Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/Pixabay

Tko je mogući Putinov nasljednik? Spasio je šefa od medvjeda, sudjelovao u tajnim operacijama

Autor: B.T.

Prošlo je više od desetljeća otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin izvodio javne podvige kako bi se pohvalio svojom snagom, poput grljenja polarnog medvjeda ili jahanja konja golih prsa u planinama. Putin definitivno više nije onaj čovjek kakav je nekad bio, a rat u Ukrajini dodatno je narušio taj imidž snažnog čovjeka. Iako Putin nema namjeru sići s trona, sa 71 godinom na leđima, smrt ili ozbiljna bolest nisu daleke brige za čovjeka koji je vlada Rusijom zadnje 24 godine. Kako god se situacija odvijala, gotovo sigurno je da će njegov nasljednik doći iz trenutne strukture moći, jer nijedan kandidat iz manjih stranaka ne bi imao široku prepoznatljivost ili podršku.

Tako u zadnje vrijeme i zapadni i ruski analitičari kao jednog od mogućih Putinovih nasljednika sve češće spominju ime Alekseja Djumina, nekadašnjeg Putinovog tjelohranitelja kojeg je sam Putin prošli tjedan promovirao na poziciju najvišeg pomoćnika Kremlja. Djumin je, inače, zadnjih osam godina bio guverner Tulske regije južno od Moskve.

Najpoznatija priča oko Djumina, iako nikad nije provjerena koliko je istinita, je kada je Putina obranio od medvjeda na planini u dubinama Rusije. Priča ide da je bilo kasno navečer i predsjednik Putin spavao u svojoj rezidenciji, kada se oglasio radio njegovog telohranitelja: ‘Medved je na putu prema vašem ulazu’.

Putin na Balkanu stvorio ‘malu Rusiju’: Opasna je i nalazi se u neposrednoj blizini Hrvatske

‘Medvjed i ja pogledali smo se u oči’

“Prvo sam mislio da se netko šali. Prišao sam vratima i ugledao medvjeda, prilično velikog, kako stoji ispred mene”, ispričao je Djumin 2016. godine za ruski list ‘Kommersant’ u kojem je detaljno opisao dramu koja je uslijedila. “Sva vrata su bila staklena. Naoružan sam, naravno, a predsjednik je gore. Medvjed i ja pogledali smo se u oči. Malo se odmaknuo, a ja sam otvorio vrata i ispalio cijeli spremnik pištolja ispred njegovih nogu”, rekao je. Medvjed se, nastavlja Djumin, neozlijeđen ali zaprepašten, okrenuo i odjurio. “Očito je bio prilično inteligentan. Ujutro sam se sve prijavio predsjedniku Putinu, a on je rekao da je dobro što nisam pogodio medvjeda”, rekao je Djumin.

Djuminove nove dužnosti kao najvišeg pomoćnika Kremlja uključuju nadgledanje obrambene industrije, što je iznimno važna uloga posebice u ovom trenutku kada Rusija želi iskoristiti svoju prednost u ratu u Ukrajini. Upravo je ovaj potez potaknuo nove špekulacije da je on predodređen za tron Kremlja.




“Nije isključeno. Djumin je prilično vješt političar. Sposoban je za stvaranje koalicija i komrpmisa, ali i da izbjegava nepotrebne političke sukobe”, rekao je Abas Galjamov, ruski politički analitičar i bivši pisac govora Kremlja, piše Sunday Times, dok ga Moscow Times, nezavisni novinski portal naziva ‘Putinovim zlatnim dečkom’. Sa samo 51 godinom, Djumin je jedan od članova nove garde dužnosnika Kremlja i vrijeme je na njegovoj strani.

Foto: Pixabay

Upleten u GRU, aneksiju Krima, stvaranja plaćeničke vojske

Mihail Zigar, istaknuti ruski opozicijski novinar, Djumina je također imenovao potencijalnim Putinovim nasljednikom. U ožujku je napisao da Djumin izgleda kao ‘politička zvijezda u usponu’, te da je postao jedan od Putinovih ‘najbližih ljudi od povjerenja’, posebice nakon godina provedenih kao njegov tjelohranitelj. Iako nema načina da se dozna je li incident sa medvjedom istinit, nema nikakve sumnje kako Putin iznimno cijeni njegove usluge.

