Foto: Screenshot

PREDSTAVNICI HRVATA I SRBA RAME UZ RAME! Potpisana deklaracija o suradnji, Žigmanov poručio: ‘Hrvat ministar u srpskoj vladi, to je veliki iskorak’

Autor: I.G.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac održali su zajedničku konferenciju za medije uoči potpisivanja deklaracije o suradnji Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

Prvi se medijima obratio Pupovac:

“Prije svega bih htio izraziti zadovoljstvo što je naš prijatelj Tomislav Žigmanov s nama u Zagrebu i što ćemo potpisati deklaraciju o suradnji. Deklaracija sadrži sve ključne i vitalne točke od interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, a koji se tiču prava i okolnosti u kojima se ta prava ostvaruju. Nakon što su sva naša tijela usvojila ovaj tekst i nakon što smo bili posvećeni jednoj od točaka u ovom sporazumu, a to je obnavljanje političkog dijaloga i suradnje između država u kojima naša dva naroda žive, stekli su se uvjeti da ovaj sporazum danas, dan prije božićnog prijema i dan prije susreta koji će se dogoditi na našem prijemu, nakon dužeg niza godina, kada takvih susreta nije bilo”, rekao je Pupovac.

Tomislav Žigmanov naglasio je uspjeh ove deklaracije:

“Nisam slučajno ovdje. Suradnja s institucijama u RH je duga. Nismo slučajno potpisali dokument o našoj suradnji. ona je posljedica bogate i raznovrsne suradnje kada su u pitanju institucije hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Od političkih stranaka, razmjene kulturne prakse i sadržaja, međusobne suradnje, pa i sporta. Ovdje sam da posvjedočim ono što je temeljno poslanje i misija DSHV-a. To je stvaranje okvira za očuvanje i razboj naših identitetskih sastavnica, da stvaramo suradničke prakse koje će omogućiti da se ta platforma razvija u državnim okvirima. U tom smislu, naša suradnja je prirodna jer je dio naših temeljnih političkih uvjerenja”, rekao je Žigmanov i nadovezao se:

“Ovo je početak novog kruga komunikacije. Voljeli bismo da se od brojnih otvorenih pitanja koja postoje između dvaju naroda, da se neka pitanja trajno zatvore”, rekao je Žigmanov.

Pupovac je odgovorio na pitanje novinarke o izjavi Ivice Dačića o “odleđivanju odnosa između Hrvatske i Srbije”.




“Mi se sutra ne nalazimo zbog prošlosti, niti zbog prebrojavanja onoga što je netko rekao. Radimo se zato da bismo radili za drugačiju budućnost među Srbima i Hrvatima. Ne samo zbog razlike u godinama između vas i mene, nego i zbog življenje, u svojem pamćenju imam mnoga lica i glasove koji su u prošlosti govorili jezikom koji nije za jezik budućnosti, ali sam s mnogima od njih stvarao budućnost Hrvatske. Europsku i susjedsku. Zato očekujemo da ćemo svi biti posvećeni onome što moramo činiti”, rekao je Pupovac.

“Siguran sam da će to biti razgovori kojima će se otvoriti nova vrata za daljnje razgovore”

Žigmanov je odgovorio na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji od strane Srbije.




“To je teško i složeno pitanje. Taj zahtjev za prilagođavanjem vanjskopolitičkog okvira je na stolu. Kada će Vlada o tome odlučivati, sigurno ću ja iznijeti svoj stav.

“Koji je to stav?”, pitao je novinar.

“Da se treba prilagođavati politikama Europske unije”, rekao je Žigmanov.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.