Screenshot

DŽIHADISTI DOLAZE! EUROPA NAS UPOZORAVA: ‘Riječ je o 40 tisuća povratnika iz Iraka i Sirije, kod vas su sa zadatkom’

Autor: S.V.

Europol (europska policija) upozorila je na 40 000 bivših pripdnika Al-Qaede i ID (Islamske države) kojih je trenutno najviše u BiH i Kosovu.

Upozorenje na žene – samoubojice

“Oni su potencijalna sigurnosna pretnja za Europu i zapadni Balkan koji se smatra tranzitnom rutom za bivše ratnike ID. Naglašavamo zabrinutost zbog povratka žena i djece koji su prošli džihadističku obuku, jer od 1.056 uhićnih za terorizam u 2018, petina su žene.

Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević kaže da je Balkan, gdje se povratnici sa sirijskog iračkog ratišta i poraženi vojnici  Al-Qaede i ID pogrešno identificiraju kao migranti, tempirana bomba koja u svakom trenutku može eksplodirati i izazvati niz sukoba:

Srbija – glavna meta?

“Njihovi komandanti su ovdje već stacionirani, dočekuju ih, okupljaju i organizuju za buduća djelovanja i nova krvoprolića. Iz Prištine i Sarajeva se koordinira njihova zaštita jer većina njih nema osobne dokumente, ali zato imaju nekoliko mobitela i platnih kartica. Albanci na njih gledaju kao na rezervni sastav koji može izvesti i terorističke akte protiv Srba. To su mladići od 25 do 35 godina koji su vojno obučeni, agresivno izgledaju i ekstremno tumače vjeru. Među njima ima oko osam posto žena sa djecom, odnosno mogućih žena-samoubojica spremnih aktivirati bombu na trgu, u šoping centru…”, kaže bosanski stručnjak za terorizam.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da su džihadisti sigurnu kuću našli na Kosovu i to na tromeđi sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, odakle je inače bio jedan od najvećih krvnika ID, ali i u BiH u napuštenim srpskim selima duž entitetske linije izmešu RS i Federacije:




“U kontaktu su s bivšim vođama u Siriji i Iraku, a održavaju veze i s vehabijama u Belgiji, Austriji, Luksemburgu. Žive u divljim naseljima, koje nitko ne kontrolira. Na mig vođa mogu izazvati val sukoba. Na Kosovu su, prema nekim podacima, meta kontingenti Kfora te srpsko i nemuslimansko stanovništvo.”

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.