Foto: Unsplash/Ilustracija

Kriovulkanski komet leti prema Zemlji: Glomazna svemirska stijena izaziva strahopoštovanje

Autor: I.G.

Astronomi su nedavno otkrili da ogromni komet Pons-Brooks, čiji je promjer procijenjen na čak 30 kilometara, ubrzo nakon eksplozije u svemiru usmjerava svoj put prema Zemlji. Iako nema opasnosti od udara, ovaj nebeski spektakl bit će vidljiv golim okom kad komet dosegne najbližu točku našoj planeti, planirano za 21. travnja sljedeće godine.

Ova glomazna svemirska stijena nazvana je 12P/Pons-Brooks, a zapravo je riječ o kriovulkanskom kometu odnosno hladnom vulkanu. Ima čvrstu jezgru i sastoji se od leda, prašine i oblaka plinova koji istječe iz unutrašnjosti kometa. Kada sunčevo zračenje zagrije unutrašnjost kometa, pritisak u njemu raste i komet snažno eksplodira, izbacujući svoju smrznutu unutrašnjost u svemir kroz velike pukotine u ljusci jezgre.

Ovo je dosad najjači potres na nekom drugom planetu: Evo što je NASA detektirala u našem susjedstvu
Usporediv s čuvenim Halleyevim kometom

Slična eksplozija dogodila se već drugi put u svega četiri mjeseca. Rezultat toga je neobičan oblik koji kroz teleskop djeluje kao da ima dva ogromna roga. Komet je dimenzijama usporediv s čuvenim Halleyevim kometom, a posljednji put je bio vidljiv golim okom na Zemlji davne 1954. godine. Njegova 71-godišnja orbita oko Sunca svrstava ga u isti vremenski okvir kao i najpoznatiji komet čija orbita iznosi 75 godina.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Iako će Pons-Brooks najbliže Zemlji biti u travnju 2024., stručnjaci predviđaju da bi ga mogli promatrati i tijekom svibnja i lipnja. Vrhunac spektakla očekuje se 2. lipnja iduće godine, kada će komet bljesnuti najjačim sjajem na noćnom nebu. Trenutno, Pons-Brooks se nalazi u zviježđu Herkula, a dok brzo približava našoj planeti, pretpostavlja se da će nastaviti eruptirati, piše Live Science.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.