Foto: Guliver (AP Photo/Libkos, File)

Otvara se novo bojno polje, opasno čak i za Hrvatsku: Na njemu će ratovati Amerika, Rusija i Kina

Autor: Tomislav Fumić/7dnevno

Rat u svemiru više nije tema samo televizijskih serija, znanstvena fantastika koja se nikad neće dogoditi. Događa se, a danas se vodi zakulisna grčevita bitka između Amerike s jedne strane te Rusije i Kine s druge. Svemirski rat nova je prijetnja čovječanstvu, možda veća nego išta dosad.

Uza sve prijetnje kako slijedi Treći svjetski rat i kako će se sukobi proširiti po cijelom svijetu, sada je došlo do još opasnijih prijetnji, a to je mogući sukob nuklearnim naoružanjem u svemiru. Washington je izrazio zabrinutost zbog napretka Rusije, a tajanstvena izjava kongresnika uzburkala je Ameriku i razbjesnila dužnosnike Bijele kuće.

O čemu je riječ? SAD je obavijestio Kongres i svoje europske saveznike o ruskom napredovanju u novom, svemirskom nuklearnom oružju dizajniranom tako da može ugroziti satelitsku mrežu. Takvo oružje moglo bi uništiti civilne komunikacije, ali i nadziranje iz svemira vojnih i drugih ciljeva u slučaju izbijanja ratnih sukoba. Amerika je priznala da je nemoćna u obrani i da se u ovom trenutku ne može suprotstaviti ruskim svemirskim ambicijama koje bi uvelike mogle poremetiti planove najmoćnije zemlje svijeta.

Foto: Guliver, AP Photo/Alex Brandon, File/Guliver

Nešto se događa

Ukratko, ratne ili potencijalno ratne aktivnosti sve se više okreću i prema svemiru. Amerika i Rusija vode zakulisnu bitku koja bi trebala dovesti do odgovora na pitanje tko će ubuduće “kontrolirati” svemir ili barem one dijelove koji su vojno zanimljivi vodećim silama. Da budemo još jasniji, Svemirski sporazum iz 1967. godine koji je zabranio orbitalno nuklearno oružje na izdisaju je i Rusi bi ga mogli napustiti. Obavještajni podaci iz Amerike ukazuju na to da se “nešto događa u svemiru”, a republikanci traže od predsjednika Joea Bidena da nakon zagonetne objave nekolicine visokih političara skine oznaku tajnosti kako bi se vidjelo što se zapravo događa.

Zasad se zna da se obavještajni podaci odnose na rusko svemirsko protusatelitsko nuklearno oružje. Događa se ono što je u kultnoj seriji “Zvjezdane staze” krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo predviđeno jer su Rusi tajno razvijali svemirski program koji nije bio pod povećalom američkih obavještajaca. Ne samo Rusi nego i Kinezi, pa je militarizacija svemira danas realnost s kojom treba računati. Tehnologija je velesilama omogućila da idu i korak dalje od televizijskih serija u kojima se odvija rat u svemiru, a to sigurno izaziva krajnju zabrinutost u ionako ludom svijetu.

Zna se i to da su Rusi dosad izbjegavali korištenje cijelog niza protusatelitskih sposobnosti koje posjeduju, a sada je uslijedio korak naprijed u korištenju nuklearnog naoružanja koji svakako izaziva novu napetost. Nikomu u Americi nije baš posebno jasno o čemu je riječ, je li posrijedi zaista najava mogućeg rata u svemiru ili Rusi samo žele ojačati pozicije i na tom polju. “Tražim od predsjednika Bidena da skine oznaku tajnosti sa svih informacija koje se odnose na ovu prijetnju kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o radnjama koje su potrebne za odgovor na ovu prijetnju”, sada poručuje Michael R. Turner, republikanac iz Ohija.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Niz prijetnji

Sve se to događa u osjetljivom trenutku, dok se u Americi vode ogorčene rasprave treba li nastaviti podržavati Ukrajinu i što će se dogoditi ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću. Očito je da su mnoge procjene američkog vrha i dosad bile pogrešne, da su odgovori na rusku invaziju na Ukrajinu bili pogrešni, a sada postoji strah da će se Rusima dati vremena da napreduju u vojnom osvajanju svemira. Kada to bude vidljivo, za Ameriku će biti kasno.




