Foto: Ambasada SAD-a u BiH

SAD-u JE DOZLOGRDILO! SPREMAJU NOVE KAZNE ZA BiH: ‘Nećemo sjediti skrštenih ruku dok vladajuće stranke ‘haraju’ po BiH’

Autor: L.B.

Sjedinjene Američke Države uskoro bi mogle donijeti odluku o proširenju “crne liste”, odnosno o novim sankcijama za pojedince u Bosni i Hercegovini zbog antidejtonskog, antiustavnog i antidemokratskog djelovanja, kao i korupcije, doznaje Klix iz diplomatskih izvora.

Naime, kako neslužbeno doznaju, na proširenoj američkoj listi sankcija naći će se više osoba, iz sva tri konstitutivna naroda, a najave govore kako bi moglo biti i “zvučnih” imena.

Budući već otprilike godinu dana politička atmosfera u BiH ključa, pod velikim je povećalom Washingtona, Londona i Bruxellesa, a prema informacijama do kojih je došao Klix, američka lista sankcija će biti proširena jer političke strukture u BiH i njima bliski suradnici u javnim tvrtkama nastavljaju raditi direktno protiv interesa građana te zemlje.

Predznak iz Washingtona

Razloga za sankcioniranje bh. političara nije malo. Od pokušaja rušenja države i planiranja secesije, preko kriminala i korupcije, najave trećeg entiteta, pokušaja blokade održavanja izbora i opstruiranja funkcioniranja državnih institucija, kao i protivljenje osudi ruske agresije na Ukrajinu.

Tako se priopćenje koje je u utorak izdala Američka ambasada može protumačiti i kao svojevrstan predznak onoga što se sprema u Washingtonu.

Naime, na službenom Twitter profilu ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasili su se povodom neusvajanja zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, a za što su krivci SNSD i HDZ.

“Stranački lideri su obećali svojim glasačima da će ih voditi u Europsku uniju. To je teško učiniti kada stranke glasaju protiv reformi koje zahtjeva EU kao što su konflikt i interesa i zakon o VSTV”, stoji u objavi. Osim toga iz ambasade su upitali koga žele obogatiti, svoje glasače ili sebe.




Opomena SAD-a

Osim toga, sinoć je Glas Amerike optužio lidera HDZ-a Dragana Čovića da radi u interesu Rusije i protiv interesa građana BiH jer opstruira održavanje ovogodišnjih izbora koji su zakazani za 2. listopada. Također, spomenut je i HDZ-ov ministar financija Vjekoslav Bevanda.

“Sjedinjene Američke Države se jasno protive aktualnoj politici Čovića i HDZ BiH”, precizno je rečeno.

Ova “opomena” nije bila dovoljna za ministre iz HDZ-a na čelu s Vjekoslavom Bevandom koji danas nisu podržali izdvajanje novca za održavanje Općih izbora ove godine.




‘Vlada SAD-a neće sjediti skrštenih ruku dok vladajuće stranke ‘haraju’ po BiH’

Na nedavnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield također je nagovijestila da Vlada SAD-a neće sjediti skrštenih ruku dok vladajuće stranke “haraju” Bosnom i Hercegovinom, svatko na svoj način. Ona je poručila da je politika Milorada Dodika opasna i da zbog nje treba biti zabrinut, a nije propustila ni ukazati na spominjanje trećeg entiteta, kao i rastuće korupcije.

Optužila je sve, kako je navela, entnonacionalističke lidere, uključujući bošnjačke političare, da korupcijom i podjelama žele ostati na vlasti.

“Svi su odgovorni za suočavanje s izazovima. Koriste se podjelama i strahom kako bi ostali na vlasti, da bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema”, istaknula je Thomas-Greenfield.

Neki su ove godine već sankcionirani

Podsjetimo, Amerikanci su ove godine već izašli sa setom sankcija kada su zbog podrivanja Daytona potvrdili sankcije Miloradu Dodiku, kao i Alternativnoj televiziji.

U travnju su zbog korupcije Amerikanci “kaznili” bivšu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i njezinu užu obitelj Domu naroda Parlamenta BiH, kao i Asima Sarajlića i bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.