Foto: X

Ovo postaje jako dramatično: ‘Rusija bi mogla zauzeti cijelu Estoniju, a SAD ne bi ni mrdnuo’

Autor: B. D.

Prije dva tjedna Češka je najavila da će kupiti milijun granata za Ukrajinu, a sad je u ponedjeljak (8. travnja) Estonija najavila da će im se pridružiti u investiciji. Pošiljku granata za Ukrajinu priprema i Velika Britanija. Ove tri države planiraju Ukrajini do kraja godine poslati dva do dva i pol milijuna granata i projektila. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je petogodišnji plan kojim bi Ukrajini osigurali vojnu pomoć u vrijednosti od 100 milijuna dolara.

Najozbiljniji problem za Ukrajinu upravo je nedostatak streljiva i druge vojne opreme. Zbog toga su Ukrajinci morali napustiti selo Avdiivku i prepustiti Rusima prednost i inicijativu. Predsjednik američkog Zastupničkog doma Mike Johnson najavio je da će na dnevni red konačno staviti glasanje o pomoći za Ukrajinu, ali čak i ako SAD odobre novi paket pomoći Ukrajincima, postoji problem koji bi uskoro mogao zatresti međunarodni politički poredak.

Naime kandidat za američkog predsjednika i bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je da ne planira dati ni penija za ukrajinsku vojsku. Usprkos tome što se države Europe trude osigurati što više sredstava za Ukrajinu, američka vojna industrija je od presudne važnosti. Neki visoko specijalizirani dijelovi oružja,  poput cijevi haubica M777 i rezervnih dijelova za tenkove Bradleys, proizvode se isključivo u Sjedinjenim Državama. Države Europe jednostavno nemaju kapacitete za nadomjestak američke vojne industrije.




Kraj ere

Kompleks globalne sigurnosti nakon Drugog svjetskog rata, takozvana Pax Americana, mogao bi biti pred svojim krajem. Trump već dugo vremena govori o izlasku iz NATO-a, a čak i kad Amerika ne bi izašla iz NATO-a, Trump kao predsjednik mogao bi jednostavno ignorirati članstvo u njemu. Naime čak ni poznati Članak 5 nije uvjet za oružani odgovor na državu koja je napala neku od članica NATO-a, kao što se to često priča.

“Iskreno mislim da mnogi političari na Zapadu ne razumiju što je zapravo NATO, a to govorim kao bivši časnik NATO-a. Rusija bi mogla zauzeti cijelu Estoniju, a SAD bi mogao jednostavno aktivirati taj članak i ne uključiti se u sukob. Europljani to stvarno moraju shvatiti”, tvrdi Ed Arnold, istraživač za europsku sigurnost na britanskom institutu za sigurnost (RUSI).

Članak 5 NATO-ve povelje jednostavno navodi da napad na jednu od njegovih članica znači napad na sve članice, ali to ne znači da države moraju krenuti u rat. Štoviše u slučaju SAD-a predsjednik bi morao dobiti suglasnost Kongresa prije nego bi mogao aktivirati vojsku u slučaju aktivacije Članka 5.




Drama u razvoju

Donald Trump prošli mjesec se sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je također protiv slanja pomoći Ukrajini. Orban je izvijestio da mu je Trump objasnio svoju metodu pregovora s Ukrajinom: “Jednostavno neću dati niti penija.” Trumpova ideja je da bi tako, u slučaju da postane predsjednik, mogao pritisnuti Ukrajinu da Rusiji preda Krim i pogranični teritorij Donbasa, čime mi zaustavio rat.

Otkriven opasan plan kojim Trump planira zaustaviti rat u Ukrajini: ‘Bit će gotovo u jednom danu’

Baltičke države već neko vrijeme su u panici oko mogućnosti da postanu nova meta agresivne ekspanzionističke politike ruskog predsjednika Vladimira Putina. Usprkos tome države poput Estonije još podupiru Ukrajinu. U slučaju da se mračne prognoze ostvare i Rusija napadne još neku od istočnoeuropskih država, zajedništvo NATO-a bit će stavljeno na test. Upravo je to zajedništvo element Saveza koji su njeni čelnici naglasili na 75. obljetnici njegovog postojanja koja je prošli tjedan održana u Bruxellesu.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.