Zato i Trump grmi: “Rusija čini što želi”, a pozdravlja i izjavu Vladimira Putina koji kaže da bi volio da Biden ponovno pobijedi. Trump to tumači kao kompliment jer misli da bi sve bilo drukčije da on vodi Ameriku, a ne Biden koji je zaista u svom mandatu učinio kardinalne pogreške i sigurno je jedan od najnesposobnijih američkih predsjednika. Sada Trump upozorava da se Rusiji daje prilika i da osvoji svemir, a to bi za Amerikance bilo kobno. Naravno, bivši predsjednik tvrdi da se to neće dogoditi ako se on vrati u Bijelu kuću, ali to je više stvar unutarnjih odnosa u izbornoj godini.

“Amerikanci shvaćaju da postoji niz prijetnji i izazova u svijetu s kojima se suočavamo svaki dan, a te prijetnje i izazovi sežu od terorizma do državnih aktera. I moramo se boriti s njima kako bismo osigurali krajnju sigurnost američkog naroda. Uvjeren sam da će predsjednik Biden, odlukama koje donosi, osigurati sigurnost američkog naroda u budućnosti”, kaže Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bidenovoj administraciji. Ugovor o svemiru bio je među prvima koji je regulirao naoružanje između SAD-a i Sovjetskog Saveza i ostao je na snazi do današnjeg dana. Mnogi slični ugovori davno su propali, a sada postoji realna opasnost da će i ovaj. Za mnoge to ne samo da je početak novog hladnog rata, nego je hladni rat već prisutan.

Foto: Guliver (AP Photo/John Raoux, File)

Nova utrka

“Raskid Ugovora o svemiru mogao bi otvoriti brane za druge zemlje da također postave nuklearno oružje u svemir. Jednom kada imate orbitalno nuklearno oružje, možete ga koristiti za više od uništavanja satelita”, tvrdi nuklearni stručnjak Steven Andreasen. Prije tri godine Rusi su uništili jedan svoj satelit, a to je izazvalo oblak krhotina koji bi se desetljećima mogao zadržati u orbiti. “Bilo je to isto kao detonirati nuklearno oružje u vlastitom vrtu”, komentirali su stručnjaci. Suočen s novom svemirskom utrkom, brigadni general Jesse Morehouse iz Svemirskog zapovjedništva SAD-a rekao je da će SAD nastaviti razvijati protusatelitsku tehnologiju “ne zato što se želimo boriti večeras, nego zato što je to najbolji način da se spriječi sukob”, dodajući da će to učiniti “bez upuštanja u neodgovorne testove”.




Guardian piše da je od svoje invazije na Ukrajinu Rusija prijetila da će ciljati zapadne komercijalne satelite za koje smatra da su uključeni u rat. Ubrzo nakon početka invazije, Elon Musk pristao je opskrbiti Ukrajinu satelitima konstelacije Starlink, što je ubrzo postalo ključno za vojsku te zemlje. Ali u veljači je Starlink rekao da će spriječiti korištenje satelita za kontrolu ukrajinskih bespilotnih letjelica, rekavši da nikad nije htio da se tehnologija koristi u “ofenzivne svrhe”.

Morehouse tvrdi da je jedna od lekcija iz sukoba bila koliko se Starlink pokazao otpornim. Komunikacijska mreža sastoji se od tisuća malih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti koji se lako zamjenjuju i ažuriraju kako bi se suprotstavili prijetnjama s kojima se suočavaju. “Nema smisla da Rusija čak i pokuša oboriti jedan jer ih ima na tisuće, a nemaju tisuće protusatelitskih projektila”, rekao je. “Jasno je da Ukrajinci nemaju organske vojne svemirske sposobnosti za napad u bilo kojem obliku”, dodao je. “Ali bili su vrlo agresivni u pokušaju negiranja tih komercijalnih usluga, za koje mislim da će biti normalan dio ratovanja u budućnosti. Satelitske komunikacije postaju sve uobičajenije u mnogim vojskama pa je suprotstavljanje njima nešto za što su zainteresirane mnoge nacije.”

