Foto: Savo Prelevic/PIXSELL

ĐUKANOVIĆ I SIN IDU NA SASLUŠANJE! Tužitelj: ‘Tražit ćemo skidanje imuniteta i pokrenut će se postupak!’

Autor: L.B.

Glavni tužitelj Crne Gore, Milivoje Katnić u četvrtak je rekao kako će u slučaju Pandora papiri saslušati predsjednika Mila Đukanovića u svojstvu građanina.

Dodao je da su formirali predmet jer postoji “sumnja na krajnjem polu osnova”, a rekao je i kako su službeno zatražili dokumentaciju te poslali dopis Đukanoviću da im dostavi odgovore koje je dao i istraživačima.

Specijalno državno tužiteljstvo Crne Gore formiralo je predmet, povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza složene mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Paname, Gibraltara i Britanskih Djevičanskih Otoka.

U svojstvu građanina

U okviru globalnog projekta Pandorini papiri, kako su nazvani otkriveni dokumenti offshore kompanija, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na offshore destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

Kako je rekao Katnić, tražili su dokumentaciju od MANS-a, ali i da će u svojstvu građanina saslušati i sina predsjednika Crne Gore Blaža Đukanovića koji se spominje u dokazima o postojanju trasta koji je otkriven tokom istrage.

‘Tražit ćemo skidanje imuniteta i pokrenut će se postupak’

“Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švicarskoj ili na drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude osnova sumnje, prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražit ćemo skidanje imuniteta i pokrenut će se postupak”, rekao je Katnić.

On je kazao da je formiran predmet jer postoji jedan oblik sumnje, “neću reći udaljene, nego na krajnjem polu osnova”,




Međutim, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da nije učinio ništa nezakonito kada je 2012. godine osnovao firmu van zemlje te je pozvao tužiteljstvo da ispita cijeli slučaj.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.