Foto: Dragan Matic / CROPIX/Ilustracija

Pristiže nam pojava koja će obojati nebo u žuto: Meteorolozi objasnili o čemu se radi

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Polje visokog tlaka Azorske anticiklone prostire se u prizemlju od sjeverne Afrike nad Sredozemno more i zapadnu Europu. Mlazna struja na sjevernom rubu anticiklone nad Atlantikom razdvaja je od duboke ciklone na polarnoj fronti sa središtem nad Sjevernim morem koja je djelovala na vrijeme u Velikoj Britanij i premješta se preko Skandinavije nad Baltik.

Nad naše krajeve u višim slojevima atmosfere nastavlja se pritjecanje toplog zraka afričkog porijekla koji nosi i veće količine saharskog pijeska koji će obojati nebo u žućkastu boju. Manja količina nestabilnog zraka premješta se sjeverno od Alpa i djelovat će u subotu navečer i u noći na nedjelju u našim sjevernim i istočnim krajevima unutrašnjosti na povećanje naoblake, piše N1.

I u petak još pretežno sunčano, zatim oblačnije i promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu, za vikend uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i južnije.

Foto: DHMZ

Petak pretežno sunčan uz natprosječne temperature

Danas će biti pretežno sunčano, oblačnije uz zapadu obalu Istre. Vjetar većinom slab, na istoku sredinom dana do umjeren jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 14 do 19 °C. Zanimljivo, danas za Hrvatsku nema nikakvih posebnih upozorenja zbog opasnog ili potencijalno opasnog vremena.

Foto: HRT/Screenshot

Slijede promjenjiviji dani

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano te i dalje iznadprosječno toplo. Više oblaka u zapadnim krajevima bit će u noći sa subote na nedjelju i potkraj ponedjeljka, kad će mjestimice biti i slabe kiše.

Foto: HRT/Screenshot

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano, osobito u Dalmaciji. U drugom dijelu ponedjeljka na sjevernom dijelu naoblačenje do kraja dana ponegdje s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a u ponedjeljak će na sjevernom dijelu zapuhati umjerena bura”, prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Kriovulkanski komet leti prema Zemlji: Glomazna svemirska stijena izaziva strahopoštovanje







Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.