fbpx
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, Guliver Images

PITANJE KOSOVA SELI U DALEKI NEW YORK? Sijevaju munje iznad Vučićeve usijane glave: ‘Svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata’

Autor: D.V

Aleksandar Vučić je danas još jednom pokazao da ne namjerava odustati od svoje već ukiseljene retorike. Na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu ponovno je srbijanski predsjednik ponavljao otrcane fraze poput “predaja nije opcija”, “naša politika je da sačuvamo mir i stabilnost”, kao i da “ne odgovaramo na provokacije”.

Inače, Vučić je danas trebao predstaviti plan EU-a za Kosovo kao “non paper”, no na samom početku je rekao da “ne smije iznijeti cijeli plan”, već samo ukazati na “sve najlošije točke”.

Na kritike oporbe kako im plan o kojem se raspravlja nije dostupan, Vučić ih je pozvao u svoj ured u ponedjeljak da im pokaže francusko-njemački prijedlog, inzistirajući da je to neformalni dokument, te da ga se zato ne smije objavljivati “jer je to pravilo u diplomaciji”.


Konkretno, radi se o prijedlogu koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, a kojim se predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Sporno mu je, naravno, svašta

Beograd, jasno, time nije zadovoljan pa Vučić već mjesecima poziva na “nacionalno jedinstvo” te inzistira na formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu, što bi predstavljalo ključnu točku za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

“U samom planu najteže stvari za nas su da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, istaknuo je Vučić, naglasivši kako Beograd “ne može spriječiti prijem Kosova u Vijeće Europe i NATO”.

“Protivili se ne protivili, u Vijeću Europe u trenutku kad oni odluče imat će većinu, protivili se ne protivili – imat će većinu za NATO. Protivili se ne protivili za EU – to je njihova odluka”, pojašnjava srbijanski predsjednik.

Osim toga, sporna mu je odredba prijedloga u kojoj se navodi kako će se “obje strane voditi ciljevima i načelima predočenim u Povelji UN-a, naročito onim koje se odnose na suverenu jednakost svih država i na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući Kosovo nezavisnom državom”.

Iz Bruxellesa u New York

Vučić je ustvrdio da pitanja o Kosovu traju više od šest stoljeća i da nema pravih odgovora, te da se ne zna “je li mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit”, kao što se ni ne zna “gdje je izlaz”.
Dodao je i da “danas svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata” te da su se promijenile i geopolitičke okolnosti “politički momentum i politički okvir” u kojima se danas govori o planu za Kosovu.

Inače, uoči sjednice dio oporbe iz nacionalno-konzervativnog korpusa naglasio je da neće podržati plan jer predstavlja “izdaju” i “odricanje dijela svog teritorija”.

Sporan mu je i jedan od prijedloga da se rasprava o Kosovu Iz Bruxellesa, koji sada moderira dijalog Beograda i Prištine, preseli u New York, u Ujedinjene narode, te da se vrati u okvire Rezolucije 1244 VS UN-a, kojom se ne isključuje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.
Eto, pa opet mu ništa ne valja!

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.