Foto: Guliver (AP Photo/John Raoux, File)

Demonstracija snage

I na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu jedna od tema je opasnost da budu ugroženi sateliti. Napadi bi mogli uništiti bankarske sustave, električnu mrežu, izazvati opći kaos. Više ne bi postojao život kakav poznajemo. Moćne sile demonstriraju svoju snagu i u svemiru, što povećava rizik da planet, ovaj naš, sam sebi potpiše smrtnu presudu. Opasnosti, i to onih realnih, toliko je da je teško povjerovati da se jednom, možda i sutra, neće dogoditi apokalipsa. “Ne želim biti dramatična, ali treba govoriti o tome kako bi izgledao rat u svemiru.

Vjerojatno to nećemo vidjeti golim okom, ali sigurno ćemo osjetiti posljedice od samog njegova početka”, tvrdi američka generalica Nina Armagno. Predstavila je dva načina na koje napadi na satelite mogu uništiti komunikacijske mreže. Izravan napad protusatelitskim projektilima, grabljenje oružja ili hakiranje ili ometanje satelita. Drugi je krhotina koju je stvorio uništeni satelit.

Kakva je situacija s Europom? I Europa je svjesna da se budući rat može voditi u svemiru pa je Europska komisija dala zadatak zemljama članicama Europske unije da donesu svemirsku strategiju. “Prepoznavanje važnosti svemira i obrane EU-a i njezinih država članica dovelo je do jačanja razvoja i korištenja svemirskih sredstava za obrambene i sigurnosne aktivnosti”, zaključilo je vodstvo EU-a.

Foto: Guliver (AP Photo/John Raoux, File)

Vojna moć

Ministarstva obrane europskih država sve više prepoznaju svemir kao važno operativno područje. Razvoj i testiranje protusatelitskih sposobnosti velikih sila označavaju promjenu u strateškom krajoliku svemira i odražavaju važnost svemira u nacionalnoj sigurnosti i razvojnu prirodu vojne moći u 21. stoljeću, ističu vojni zapovjednici europskih država.

To je postalo vidljivije nakon početka rata u Ukrajini, kada je mnogo toga upućivalo na to kako će se voditi ratovi budućnosti. Europa priznaje da je Amerika ključna u potencijalnom ratu u svemiru, ali i da europske države moraju dati doprinos. Sukob u Ukrajini naglašava ključnu ulogu svemira u modernom ratovanju. Rusija je uostalom započela svoju invaziju na Ukrajinu kibernetičkim napadom na svemirsku zemaljsku stanicu i nastavlja redovito koristiti te sposobnosti, naglašavajući važnost kontinuiranog razvoja svemirskih sposobnosti i svemirske obrane.

Zapovjedništvo SAD-a za Europu i Zapovjedništvo SAD-a za Afriku najnovija su geografska borbena zapovjedništva SAD-a koja su uspostavila svemirsku komponentu, slijedeći korake Američkog indopacifičkog zapovjedništva i Središnjeg zapovjedništva SAD-a. SPACE-EURAF osigurat će da svi zapadni partneri ostanu globalno agilni i spremni odgovoriti na prijetnje u bilo kojoj domeni.

Prosinečki pobijedio na sudu, dobit će baš jako veliku odštetu

Novo bojno polje

Tako su se Italija i Norveška pridružile Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu kao europskim partnerima u Inicijativi za kombinirane svemirske operacije (CSpO), koja nastoji stvoriti i poboljšati suradnju kako bi se održala sloboda djelovanja u svemiru. Sve to vodi jedinstvenoj zajedničkoj operativnoj slici koja će se dobiti dijeljenjem svemirskih podataka i cilj je uključiti se u međunarodne svemirske vježbe.

