Foto: Guliver (AP Photo/Libkos, File), Ukrajina rat tenk

Rusi u tajnosti pripremaju masivnu ofenzivu: U SAD-u se ne boje atomskih bombi iz Moskve

Autor: Zoran Meter/7Dnevno

Svijet se uvjerava kako Moskva ne bi primijenila nuklearno oružje, usprkos jasnim porukama ruskih vlasti da Rusija ne namjerava voditi konvencionalni rat s NATO savezom. Iz napisa se također jasno iščitava kako zbog činjenice da NATO ne bi slao svoje snage u Ukrajinu, već bi to učinile samo europske zemlje koje to žele, autori de facto isključuju mogućnost da se međusobno vojno sukobe SAD i Rusija, jer dobro znaju čime bi to završilo.

Autori u FA-u također navode kako bi se slanjem europskih vojnika na Dnjepar spriječila ruska pobjeda. Međutim, ovdje je ključno definirati što je za koga pobjeda. Za golem broj ruskih građana to bi bilo upravo ovladavanje Ukrajinom do Dnjepra plus Harkiv i Odesa, dok za zapadnu Ukrajinu ionako smatraju kako nema ništa zajedničkog s “povijesnom Rusijom” i da ondje ionako žive ukrajinski nacionalisti. Ne vjerujem da bi od ovakvog rješenja zazirala i službena Moskva.

Bi li to bila pobjeda za Kijev? Posve sigurno ne bi. Međutim, ključno je pitanje bi li to bila pobjeda za SAD i NATO.

Foto: Pixabay

Velika ofenziva

Iz ovoga što proizlazi iz napisa to se ne smije isključiti, bez obzira na sadašnju službenu političku retoriku Zapada koja teži potpunoj ukrajinskoj pobjedi i vraćanju na granice s kraja 1991. Međutim, to su mantre u koje nitko ne vjeruje, a vjerojatno najmanje oni koji se njima služe. Jer SAD je ionako dobio sve što je htio: protjerao je Ruse iz Europe skupa s njihovim energentima; obeskrvio europske ambicije za strateškom geopolitičkom samostalnošću EU-a; natjerao Europu da isprazni svoja skladišta i da kupuje američko naoružanje; osakatio europsku industriju, a njezin ključni dio prisilio na preseljenje proizvodnje u SAD; militarizira Europu kako bi je lišio bilo kakvih globalnih ekonomskih ambicija kojima bi konkurirala američkima.

U ovom kontekstu želim ukazati i na to kako posljednji tjedan nije prošao ni jedan dan a da se ruski državni mediji nisu pohvalili osvajanjem ponekog naseljenog mjesta na ukrajinskim bojišnicama. Ranije su za takvo što trebalo tjedni, nerijetko i mjeseci.

Svijet na rubu sukoba i kataklizme: Jedni prijete nuklearnim oružjem, drugi stvaraju savez protiv SAD-a




Čini se da ruska vojska definitivno želi zaokružiti ukrajinske teritorije koje je i službeno anektirala u listopadu 2022., a koje još u potpunosti ne nadzire. Istodobno je formirala novu veliku, tzv. sjevernu vojsku na granici s Ukrajinom, nasuprot Harkivu. Hoće li ona krenuti u spomenutu, na zapadu, ali i među ruskim analitičarima proteklih tjedana uvelike najavljivanu novu veliku ofenzivu, još je teško reći. Jer politički kompromisi na relaciji Rusija – SAD nikada se ne smiju isključiti. Ako pak do njih ne dođe, Rusi će krenuti u veliku ofenzivu s jednim ključnim smjerom, a možda i s više njih, uz nekoliko pomoćnih smjerova s ciljem naprezanja ionako oslabljenih ukrajinskih snaga.

Autor:Zoran Meter/7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.