Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Radić konačno otkrio hoće li postati ministar demografije: ‘To vam mogu reći’

Autor: V.S

Iako se danima spekulira da će Mario Radić postati ministar demografije, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta danas je rekao kako neće biti ministar u Vladi.

No, Radić nije htio otkriti hoće li biti zastupnik u Saboru, već je novinarima poručio da će Ivan Penava predstaviti imena koja će biti u novoj Vladi.

“Ja neću biti u Vladi, to vam mogu reći. Ja nikada nisam rekao da ću biti ministar u Vladi, pomoći ću puno, biti ću koordinator za demografiju”, rekao je Radić.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Neočekivana odluka

“Bit ćete upoznati sa svime, Penava će sve reći na konferenciji”, dodao je.

Radić je istaknuo da je njegova odluka da ne bude ministar u Vladi, ali i odluka stranke.

Podsjetimo, kada ga se prije koji dan pitalo želi li biti prvi čovjek novog ministarstva odgovorio je kako je u politiku ušao čista srca.

“Oko mene ima jedna fama, te sam ovakav, te sam onakav. Ja sam ovdje jedan čovjek koji je ušao čista srca u politiku. Ne želim se vezati za nešto. Po meni bi najprirodnije bilo ministarstvo gospodarstva, međutim, po tom narativu koji kruži ja to ne bih smio biti pa onda neću ni biti. Spreman sam preuzeti odgovornost koju mi Predsjedništvo bude dalo, ali još moraju proći tijela stranke”, rekao je tada za RTL.




A Nova vlada Andreja Plenkovića će, barem što se HDZ-ovog kadra tiče, biti gotovo ista kao prethodna. Nastavit će se tradicija da saborski klub nacionalnih manjina ima svog potpredsjednika vlade, no to više neće biti SDSS-ova Anja Šimpraga, već na to mjesto ide zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.

Što se tiče ministarstava, jučer popodne još nije bilo jasno tko će biti na čelu ministarstva turizma i sporta. Dosadašnja ministrica Nikolina Brnjac kandidatkinja je HDZ-a na visokom petom mjestu na listi za Europski parlament što joj praktički jamči da će osvojiti mandat. Favorit za njene zamjenu je aktualni državni tajnik u ovom ministarstvu, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina, a kao kandidat se spominje i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Bartulica ima poruku za Plenkovića: ‘Čuo sam što je Anušić rekao, neka se dečki dogovore’




Novi ministar gospodarstva, resor koji će voditi DP, bit će zagrebački odvjetnik Ante Šušnjar. On je član Predsjedništva DP-a i stranačkog Suda časti, a suvlasnik je Odvjetničkog društva Potočnjak i Šušnjar, piše Novi list.  Novi ministar poljoprivrede bit će glavni tajnik DP-a Josip Dabro, a što se tiče HDZ-ove ministarske postave, dosadašnji ministar pravosuđa Ivan Malenica na vlastiti zahtjev odlazi s ove dužnosti, a na njegovo će mjesto doći dosadašnji prvi čovjek Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog ministarstva održivog razvoja.

Svi ostali HDZ-ovi članovi dosadašnje postave zadržat će svoje resore, a to se odnosi i na potpredsjednike Vlade. Tu će funkciju uz resor koji vode zadržati ministar branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, obrane Ivan Anušić, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Iako je dio medija spekulirao da će oni napustiti Vladu, u njoj će i dalje ostati ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar financija ostaje Marko Primorac, regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, rada, mirovinsko sustava i obitelji Marin Piletić, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, te znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.