Screenshot

Srbi dobili ‘saveznika’ u bosanskom novinaru koji je ‘naricao’ za Vučića: ‘Ma kakav je to uspjeh’

Autor: B. D.

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim narodima izazvalo je niz reakcija. Srbija je cijelu priču zaokrenula tako da interpretiraju to što je velik broj članica UN-a bio suzdržan kao pobjedu Srbije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da ih se nije uspjelo poniziti.

Bosanski novinar Senad Hadžifejzović na Face TV podržao je Vučićev narativ. “Od 193 zemlje, 109 nije bilo “za”! Kakav vam je to uspjeh?”, pitao se Hadžifejzović. “83 glasova za Rezoluciju je malo. 19 glasova protiv je mnogo. 68 država suzdržano, to je previše. 21 država nije glasala, također previše. Od 193 zemlje 109 nije bilo za rezoluciju, 84 jesu. I kakav je to uspjeh? Genocid u Srebrenici, kao i u Ruandi, traži konsenzus, jedan glas čitavog svijeta. Čak ni velika Amerika, Kanada, Australija, čak ni čitava Europska unija, čak ni čitava Organizacija islamskih zemalja, nisu uspjele skupiti više od 84 glasa”, naricao je Hadžifejzović.

“Čak 38 sponzora, i to onih najvažnijih, najsnažnijih država, jedva je uspjelo izlobirati, uvjeriti, i to mjesecima, još samo dodatnih 46 zemalja”, bosanski novinar nastavlja s propagiranjem Vučićevog narativa.

Srbija uvjerena u pobjedu

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, nakon izglasavanja Rezolucije, obratio se Općoj Skupštini UN-a i rekao kako ta rezolucija u “bilo kojem nacionalnom parlamentu ne bi uspjela”, te da je “ovo jedino mjesto na svijetu da je takav dokument donijet”.

Srbi likuju zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici, mediji vrište: ‘Očitali smo im lekciju’




“Kada je riječ o pobjedi onih koji su glasali “za” ne bih imao što da dodam. Želim reći da ti ljudi koji su željeli stigmatizirati srpski narod nisu uspjeli i nikada neće uspjeti. Htjeli su staviti žig na naše čelo i nisu uspjeli”, rekao je Vučić.

U Srbiji smatraju da je ovo zapravo njihova diplomatska pobjeda. Kurir tako danas donosi tekst “Poraz velikih! Srpska diplomacija očitala lekciju moćnima u New Yorku”.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.