Foto: Guliver/Kremlin Pool

Vladimir Putin ovo ime dugo nije javno izgovorio: ‘Uvijek je tužno, ali događa se’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je izgovorio ime Alekseja Navaljnog prvi put nakon nekoliko godina, tvrdeći na tiskovnoj konferenciji nakon izbora da je pristao na razmjenu oporbenog čelnika u razmjeni zarobljenika nekoliko dana prije nego što je umro u arktičkom zatvoru.

Putin je rekao da su neki kolege predložili razmjenu Navaljnog nekoliko dana prije njegove smrti “za neke ljude koji su u zatvorima u zapadnim zemljama”. Rekao je da se slaže s tom idejom, sve dok se oporbeni vođa nikad ne vrati u Rusiju, “Ali, nažalost, dogodilo se što se dogodilo… Događa se. Što možeš učiniti? To je život.”

Čini se da je Putin potvrdio tvrdnju bliske Navaljnijeve saveznice, Marije Pevchikh, da su Rusija i zapadni dužnosnici dogovorili razmjenu zarobljenika prema kojoj bi Navaljni bio pušten iz ruskog zatvora, gdje je služio oštru kaznu nakon što je proglašen krivim za optužbe koje su naširoko osuđivane kao politički motivirane. Pevchikh je rekla da je dogovor uključivao Vadima Krasikova, agenta FSB-a zatvorenog u Njemačkoj zbog ubojstva bivšeg čečenskog zapovjednika u Berlinu 2019.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Markus Schreiber/Ilustracija

Putin spomenuo Navaljnog: Preminuo je, to je uvijek tužno

Pevchikh, kao i oni bliski timu Navaljnog i zapadni dužnosnici okrivili su Putina za smrt oporbenog čelnika. Navaljni je uhićen po povratku u Rusiju 2021., pet mjeseci nakon što je otrovan vojnim nervnim otrovom grupe Novičok. Zapadni čelnici za trovanje su okrivili ruske vlasti, dok je Navaljni uperio prst u tajnu službu FSB koja radi po Putinovim naredbama.

“Što se tiče gospodina Navaljnog. Da, preminuo je. Ovo je uvijek tužan događaj”, rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji u nedjelju.

Odvojeno, državna novinska agencija TASS citirala je glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je Navaljnijeva udovica, Julija Navalnaja, imala “priliku doći u Rusiju i vidjeti svog muža, ali je odlučila ostati u inozemstvu”. Svaki posjet Rusiji za nju bio bi vrlo riskantan, s obzirom na prkos njezina supruga Putinovom autokratskom režimu. Navalnaja je sada obećala da će preuzeti misiju svog supruga da sruši Putinov režim.

(FOTO) ‘VRLO OPASNI OBJEKTI’ ISCURILI DETALJI BIZARNE NESREĆE: Djevojka pala sa šest metara u napuštenoj zagrebačkoj bolnici, vatrogasci poslali ozbiljno upozorenje







Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.