Screenshot, Icty.org

PROCURIO AMERIČKI PLAN: Operacija stvaranja Balkanske unije i brisanja granica kroz pet točaka

Autor: Dnevno, B.V.

Među diplomatskim krugovima šuška se o sadržaju razgovora između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bivšeg američkog veleposlanika u Srbiji Camerona Muntera. Kako prenose gotovo svi srpski mediji, Munter je otkrio skicu američkog paketa za Balkan, čija je realizacija započela postavljanjem Matthewa Palmera kao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

“Taj paket ima više sličnosti s viđenjem Washingtona o tome kako riješiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis”, kažu anonimni izvori iz diplomatskih krugova koji su upoznati s američkim planovima. Detalji američkog paketa podložni su promjenama, ali one neće biti suštinske, zbog čega su u susjednoj Srbiji “na iglama”

Amerikanci planiraju ponuditi podjelu Kosova, uvesti brisanje granica na Balkanu, postaviti temelje svojevrsne ekonomske unije, omogućiti još veću autonomiju za Albance u Sjevernoj Makedoniji, ali i opstanak cjelovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u Republici Srpskoj. U Washingtonu očekuju da bi Rusija, i ruski predsjednik Vladimir Putin, trebali prihvatiti njihov plan.

Američki plan, kako se navodi, sastoji se od pet točaka.

Prva je podjela Kosova, tako što bi razgraničenje bilo provedeno tako da sjeverni dio ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi “srpske svetinje” na sjeveru Kosova.

Druga točka odnosi se na cjelovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i praktično brisanje granica za protok ljudi između Srbije i Republike Srpske, ali bez mogućnosti otcjepljenja RS od BiH.

Treća točka odnosi se na prava Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Kako bi se nadomjestio gubitak onog dijela teritorija na Kosovu koji oni vide kao svoju, Albanci u Sjevernoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova “maltene bi vila formalno ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije”.




Četvrta točka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rješavanje spora između Izraela i Palestinaca. Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Washingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj bi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. Prema neslužbenim informacijama, SAD i druge zapadne zemlje izdvojile bi za te namjene oko 10 milijardi eura.

Peta točka se tiče carinske unije, i prema njoj bi Washington inzistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.

Da ove točke nisu samo isprazne spekulacije, dokaz je i poziv američkog državnog tajnika za zapadni Balkan upućen novoj kosovskoj vladi koja će biti izabrana 06. listopada. Palmer smatra da Kosovo mora biti spremno suspendirati carinske pristojbe na robu iz Srbije, koje su zapreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.




Podsjetimo, dijalog Beograda i Prištine blokiran je gotovo godinu dana pošto je kosovska vlada jednostrano uvela pristojbe na srpsku robu isprva 10, a zatim 100 posto. Time je Priština odgovorila na lobiranje srpske diplomacije protiv prijema Kosova u Interpol i UNESCO kao i među članicama UN da povuku priznanje kosovske neovisnosti.

S druge strane, službeni Beograd istodobno upozorava da Priština, ni šest i pol godina od potpisivanja tzv. briselskog sporazuma o normaliziranju odnosa pod okriljem EU, nije ispunila svoje obveze da kosovskim Srbima omogući formiranje Zajednice srpskih općina, što vlasti u Prištini vide kao „instaliranje modela Republike Srpske na Kosovo“.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.