Djumin je rođen 28. kolovoza 1972. godine u Kursku u zapadnoj Rusiji. Otac mu je bio visokorangirani vojni liječnik, a majka učiteljica. Djumin je 1995. godine ušao u Federalnu gradsku službu Kremlja u kojoj je bio tjelohranitelj predsjednika Jeljcina. Kada je u kolovozu 1999. godine Jeljcin imenovao Putina za premijera, Djumin je raspoređen na mjesto pripadnika njegovog osobnog osiguranja i ostao je na toj poziciji do 2012. godine, kada je unaprijeđen u zamjenika šefa predsedničkih tjelohranitelja. Djumin, koji će također nadgledati i sportska pitanja u svojoj novoj ulozi pomoćnika Kremlja, dodatno je ojačao svoj odnos sa Putinom igrajući s njim hokej na ledu.




Zanimljivo, Djumin 2014. godine postaje zamjenik šefa GRU-a, ozloglašene ruske vojne obavještajne službe, u kojoj je zapovjedao specijalnim operacijama, a navodi se kako je upravo imao ključnu ulogu u pripajanju Krima Rusiji. Navodno mu je za taj ‘posao’ Putin na tajnoj ceremoniji u Kremlju dodjelio orden Heroja Rusije, ali nema službene potvrde za to. Također, za Djumina se spominje i da je navodno sudjelovao u evakuaciji nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, inače Putinovog čovjeka, nakon što su ga iste godine svrgli prosvjednici u Kijevu.

Foto: Guliver Image, AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zaslužan za gašenje pobune Wagnerovaca?

Kako navodi ‘Novaja Gazeta Europe’, ruski oporbeni list, Djumin je također možda bio jedan od arhitekata plaćeničke vojske Wagner, spojivši Jevgenija Prigožina, budućeg vođu te vojske, sa Dmitrijem Utkinom, neonacistom koji je postao čovjek broj dva u toj ozloglašenoj vojsci.

Nadalje, Djumin je 2015. imenovan zamjenikom ministra obrane, ali na toj poziciji se zadržava kratko, te 2016. postaje guverner Tulske regije, koja je jedan od ključnih centara ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Prošle godine, dok su Prigožinove snage napredovale prema Moskvi, smatra se da je Djumin odigrao veliku ulogu u uvjeravanju šefa plaćenika da zaustavi oružanu pobunu. Službeno je u tim pregovorima posredovao bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, međutim Mihail Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodmira Zelenskog, tvrdi da je Djumin bio taj koji je vodio pregovore. Ni Djumin ni Kremlj nisu komentirali ove navode. No, nakon tih pregovora, Prigožinova vojska se zaustavila prije nego što je ušla u Djuminovu Tulsku regiju. Nakon što su Prigožin i Utkin poginuli u avionskoj nesreći za koju se smatra da ju je orkestrirao Kremlj, Djumin je pohvalio Wagnerovog šefa kao ‘pravog patriotu, te odlučnog i neustrašivog čoveka’. Taj komentar je izazvao čuđenje, jer je Putin optužio Prigožina da je izdao Rusiju.

Putinova moć enormno raste, Hrvat koji zna kako stoje stvari upozorava: ‘Ne sluti na dobro’

Nagrada za vjernost: Imanje od pet milijuna eura

Ipak, izgleda da ta epizoda nije pogoršala Djuminov i Putinov odnos. U svibnju je Djumin pozvan u Kremlj, gdje je Putin pohvalio njegove ‘impresivne’ rezultate u Tulskoj regiji, a potom kao i imenovao na već spomenutu poziciju najvišeg pomoćnika. Bez obzira hoće li naslijediti Putina ili ne, Djumin je već dobro nagrađen za svoju odanost. Vjeruje se da je njegova obitelj bila jedan od korisnika koruptivne sheme nekretnina u kojoj su Putinovi tjelohranitelji dobili zemljište visoke vrijednosti u luksuznom okrugu u blizini Moskve.

“Slike Djuminovog imanja dronom pokazuju ogromnu vilu na području koje je dobro skriveno od znatiželjnih očiju iza visoke ograde. Imanje vrijedi oko pet milijuna eura, a nalazi se samo nekoliko kilometara od Putinove službene rezidencije u Novo-Ogarjevu, što je dovoljno blizu da Djumin dotrči i spasi svog gospodara od nepozvanih medvjeda”, ironično zaključuje ‘Sunday Times’.

Autor:B.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.