fbpx
Photo: Denis Kapetanovic /PIXSELL

VIĐEN SCENARIJ U BiH: Već su Hrvati to doživjeli od sličnih ‘desničara’, dogodilo se s famoznim HSP-om!

Autor: Ivan Crnjac

Hrvatski domovinski pokret nedavno je osnovan u BiH. Portali su vijest objavili kao ekskluzivnu, govoreći o otvaranju podružnice Škorine stranke u BiH.

Međutim, ubrzo je Domovinski pokret Miroslava Škore te navode opovrgnuo. U podužem priopćenju su kazali kako se ne radi o istoj stranci.

Zapravo, ne može se ni raditi o istoj stranci, s obzirom na to da su BiH i Hrvatska dva različita pravno-politička entiteta. E sad, može se osnovati stranka.

To, dakako, nije problematično. Gotovo svaka stranka koja egzistira u Hrvatskoj – postoji i u BiH. Primjerice, HDZ se u Hrvatskoj zove Hrvatska demokratska zajednica, a u BiH isto tako, uz dodatak – BiH. To su i dalje dvije različite stranke u dvama različitim političkim sustavima.

Međutim, nejasno je kakav će odnos imati Hrvatski domovinski pokret u BiH i DP MŠ. Iako je DP MŠ demantirao poveznice, pohvalili su Slavka Andačića izrazivši veselje pojavom nove sestrinske opcije koja za cilj ima poboljšanje položaja Hrvata u BiH.

No, hoće li ovaj novoosnovani pokret zaista poboljšati položaj Hrvata u BiH? Slavko Andačić, privremeni predsjednik te stranke, gostovao je sinoć u Bujici.

Među ostalim, kazao je kako su Komšić i Čović isti.

Ta teza je jako naopaka i izokrenuta. Čović i Komšić nikako ne mogu biti isti. Čovića treba kritizirati zbog tisuću stvari, ali on i Komšić jednostavno nisu isti.
Željko Komšić je, podsjetimo, uzurpator hrvatskih prava u BiH. On nije uzurpator prava Dragana Čovića ili prava HDZ-a BiH. On je uzurpator hrvatskih prava u BiH.

Hrvati Bosne i Hercegovine imaju pravo birati svoje predstavnike u institucijama vlasti. Tu nije važno kako će se nacionalno ti predstavnici izjašnjavati.

Važno je samo da ih biraju Hrvati. Taj predstavnik može biti Milorad Dodik, može Bakir Izetbegović, može Mile Kitić ili Joe Biden! Potpuno je svejedno. Njegova nacionalna opredijeljenost nije važna. Važno je tko ga bira.

Godine 2014. su Hrvati imali više kandidata. Izabrali su Čovića. Čovjeka koji nema nikakav vrijedonosni politički sustav. Čovjeka koji u 15 godina vođenja HDZ-a BiH nije ni milimetar uspio poboljšati hrvatsku poziciju u BiH. Čovjeka poznatog po lošem kadroviranju i čovjeka poznatog po vječno neutemeljenom optimizu.
Sve te činjenice koje ne idu u prilog Čoviću stoje. Danima bismo mogli pisati o njegovim promašajima, ali kao nepobitna, ostaje činjenica da su ga Hrvati birali.

Isto je bilo i 2018. godine kada Čović nije ušao u Predsjedništvo BiH. Ušao je Željko Komšić iako je Čović među hrvatskim biračkim tijelom imao plebiscitarnu potporu. Brojniji Bošnjaci su jednostavno “natankali” dovoljan broj glasova Komšiću i Hrvatima tu više nitko nije mogao pomoći.

Daleko od toga da je Čović neko blago i političar koji je bh. Hrvatima dobar, ali njega izjednačavati s Komšićem u kontekstu hrvatskog političkog tijela je bestijalno. Upravo to je uradio prvi čovjek stranke Hrvatski domovinski pokret i pokazao nam u kojem smjeru ide ta priča.

Dalje, Andačić se u emisiji dotaknuo Banjaluke i Srba. Govorio je o četnikovanju Draška Stanivukovića, mladog banjolučkog gradonačelnika. Međutim, nije ni spomenuo političko Sarajevo ili Bakira Izetbegovića.

Političko Sarajevo i Izetbegović su Hrvatima puno veći problem od nabrijanog Draška koji će za par tisuća lajkova izvaliti bilo što. Bakir i političko Sarajevo su ti koji najavljuju “komšiće na nižim razinama”. Bakir i političko Sarajevo su ti zbog kojih Hrvatima nakon izbora 2022. prijeti politički nestanak s prostora na kojem žive 13 stoljeća. Bakir i političko Sarajevo su instalirali Željka Komšića u Predsjedništvo mimo volje hrvatskog naroda u BiH.

Ista ta ekipa se sprema i 2022. “odraditi” Hrvate po županijama i tako popuniti domove naroda na razini države BiH i Federacije BiH. Što to znači?

To znači da će se bez Hrvata moći izabrati apsolutno sva vlast u državi BiH. Sve važne odluke će se moći donijeti, a bez da Hrvate itko išta pita. Dovoljno je par u politiku zalutalih ‘slavka andačića’ da do toga dođe.

Ovakvom retorikom, ponašanjem i stavom Hrvatski domovinski pokret u BiH pokazo je da će zaista biti pokret – ali pokret za eutanaziranje bosanskohercegovačkih Hrvata. U političkom smislu, dakako. Pokret koji će, dok priča o problemu HOS-a u Hrvatskoj i Stanivukovićevom četnikovanju, apsolutno sva prava Hrvata izručiti upravo Bakiru i političkom Sarajevu.

Već je to viđen scenarij u BiH. Već su Hrvati to doživjeli od sličnih “desničara”. Dogodilo se to s famoznim HSP-om, koji se doslovno prodao Sarajevu.

Hrvati u BiH trebaju oporbenu stranku HDZ-u BiH. Bilo bi idealno da pobijede HDZ BiH na svim razinama. Zato što je ta stranka relikt prošlosti. Ratna ostavština koja u posljednjih 20 godina samo gubi bitke. Međutim, takva oporba, takva stranka koja bi srušila HDZ BiH, ne smije pristati biti pudlica u rukama Bakira Izetbegovića. A Hrvatski domovinski pokret u BiH, čini se, bit će upravo to.

Do 2022. i općih izbora je i malo i puno vremena. Hrvati u BiH trebaju oporbenu stranku, HDZ BiH treba doživjeti ili politički nestanak ili neku tešku katarzu, ali se to ne smije dogoditi na način da se prava ustavotvornog naroda isporuče Sarajevu. Nije vrijedno.

Autor:Ivan Crnjac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.