Foto: Guliver Image/ AP Photo/Andrew Kravchenko

Rusi krenuli prema drugom najvećem gradu u Ukrajini: Kijev šalje pojačanja, evakuiraju civile

Autor: M.P.

Ukrajina je istjerala ruske trupe iz većeg dijela regije Harkov 2022. , ali nakon što su izdržale prošlogodišnju protuofenzivu Kijeva, ruske snage ponovno su u ofenzivi i polako napreduju u regiji Donjecka južnije, javlja Reuters. Strahovi su porasli u ožujku zbog namjera Kremlja u regiji Harkov, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na stvaranje tampon zone unutar ukrajinskog teritorija za koju je rekao da je potrebna za zaštitu Rusije.

Od tada je Harkov, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, gađan zračnim napadima koji su prouzročili veliku štetu energetskoj infrastrukturi. Nakon više od dvije godine invazije, Moskva ima zamah na bojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zalihama topničkih granata i protuzračne obrane.

Ukrajinske snage spremne su za novi ruski kopneni napad na granicu sjeveroistočne regije Harkov, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Ukrajina ih je tamo dočekala s postrojbama, brigadama i topništvom”, rekao je na tiskovnoj konferenciji, dodajući da bi Rusija mogla poslati još postrojbi.

Foto: Guliver Image / State Emergency Service of Ukraine/Ilustracija

Dvoje civila ubijeno, a petero ranjeno u napadu u Harkovu

Rusko granatiranje Vovčanska, u oblasti Harkova, ubilo je jednog civila i ranilo još pet, prema guverneru regije. Drugi je ubijen u obližnjem selu, dodaje Oleh Synehubov. Ukrajinski dužnosnici javljaju da se borbe u harkovskoj regiji intenziviraju, a ruske trupe pokušavaju se probiti.

Ukrajinski izvor za Sky News navodi da su ruske snage napredovale kilometar u blizini Vovčanska. Izvor, koji je odbio biti imenovan, rekao je da ruske snage namjeravaju potisnuti ukrajinske trupe čak 10 km od granice kako bi stvorile tampon zonu. Ukrajinski civili Vovčanska i okolnih područja u petak su evakuirani zbog pojačanog ruskog granatiranja, rekao je lokalni dužnosnik.

Ruski napadi na regiju mogu biti znak da Moskva nastoji otvoriti novu frontu u ratu, a izvješća o nedavnom gomilanju trupa u tom području sugeriraju da Rusija želi odvratiti i raširiti iscrpljene obrambene snage Ukrajine. “Oko 5 sati ujutro došlo je do pokušaja neprijateljskog proboja naše obrambene crte pod zaštitom oklopnih vozila”, priopćilo je ministarstvo. “Do sada su ti napadi odbijeni; bitke različitog intenziteta se nastavljaju.”

Harkiv ili Harkov drugi je po veličini grad u Ukrajini. Harkov je bio prvi glavni grad sovjetske Ukrajine, a danas je administrativno središte Harkivske oblasti, kao i administrativno središte Harkivskog rajona u sklopu oblasti.




Putinu ni crni đavao ne bi htio biti u koži: ‘Njihova lica govorila su mnogo, nisu bili presretni’




 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.