Photo: Armin Durgut/PIXSELL

‘BURE BARUTA’ PRED EKSPLOZIJOM? Trebaju li Dodikove izjave zabrinuti Hrvatsku? ‘Raspad BiH je neizbježan i za to ću se zalagati’

Autor: M.P.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je rekao da će inzistirati na konceptu “mirnog razlaza” odnosno raspada BiH jer smatra kako se ona ne može održati.

Tvrdi i kako je to tema o kojoj se i u međunarodnoj zajednici sve više govori.

“Uporno smo u iščekivanju trenutka kada ćemo mirni razlaz učiniti realnim”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Želio je i naglasiti da ne zagovara rat, nego izlaz iz sadašnje situacije koju naziva “trulom”.

‘Non paper’ Janeza Janše i pitanja Boruta Pahora

Dodikove izjave stižu nakon medijskih napisa o ‘non paperu’ slovenskog premijera Janeza Janše koji je navodno dostavio Bruxellesu, a u kojem je riječ o podjeli BiH i ‘dovršetku raspada Jugoslavije’.

Također, druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić potvrdila su kako je predsjednik Slovenije Borut Pahor za posjeta Sarajevu 5. ožujka tijekom neslužbenog razgovora postavio pitanje je li moguć mirni razlaz u BiH, na što su oni rekli da je to nemoguće jer bi to bio uvod u novi rat, a Dodik je bio drugačijeg mišljenja.

Dodik je dodao i da Pahor nije jedini koji postavlja takva pitanja jer je BiH nefunkcionalna kao država pa je njen raspad “mirnim putem” jedini logični izlaz iz te situacije.




“Trebamo fino sjesti i razgraničiti se i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane”, rekao je Dodik dodavši kako je alternativa tome eventualni dogovor o uspostavi neke nove državne zajednice koje bi se opet sastojala od tri neovisne cjeline.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.