka Radaljca.




“Ovo nije neočekivan potez Slovenaca, njima se utrostručio broj migranata u zadnjih osam mjeseci u odnosu na lani. Čak bih rekao da Slovenija pokazuje korektnost jer te punktove nije stavila na granice već malo iza, pa to možemo promatrati kao oblik političke pristojnosti”, komentira za Dnevno Radaljac.

‘Turska pušta više ljudi’

Dodao je i da slično rade i Austrijanci već neko vrijeme, dok Mađari nikad nisu ni popustili po tom pitanju.

“Pojačana migracija prema EU jednostavno je stvorila te pretpostavke da će se Schengen staviti sa strane, a ne bih se iznenadio ni da Njemačka ode u tom smjeru potšo 90 posto ovih koji prolaze primarno žele baš u tu zemlju. Nama je to okej jer mi smo tranzitna zemlja, a donekle se i našim ulaskom u Schengen sve to poremetilo”, mišljenja je ovaj bivši novinar. Uostalom, napominje, granica BiH je u nekim segmentnima meka, a i ne može se cijela pokriti.




“Očigledno je da Turska pušta više ljudi, tamo je hrpa Sirijaca, što očito znači da im treba nekakav politički poen ili nešto od Zapada”, zaključuje Radaljac.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.