Foto: Darko Tomas / CROPIX

Plenković objasnio je li ispunjen jedan od najvećih zahtjeva Domovinskog pokreta: ‘To je naša poruka’

Autor: N.K

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je nekoliko gradilišta u procesu obnove nakon potresa u Zagrebu, a tom prilikom su predviđene izjave za medije.

“Vodimo veliki proces obnove, preko 3 tisuće obnovljenih lokacija i još brojni projekti. Sve skupa angažirano 2 i pol milijarde eura. Kada obilazeći te lokacije, kad vidimo koliko je velik taj napor, obnove škola, fakulteta, bolnica, sakralnih objekata, stambenih zgrada, izgradnja kuća, više stambenih zgrada, skoro 991 stan se gradi, jedan ogroman pothvat koji se odvija paralelno. Brojne projekte realiziramo. Zahvaljujem ljudima na strpljenju i svim nadležnim službama koje su involvirane u obnovu.

Nadam se da ćemo kada je riječ o Zagrebu biti u potpunosti gotovi 2025 godine prema riječima ministra Bačića. Konstrukcijska obnova zgrada će trajati nešto dulje. Konstrukcijska obnova traje dulje, ali je to protupotresni standard kakav treba biti. Ovakav angažman cijelog građevinskog sektora pridonosi rastu BDP-a. Nakon što je krenula nova Vlada dobro oslikavaju gdje je Hrvatska nakon osam godina naše vlade, 3.3 posto nam je projekcija rasta. Projekcija prosječnog rasta je svega jedan posto. Hrvatska je stvarno na putu da do 2028 budemo 80 posto prosječne razvijenosti Europske unije. Danas smo na 66 posto, isto mjesto gdje je i Mađarska koja je u uniju ušla 9 godina prije.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Naša prosječna plaća je sada 1026 eura. Kad smo preuzeli Hrvatsku plaća je bila oko 700 eura, to je najveći rast ikada u mandatima bilo koje vlade. Današnji podaci Zavoda za zapošljavanje su doslovno povijesnog karaktera. Imamo osiguranika milijun i 700 tisuća. Imamo drugu najveću projekciju rastu, prosječan rast plaća od preko 500 eura, najveću najmanju nezaposlenost ikada. Čekamo i rekordnu turističku sezonu. Sve to je u biti znak optimizma i želje da nastavimo smjerom koji smo do sada vodili Hrvatsku i najbitnije da to sugrađani osjete na svom standardu”, rekao je Plenković.

Kada kreću koalicijski sastanci?

“Ja sam rekao jučer, Vlada je krenula u petak navečer, sad smo dali jedno vrijeme novim članovima Vlade da se upoznaju sa svojim resorima. Svi smo angažirani u EU kampanji zbog toga ćemo biti fokusirani na kampanju, a ovo će se rješavati u normalnom dijalogu kao i do sada”, rekao je Plenković.

Istanbulska konvencija u koalicijskom sporazumu

Na pitanje jesu li trebali objaviti nacrt koalicijskog sporazuma, Plenković je odgovorio. “Nema nikakve potrebe da se to objavljuje, nema ništa mističnog, to je uobičajeni sporazum. Bitno je nama da imamo jedan okvir suradnje i da je to nama sasvim dovoljno”, poručio je Plenković.

Ipak, dijelovi sporazuma procurili su kroz medije u javnost, a jedna od točaka je Istanbulska konvencija. “Što znači posebno će se pratiti interpretativna izjava Istanbulske konvencije i sprječavanje rodne ideologije u koalicijskom sporazumu?”, pitala je novinarka.




Friško pečena zastupnica uzdrmala Sabor: Otkrila kako država besramno rasipa naš novac

“Nije, ta cijela je priča što se nas tiče apsolvirana kada je ta rasprava pokrenuta. Smisao je konvencije zaštita žena od nasilja. Zaštiti žene od divljaka i primitivaca i zato sam želio da se potvrđivanjem dignu standardi. Prekršaji su postali kaznena djela. Što se tiče polarizirajuće rasprave koja je bila tada prisutna, mi smo tada donijeli interpretativnu izjavu koja je trebala otkloniti priče da se u tu uvodi nešto na mala vrata i tako dalje. Lijeve vlade su isto mogle potpisati tu konvenciju, ali nisu. To je naša poruka partnerima da problema nema i da smo to pitanje apsolvirali 2017. godine interpretativnom izjavom”, rekao je Plenković.




Plenković i ministri će dobiti veće plaće

“Sada kada je prosječna plaća narasla na 1326 i kada su mirovine narasle i kada su plaće u javnom sektoru narasle za 245 tisuća ljudi. Smatramo da je došlo vrijeme da se može otvoriti pitanje povećanja plaća državnih dužnosnika. Temeljito ćemo to analizirati i pronaći rješenje koje će biti primjereno odgovornosti posla kojima se bavimo. Trebamo razgovarati o tome i vidjeti koji su najfiniji detalji. Ići će to u javno savjetovanje, svi ćete moći to komentirati”, rekao je Plenković na pitanje o plaćama ministara.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.