Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Odgovaramo na goruće pitanje: Što učiniti da bi gradovi bili čišći, a građani zadovoljniji?

Autor: Dnevno.hr

“Čovječanstvo neće umrijeti u atomskoj noćnoj mori – ugušit će se u vlastitom otpadu.” Ovu je frazu svojedobno rekao veliki fizičar, nobelovac, Niels Bohr. Nažalost, ta izjava, iako tada shvaćena kao pretjerana, mogla bi se i polako se pretvara u stvarnost.

Naime, cijeli svijet, a Hrvatska nije izuzeta od toga, bori se s problemom otpada. Gdje s otpadom? Što raditi s njime? Kako?

To su samo neka od pitanja koja postavljaju mnogi, a odgovor nije lako pronaći. Zadnji problem sa zagrebačkim Jakuševcem ukazuje na to da je otpad izrazito zapetljani čvor koji još nitko nije uspio otpetljati. A slične borbe sa zbrinjavanjem otpada i odlagalištima vode se i u Splitu, Rijeci i drugim dijelovima Hrvatske.

Rekordna vrijednost

Svaki Hrvat proizvede 1,3 kilograma komunalnog otpada dnevno! Odnosno, to je 474 kilograma godišnje. U 2022. godini ukupno je nastalo 1.844.382 tone komunalnog otpada što je rekordna vrijednost od kada se prate ovi podaci (1995. godina), objavljeno je u Izvješću o komunalnom otpadu za 2022. godinu koje je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Od navedenog broja, stopa odvojeno sakupljenog komunalnog otpada (sve vrste komunalnog otpada – papir, plastika, biootpad – osim miješanog komunalnog otpada) iznosila je 46 posto. To znači da su Hrvati odvojeno prikupili 844.387 tona otpada.

Dakle, jednostavnom matematikom dobije se da svaki Hrvat stvori:
– 0,70 kg miješanog komunalnog otpada dnevno, odnosno 257 kg godišnje i
– 0,59 kg ostalog otpada dnevno, odnosno 217 kg godišnje

Što se može učiniti da bi gradovi bili čišći i građani zadovoljniji?

Naime, prema rezultatima ankete koju je ZGRADOnačelnik.hr provodio od sredine rujna do kraja 2023. godine, od 3.650 anketiranih koji žive u višestambenim zgradama diljem RH, njih gotovo 35 posto izjavilo je da je otpad oko zgrade iznimno veliki problem.




Zato su ZGRADOnačelnik.hr i Motus media, uz programsko partnerstvo Udruge gradova, odlučili organizirati konferenciju:

Otpad 360°
– jučer smeće, danas problem, sutra sirovina –
koja će se održati
u četvrtak, 29. veljače 2024. godine
s početkom u 10:00 sati
u hotelu International (dvorana Market), Miramarska cesta 24, Zagreb

“Otpad nije smeće” – i to je fraza koja se često može čuti već nekoliko godina i koju mnogi smatraju samo ispraznom. No, iako fraza, ona je točna, istinita i provediva. O otpadu se često govori kao o nečemu lošemu, nečemu što nitko ne želi u svojemu dvorištu, a zapravo je svugdje. Ova konferencija otvara nove teme i predstavlja rješenja, pokazuje pozitivne primjere iz okolice, ukazuje na prilike koje se nalaze ispod zakopanih brda smeća te govori o zelenoj, čistoj i održivoj budućnosti.




Cilj konferencije je govoriti o škakljivim temama kao što su energane (u medijima često nazivane spalionice) o kojima će stručnjaci govoriti “za i protiv”, pokazati uspješne primjere hrvatskih gradova, ali i gradova susjednih država, kao i samih država te modele koje su primijenili u rješavanju problematike otpada. Na konferenciji će se govoriti o ulozi velikih kompanija u stvaranju, ali i recikliranju otpada.

Na konferenciji će se održati TRI PANEL RASPRAVE:

Energana – prilika ili prijetnja? – Bečka energana nedavno je proslavila 60. obljetnicu. U Hrvatskoj se na spomen energane na noge dižu sve zelene udruge. No je li uistinu energana “opasnija” od, primjerice, ispušnih plinova automobila, kruzera ili novogodišnjeg vatrometa?

Čisti gradovi, sretni građani – Nova pravila igre u prikupljanju otpada u Hrvatskoj uzburkala su mnoge vode. Neki gradovi već godinama imaju uspješan sustav prikupljanja i odvoza otpada, čiste ulice i efikasnu “čistoću”, a neki se bore s brojnim izazovima.

RE(use/duce/cycle) Reuse, reduce, recycle – od žličice preko hrane i namještaja do elektronike – Kompanije u Hrvatskoj i svijetu okreću se ekološkom djelovanju i poticanju ekološke svijesti. Više nema plastičnih žličica, baca se sve manje hrane, od starog namještaja radi se novi, a stara elektronika udahnula je novi život modernim uređajima.

Brojni stručnjaci sudjelovat će u programu konferencije, među kojima izdvajamo:

Aleksander Mirt, direktor tvrtke Energetika Celje prezentirat će kako funkcionira njihova energana koja se nalazi samo 150 kilometara od Zagreba

Karel Lipič, predsjednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije-ZEG – Udruženje koje okuplja više od 40 slovenskih udruga za zaštitu okoliša

Viktor Simončić, savjetnik i direktor, Grevicon Consulting, stručnjak za otpad

Sonja Polonijo, savjetnica, Udruga gradova i Eko-Murvica

– Najavljen je i dolazak predstavnika grada Beča, odnosno tvrtke Wien Energie koja je vlasnik triju energana u Beču

Prijavite se na konferenciju, besplatno!

Program će se još nadopunjavati.

Konferencija je besplatna za sve sudionike uz obveznu prijavu. Vidimo se prijestupnog datuma 2024. godine.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.