Foto: Screenshot/YouTube

Otrovana žena istaknutog Ukrajinca? ‘Našli su tvari koje se inače ne koriste’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Marianna Budanova, supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Kirila Budanova, otrovana je, tvrdi za Kyiv Independent predstavnik vojne obavještajne agencije (HUR), kojem u ovom trenutku nije dopušteno izaći u javnost.

Ukrajinski medij Babel izvijestio je ranije danas, pozivajući se na neotkrivene vojne obavještajne izvore, da je Budanova hospitalizirana zbog trovanja teškim metalima.

Žena šefa ukrajinskih obavještajaca je otrovana?

Predstavnik vojne obavještajne službe potvrdio je Babelovo izvješće u komentaru. Budanova je navodno bila hospitalizirana nakon dugotrajnog pogoršanja zdravstvenog stanja, napisao je Babel.




“Liječenje je u tijeku, a potom slijedi pregled”, rekao je Babelov izvor.

“Ove tvari se ni na koji način ne koriste u svakodnevnom životu i vojnim poslovima. Njihova prisutnost može ukazivati na namjeran pokušaj trovanja određene osobe.”

Ukrajinska Pravda kasnije je izvijestila, pozivajući se na izvore iz sigurnosne službe, da je Budanova “sada bolje jer je prošla prvu fazu liječenja”.




Mediji Mariannu Budanovu nazivaju psihologinjom, volonterkom i javnom osobom. Neuspješno se natjecala za Gradsko vijeće Kijeva kao kandidatkinja stranke UDAR gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička 2020.

Stoltenberg zagrmio: ‘To je velika pobjeda za Ukrajinu’

Yusov: Rusija pokušala ubiti Budanova više od 10 puta

Godine 2021. radila je kao Kličkova savjetnica za borbu protiv korupcije u politici mladih i sportu. Budanov je u intervjuu za Radio Slobodna Europa u kolovozu rekao da njegova supruga Marianna živi s njim i da je par stalno zajedno iz sigurnosnih razloga.

Foto: Screenshot/YouTube

Trenutačni šef vojne obavještajne službe služio je u ratu u Donbasu 2014. godine, a navodno je zadobio nekoliko ozljeda. Nakratko je postao zamjenik ravnatelja ukrajinske vanjske obavještajne službe 2020. prije nego što ga je predsjednik Volodimir Zelenski iste godine imenovao da vodi vojnu obavještajnu službu.

Budanov je u rujnu promaknut u čin general-pukovnika. Glasnogovornik vojne obavještajne službe Andrii Yusov prethodno je rekao da je Rusija izvela više od 10 pokušaja ubojstva Budanova.

Vojna obavještajna služba izravno je podređena ministarstvu obrane zemlje. Agencija opisuje svoje glavne zadaće kao prikupljanje obavještajnih podataka, prepoznavanje vanjskih prijetnji Ukrajini i borbu protiv terorizma i stranih obavještajnih aktivnosti. Dok je velik dio njezinih aktivnosti ostao povjerljiv, vojna obavještajna služba potvrdila je odgovornost za nekoliko napada na rusku pozadinu tijekom rata punog opsega.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.