Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Preokret u slučaju Banožić nakon medijskih napisa: ‘Ministar nije bio pod utjecajem alkohola’

Autor: I.G.

Bivši ministar obrane Mario Banožić u utorak u jutarnjim satima bio je sudionik u teškoj prometnoj nesreći u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji Goran Šarić. Državno odvjetništvo sada se oglasilo nakon niza novinarskih upita pitanja kako bi se razjasnilo po čijem nalogu i zašto se radi dodatni očevid na mjestu nesreće.

“Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru još nije zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave vukovarsko-srijemske zbog, kako je objavljeno:

‘Sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu”, poručili su iz Županijskog državnog odvjetništva.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Izdan nalog za obdukciju

“Nastavno na izjavu zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru koja je rukovodila očevidom prometne nesreće u subotu, 11. studenog 2023., odgovaramo na zaprimljene upite novinara vezano za daljnje radnje ovog državnog odvjetništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog 2023. izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić‘ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, koji su nalozi 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku”, poručili su.

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Kako navode, rezultati toksikološkog vještačenja, koje je provedeno 13. studenog 2023., pokazuju da u trenutku nesreće nije bilo prisutnosti alkohola, droga, psihotropnih tvari ili lijekova koji bi mogli utjecati na psihofizičke sposobnosti Banožića.

“Ovo je državno odvjetništvo 13. studenog 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja (alkohol, droga, psihotropne tvari i lijekovi).
Misterij ‘ministarske šume’: Pričalo se da je Banožić zbog lova postao ministar, zbog lova je i otišao

Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika”, stoji u priopćenju.
Proveden test razmjernosti

“Dodatno, ovo je državno odvjetništvo obaviješteno od Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Postaje prometne policije Vinkovci, da su na traženje vještaka koji je prisustvovao očevidu ponovno izašli na mjesto događaja radi dodatnih mjerenja.

Ovo državno odvjetništvo provelo je test razmjernosti vezano za objavu ove informacije s obzirom na odredbu članka 60. Zakona o državnom odvjetništvu, te je županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, sukladno stavku 3. citiranog članka (“Državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji.”) procijenio da je moguće objaviti priopćenje ovog sadržaja, uvažavajući sve zakonske odredbe o predkaznenom i kaznenom postupku s naglaskom na zaštiti probitaka kaznenog postupka.

Otkrilo se u kakvom je stanju Banožić

Državno odvjetništvo će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu.

Ujedno, a povodom informacija objavljenih u medijima vezano za radnje provedene u bolnici i od drugih osoba, naložit će nadležnoj policijskoj upravi provođenje izvida radi provjere njihove točnosti.”, poručili su.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.