Foto: Matija Djanjesic / CROPIX, Dan državnosti

Objavio sliku ‘najveće hrvatske tragedije ikad’ i izazvao lavinu reakcija: ‘Moglo je to i gore’

Autor: B. D.

Hrvat je objavio da ove godine blagdan Tijelova pada na Dan državnosti 30. svibnja, zbog čega će Hrvati ostati “zakinuti” za jedan slobodan dan. Korisnik na Redditu se duhovito pita radi li se o najvećoj hrvatskoj tragediji.

Hrvatski Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora. Datum Dana državnosti mijenjao se 2001. godine na 25. lipnja, no stari datum obilježavanja, 30. svibnja, vraćen je 2019. godine.

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove (lat. Dies Sanctissimi Corporis et Sanguinis Domini Iesu Christi, skraćeno Corpus Christi, Tijelo Kristovo), katolički je blagdan koji se slavi 60. dan nakon Uskrsa, a uvijek pada na četvrtak. Najraniji mogući nadnevak svetkovine je 21. svibnja, a najkasniji 24. lipnja. Ove godine Tijelovo se obilježava 30. svibnja, na isti dan kao Dan državnosti.

Je li ovo najveća hrvatska tragedija ikad?
byu/Friendly-Advantage79 incroatia

‘Mogao je 30. pasti na vikend’

“Moglo je biti gore. Mogao je 30. pasti na vikend”, šaljivo je napomenuo jedan korisnik. “Čekaj kad čuješ za Dan antifašističke borbe u lipnju”, napisao je jedan korisnik, upozorivši na praznik koji ove godine pada u subotu 22. lipnja. “Meni odgovara jer mi je subota uvijek radna. Ovako dobijem produženi vikend”, ipak se razveselio jedan korisnik.

“Radim s firmama iz drugih država Europe i svako malo imaju praznike i onda još imaju dan prije/poslije slobodno. Razlika je kod nas kaj na to trošimo godišnji, a vani ljudi ne, a još imaju u prosjeku po 5 dana višeg godišnjeg”, komentira jedan korisnik.




“Radim vani i osim EU institucija, nitko ne poklanja dane mimo onog sto su zakonom obavezni. Jedino kaj imaju je ako praznik pada na nedjelju, do 3 zamjenska dana kroz godinu možeš dobiti. Ali spajanja su mahom tvoj dan GO”, odgovorio mu je drugi korisnik.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

‘Dobili smo Dan izbora’

“A dobili smo Dan izbora pa se nekako kompenziralo”, navodi jedan korisnik. “Ja sam radio i na dan izbora i na prvi maj i radim i ovaj dupli praznik. Muka mi dođe kad vidim crveni datum na kalendaru”, negoduje jedan Hrvat.

Svetkovina Duha Svetoga: Svaki katolik može ovo napraviti za svoje bližnje




Na sreću u ostatku godine neće biti preklapanja praznika. Jedino će Dan antifašističke borbe pasti na subotu (22. lipnja). Ove godine i Bogojavljanje (ili Sveta Tri Kralja), koji se obilježava na 6. siječnja također je pao u subotu.

 

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.