Foto: Guliver, Ukrajina, vojska

Rusi nemilosrdno bombardiraju ukrajinski grad na sjeveru: Oglasio se Zelenski

Autor: I.G.

Napad ruskih kopnenih snaga na sjeveroistočnu Ukrajinu izazvao je masovnu evakuaciju više od 2500 ljudi iz Harkivske oblasti, prema izvješću regionalnog guvernera. Teške borbe su se nastavile u pograničnom području nakon iznenadnog prodora ruskih snaga, a Ukrajina već neko vrijeme očekuje ljetnu ofenzivu Rusije.

Jedan od mogućih scenarija je pokušaj zauzimanja Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini, u kojem živi više od milijun ljudi. John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, izjavio je novinarima da se očekuje daljnji napredak Rusije u nadolazećim tjednima kako bi uspostavila tampon-zonu duž ukrajinske granice.

Grad Vovčansk u Harkivskoj oblasti trenutno je pod intenzivnim udarima ruskih zračnih snaga, objavio je regionalni šef vojne administracije Oleh Sinehubov, dodavši da ima mrtvih i ranjenih.

Sinehubov je objavio da je Rusija izbacila više od 20 navođenih kliznih bombi na Vovčansk i okolna naselja. Napadaju i višecijevnim raketnim bacačima, artiljerijom i dronovima.

Foto: Guliver (AP Photo/Alex Babenko, File), raketa, vojska, Ukrajina

Obrambene operacije

Ukrajinske snage nastavljaju s obrambenim operacijama oko sjevernih graničnih naselja u Harkivskoj oblasti, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju naciji.

“Naše snage već drugi dan izvode protunapade te štite ukrajinski teritorij”, rekao je Zelenski. Ukrajinska vojska je ranije rekla da su ruske snage zadržane u pograničnim selima “sive zone”, dok je Rusija navodno zauzela pet lokalnih naselja: Pletenivka, Ohorceve, Borisivna, Pilne i Strileća.

Rusi pokušavaju ući u brojna naselja uz ukrajinsku granicu: Oglasio se predsjednik Zelenski




Situacija je, rekao je Zelenski, “posebno napeta” u Donjeckoj oblasti, točnije u smjeru Pokrovska u blizini sela Semenivka i Netailove. “Bilježimo više od 30 sukoba dnevno, ekstremno je teško”, rekao je Zelenski, pa dodao da je “ometanje ruskih ofenzivnih akcija sada zadatak broj jedan”.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.