Svemir je tako postao moguće bojno polje ako dođe do eskalacije u svijetu. Bez obzira na to hoće li se sukobi širiti i prijetiti miru, sve se zemlje ozbiljno spremaju za dominaciju u svemiru i na vojnom planu. Tehnologija se razvija nevjerojatno brzo i utrka u osvajanju svemira nemilosrdna je. Najveći dio onoga što se sada događa nije pristupačan javnosti jer su aktivnosti i planovi velesila o tome strogo povjerljivi. Za obične ljude ništa dobro.

Ne samo da nam prijete sukobi i ratovi na zemlji, nego sve više i iz svemira. Male zemlje kao što je Hrvatska u tom smislu naravno nemaju vlastitu strategiju jer je i ne mogu imati. Sve ovisi o jakim partnerima, za Hrvatsku to znači oslanjati se na NATO, SAD i EU, s time da je ključno kakvu će ulogu u svemu tome imati Amerikanci.

Foto: Guliver (AP Photo/John Raoux)

Amerika se priprema za orbitalno ratovanje

SAD je spreman za sukob u svemiru, tvrde izvori iz Bijele kuće, koliko god se trudili prikrivati pravo stanje stvari. Brigadni general Jesse Morehouse iz Svemirskog zapovjedništva SAD-a, ogranka vojske odgovornog za svemirske operacije, rekao je da su ruska agresija i kineska vizija da postane dominantna svemirska sila do sredine stoljeća dovele do toga da SAD “nema drugog izbora” nego da se pripremi za orbitalni okršaj, navodi The Guardian. “Sjedinjene Američke Države spremne su boriti se večeras u svemiru ako budemo morali”, rekao je Morehouse novinarima na brifingu u američkom veleposlanstvu u Londonu. “Ako bi netko ugrozio Sjedinjene Američke Države ili bilo koji naš interes, uključujući i interese naših saveznika i partnera s kojima imamo ugovore o uzajamnoj obrambenoj potpori, spremni smo se boriti večeras.”

Nije teško zamisliti što bi se dogodilo kad bi bili uništeni sateliti o kojima ovisi funkcioniranje modernog života. Ključni su i za bankarske sustave i za vremensku prognozu, ali i za vojske koje tako prikupljaju dragocjene obavještajne podatke te kontroliraju i navigaciju i navođenje. Neke zemlje, poput Indije, ali i Kine, Amerike i Rusije, namjerno su uništile neke satelite kako bi vidjele što će uslijediti. Amerika je tu aktivnost u međuvremenu zabranila jer su se stvarali oblaci krhotina koji ugrožavaju ostale satelite.

Što za Hrvatsku znače sve dramatičnija upozorenja iz NATO-a o mogućnosti globalnog sukoba

Kina je sve jača u svemirskom programu

Tihi rat u svemiru traje već dugo. Kina također radi na svemirskim letjelicama koje su sposobne uništavati satelite, a 2020. godine Amerikanci su optužili Ruse da su lansirali projektil koji je ugrozio američki špijunski satelit. Kina je lansirala satelit s robotskom rukom sposobnom ugroziti druge satelite. “Razvila je način za postavljanje eksploziva u mlaznice potisnika protivničkih satelita. Eksplozivi su dizajnirani da ostanu neotkriveni dulje vrijeme i kada se detoniraju, podsjećaju na nevini kvar motora.

Osim oružja koje grabi, zabija se ili obara svoje mete, postoje i drugi pristupi koji ometaju satelitsko emitiranje ili oštećuju hardver laserima, kemijskim sprejevima ili mikrovalovima velike snage.
“Imamo niz mogućnosti koje možemo iskoristiti i nastavit ćemo razvijati sposobnosti koje nam omogućuju održavanje vjerodostojnog položaja odvraćanja”, rekao je Morehouse. “Možete li razviti sposobnost koja se može koristiti za suzbijanje satelita, koja radi jako dobro i potvrditi da radi bez potrebe za stvaranjem oblaka krhotina u orbiti svaki put kada to učinite? Apsolutno”.

Autor:Tomislav Fumić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.