Screenshot/RTS

Nevena i Anđela izabrale odlazak u vojsku: Srpkinje rado idu u vojnike, dobile ispraćaj za pamćenje

Autor: F.F

U Srbiji se sve više djevojaka odlučuje se na dobrovoljno služenje vojnog roka, pa će sljedećih šest mjeseci Vojsku Srbije u marškoj klasi predstavljati Nevena Filipović iz Adrana kraj Kraljeva i Anđela Simović iz Čačka.

Nevenu su mještani Adrana ispratili u vojsku uz tradicionalnu narodnu nošnju, glazbu i ples. Ona je već proslavila ovaj važan korak sa svojim prijateljima, ispunjavajući svoj dugo sanjani san. Njezin otac i baka ponosni su na njezinu odluku, vjerujući da će vojska pružiti važna životna iskustva i pomoći joj u formiranju kao osobe, piše Mondo.

“To mi je uvijek bila životna želja. Gledala sam takve filove od malena, gledala sam ‘Vojnu akademiju’ i vidjela sam Zimčeta. Rekla sam si – jednog dana želim biti Zimče, to je bila moja želja”, rekla je Nevena.

Foto: Screenshot/RTS

‘To mi je san’

Ispraćaj u vojsku u Adranima nije bio organiziran više od 15 godina, stoga je ovo iznimno događanje potaknulo ponos u lokalnoj zajednici. Slično tome, devetnaestogodišnja Anđela iz Čačka također se prijavila za dobrovoljno služenje vojnog roka, izražavajući spremnost na sve što je očekuje.

Za nju je nošenje vojne uniforme ostvarenje životnog sna, a smatra da bi vojni rok trebao biti obavezan za svakog mladića nakon završene srednje škole, ali i za djevojke koje to žele.

Potres zatresao Hrvatsku: ‘Dobro je zaljuljalo, probudilo nas je žestoko’
“Znam što me čeka u vojsci jer sam informirana, a neke stvari nisam ni htjela da mi se kaže, da mi se otkrije. Jer želim sama vidjeti što me čeka i spremna sam na sve to. Moje mišljenje je da svaki muškarac koji završi srednju školu i navrši 18 godina treba biti vojno prijavljen i odslužiti vojni rok. Jer to je, iskreno, više za muškarce, ali i za žene koje to žele” rekla je Anđela.

Nevena i Anđela započet će svoj vojni rok u Valjevu, gdje će zajedno s ostalim članovima martovske klase pohađati opću obuku.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.