Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

RAZGRABILI MILIJARDE EURA! Prijatelji, kumovi, djeca i poslovni suradnici omastili brk novcem iz Europe!

Autor: Ana Korenić

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem je premijer Andrej Plenković još 2016. godine predstavio kao program za sprječavanje iseljavanja iz tog dijela Hrvatske.

Njime je 18 milijardi eura iz Europe namijenjeno razvoju pet “slabije” razvijenih slavonskih županija, uglavnom na području poljoprivrede, energetike i infrastrukture.

Do danas se iz Slavonije iselilo oko 45 tisuća ljudi, koje Projekt Slavonija, Baranja i Srijem očito nije mogao zadržati na mjestu, no neke je obilno “nagradio”, sve redom pripadnike HDZ-a ili njihovu djecu, kumove, prijatelje.

Tvrtka sinova bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića, nekadašnjeg gradonačelnika Pleternice, kako se nedavno doznalo, dobile su 14 milijuna kuna za farmu muznih krava, kao i tvrtke povezane s njegovim poslovnim suradnikom i prijateljem Josipom Galićem, vinarom i građevinarom, koje su dobile gotovo 15 milijuna kuna, piše Jutarnji.

Mario Abramović, kum bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, povukao je 1,4 milijuna kuna za “lučnu liniju”, a njegov bivši suradnik Mario Čajkulić gotovo 13 milijuna kuna za svoj OPG.

Bespovratnih 370 tisuća kuna dobio je i sin saborskog zastupnika Steve Culeja za svoj OPG Domagoj Culej.

Moćnih tvrtke dobitnice europskog novca su one u vlasništvu Marka Pipunića i Mirka Ervačića, dvojice najbogatijih Slavonaca i financijaša HDZ-a, koji su zajedno povukli više od 160 milijuna, što se može naći u službenim dokumentima.




Tvrtka Brana Virovitičanina Slavka Rajnovića, bivšeg direktora Hrvatskih voda iz Vlade Ive Sanadera, dobila je 12 milijuna kuna za plastenik i solarne panele, a požeški Spin Valis Zdravka Jelčića povukao je 80 milijuna kuna.

Tvrtka Jet-set Zlatka Zovka iz Vukovara, donatora HDZ-a, a i jedna od angažiranih na obnovi Gunje, dobila je gotovo 10 milijuna kuna.

Neke su tvrtke do novca došle i posrednim putem, odnosno preko lokalnih komunalnih poduzeća na način da komunalna tvrtka povuče novac iz Projekta Slavonija za određeni projekt, uglavnom pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda, potom raspiše javni natječaj, a za posao nekako uvijek izaberu poduzetnika povezanog s lokalnom vlašću.




Primjer je građevinska tvrtka Presoflex Gradnja iz Požege, povezana s jednim od najmoćnijih poduzetnika Požeško-slavonske županije Josipom Galićem, čiji je sin Ino Galić vlasnik. Lani je dobila komunalni projekt rekonstrukcije sustava odvodnje otpadnih voda Pleternica vrijedan gotovo 135 milijuna kuna.

Josip Galić je dugogodišnji poslovni suradnik te prijatelj HDZ-ova bivšeg zastupnika Franje Lucića, bivšega gradonačelnika Pleternice, gdje Galićeva tvrtka upravo radi na poslu u vrijednosti 134 milijuna kuna.

Presoflex Gradnji posao je dodijelila požeška Tekija, gradska tvrtka za upravljanje vodom. Tekija je, naime, u vlasništvu triju gradova – Pleternice, Kutjeva i Požege. Gradonačelnici sva tri grada dolaze iz redova HDZ-a. U Pleternici je gradonačelnica Antonija Jozić, u Kutjevu Josip Budimir, a u Požegi HDZ-ov saborski zastupnik Darko Puljašić, kojemu je nedavno skinut saborski imunitet jer je optužen upravo za izvlačenje novca iz Projekta.

Presoflex Gradnja u posljednje tri godine radila je i u gradovima, formalnim vlasnicima Tekije. Tako je u Gradu Požegi radila na najmanje pet projekata u vrijednosti 27 milijuna kuna, a u Pleternici na najmanje sedam gradskih natječaja ukupne vrijednost oko 60 milijuna kuna.

Tamošnja gradonačelnica Jozić dugo je bila zamjenica Franji Luciću kad je on bio gradonačelnik. Usto, njegovi su sinovi, u čijem je vlasništvu tvrtka Tofrado trgovina, prije koji mjesec povukli 14,5 milijuna kuna iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem za gradnju i opremanje objekta za uzgoj muznih krava.

Galić je uzeo još oko 15 milijuna kuna iz tog Projekta Slavonija. Toliko je otprilike bila i njegova zadnja investicija u novu vinariju u Kutjevu – Vinariju Galić. Izvođač radova na podrumima Vinarije Galić navodno je bila građevinska tvrtka koju je on osnovao, ali vodi je njegov sin Presoflex Gradnja.

Direktor tvrtke Brana i bivši direktor Hrvatskih voda u vrijeme Vlade Ive Sanadera Slavko Rajnović povukao je 12 milijuna kuna iz Projekta Slavonija. Bio je jedan od svjedoka u slučaju Fimi Media 2013. godine.

Ove je godine njegova tvrtka Brana dobila komunalni posao od 153 milijuna kuna, a na javni je natječaj došla samo njihova prijava. Također je financiran iz Projekta Slavonija, a nositelj tog projekta bila je virovitička komunalna tvrtka Virkom.

Projekt je “sustav odvodnje aglomeracije Pitomača” za koji su iz Projekta Slavonija povukli 149 milijuna kuna u travnju. U skupštini tog komunalnog poduzeća Virkom kao predsjednik sjedi dugogodišnji gradonačelnik Virovitice HDZ-ovac Ivica Kirin, inače bivši ministar unutarnjih poslova u Sanaderovoj Vladi, a direktorica je Virkoma u to vrijeme bila 33-godišnja Margareta Ptiček, također članica HDZ-a, prije nje HDZ-ovac Damir Marenić, sad dogradonačelnik i desna ruka Ivice Kirina. U Nadzornom odboru Virkoma bio je i sam Rajnović, dok je krajem 90-ih bio gradonačelnik Virovitice.

Ako se zaviri u strukturu Virkoma i Komunalnog Pitomača, može se vidjeti da se u obje javlja jedna politička figura, a to je Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a i dugogodišnji predsjednik braniteljske udruge Hvidra.

Najviše sredstava u Osječko-baranjskoj županiji iz Projekta Slavonija su povukla dvojica poduzetnika, Marko Pipunić, jedan od najbogatijih Slavonaca i vlasnik tvrtke Žito 60 milijuna kuna, te Mirko Ervačić, također jedan od najmoćnijih Slavonaca i vlasnik Osatina Grupe više od sto milijuna kuna.

Mario Čajkulić, vlasnik OPG-a Čajkulić iz Pitomače je uzeo gotovo 13 milijuna kuna. Član je Općinskog vijeća Pitomače i predsjednik Mjesnog odbora Sedlarica. Za gradnju plastenika i kupnju poljoprivredne mehanizacije Čajkulić je 2016. godine povukao 12,6 milijuna kuna.

U to je vrijeme Tomislav Tolušić, dotadašnji župan Virovitičko-podravske županije, postao ministar regionalnog razvoja, a poslije poljoprivrede. Dok je Tolušić bio župan, Čajkulić je radio za njega kao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.